Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Asus F5rseries - wysokie temperatury, głośna praca

30 Cze 2009, 22:13

Witam, jakiś rok temu z zapałem czekałem na pierwszego swojego lapa. Padło na Asus F5Rseries, 1.7 Cel duo, 2gb ram, ati radeon 1100 xpress...
No i zaczęły się problemy:
- komputer bardzo głośno chodzi jak na laptopa
- strasznie się grzeje leżac nawet na stole (wentylator działa na max obrotach już od początku uruchomienia)
- no i co najważniejsze Asus Screenserver nie da się ustawić (nie można go wyłączyć tylko zmienić min w wygaszaczu) próbowałem format (recovery) ale nie pomaga:/
- do tego jakiś "cymbał" dał mi Windows XPP oparty na Fat32:/ sama defragmentacja trwa po 3-4 godz...

Co poradzicie? Komupter jak dla mnie nie kosztował mało a zawiodłem się...Czy to są powody dla których mogę reklamowac sprzęt? Czy może są jakieś sposoby na poprawienie jego działania.

Pozdrawiam

Re: Asus F5rseries - wysokie temperatury, głośna praca

30 Cze 2009, 23:20

Kiedy zaczęły się te problemy? Kup sprężone powietrze, odkręć ze spodu co się da i przeczyść go. Możesz także kupić podstawkę chłodzącą, znacznie powinna obniżyć temperatury podzespołów (najlepiej z aluminium). Co do partycji FAT32 wykonaj konwersję z konsoli albo jakimś programem.

Re: Asus F5rseries - wysokie temperatury, głośna praca

02 Lip 2009, 00:54

problemu niestety od początku:/
co do konwersacji to jest programik na kompie ale i tak nie chce konwersować partycji windowsa (wyskakuje komunikat) a niestety recovery uniemozliwia mi podzelenie dyku tak jakbym chciał wiec mam wybór albo 1 partycja fat32 albo 2 po 60 giga z tego jedna fat a druga ntfs...
wczoraj odinstalowalem wszelkie oprogramowanie Asusa (zarzadzanie energia/wyglad/program do 'pokazywania' internetu) jednakże nie spowodowało to cichszej pracy komputera - zachowuje sie jakby cały czas działał na max swoich możliwości...

a co z asus screen server (ani nie działa uninstal) ani nie da się z dodaj/usun programy tego wywalić (w ogóle nie kumam po co ten program powstał - wygaszacz pokazujacy widok kamery, no ale nie ważne... :? )
Wyślij odpowiedź