UA:
UA:
Zrobisz to tak
Zaczynamy od ściągnięcia pakietu do kompresji filmów o nazwie Easy RealMedia Tools. Jego instalacja także jest prosta i na wszystkie pytania odpowiadamy twierdząco.
Interesującym nas programem pakietu jest Easy RealMedia Producer. Przy pierwszym uruchomieniu program pyta się o tzw. Global Settings. Ustawienia te nie są dla nas ważne wiec dajemy OK. Pojawi się główne okno programu składające się z 6 przycisków na górze, listy zadań i 4 przycisków na dole.
W pierwszej kolejności wybieramy plik filmu, który chcielibyśmy skompresować. W tym celu naciskamy na górze okna przycisk ADD. Szukamy na dysku i wybieramy interesujący nas plik. Program obsługuje formaty między innymi AVI, DAT, MPG, MOV, WMV, ASF.
Wybrany plik pojawi się na liście zadań. Klikamy na niego, aby został zaznaczony i wybieramy przycisk SETTINGS.
Pojawi nam się okno, w którym możemy ustawić wszystkie parametry dotyczące jakości i wielkości końcowego pliku RMVB.
Automatycznie program wybiera parametry najbardziej optymalne dla większości filmów. Z tymi ustawieniami godzina filmu będzie zajmowała około 200MB. Gdy wielkość pliku nam nie odpowiada (ponieważ chcielibyśmy, aby był troszkę mniejszy) zmieniamy wartość AvqBitrate z 450 Kbps na mniejszą.
Gdy z góry zakładamy ze mamy film np. 2-godzinny i chcemy żeby zajmował np. 300MB możemy skorzystać z kalkulatora zawartego w programie. W tym celu klikamy na przycisk CALCULATOR, który znajduje się w tym samym oknie. Wybieramy BITRATE, aby ustawić ją jako niewiadomą. W polu TIME wpisujemy czas trwania filmu (np.2:10:0.000). W polu SIZE wpisujemy ile kilobajtów ma zajmować film (np. 300000). Wciskamy CALCULATE i w polu BITRATE pojawi nam się nowa wartość. Jeśli wartość ta nam odpowiada klikamy APPLY i program sam wprowadza nową wartość AvqBitrate. Należy pamiętać ze im mniejsza wartość tym film będzie bardziej rozmyty. Najbardziej optymalna jest wartość 450.
W następnej kolejności zajmijmy się opcją VIDEO MODE. Mamy do wyboru kilka opcji:
Normal Motion Video - dla filmów, w których przeważają szybkie sceny akcji.
Smoothest Motion - dla filmów z równowagą pomiędzy scenami akcji i nieruchomymi obrazami
Sharpest Image - dla filmów animowanych lub z małą ilością ruchu
Slide show - dla pokazu fotografii
Następnie opcję VIDEO CODE zostawiamy na REAL VIDEO 9. Przy 10 obraz powinien być nieznacznie lepszej jakości ale proces kompresji trwał u mnie wtedy 2 razy dłużej (mam Celerona 2.4GHz).
Dalej zajmijmy się opcją AUDIO CODE. Program proponuje nam 64 Kbps Stereo Music - RA8. Ustawienie to daje nam w efekcie dźwięk odrobinę gorszy od tradycyjnych MP3 128Kbps. Natomiast, gdy zależy nam na dobrej jakości dźwięku (np. gdy kompresujemy koncert) proponuję wybrać opcję 96Kbps Stereo Music - RA8. Gdy chcemy mieć dźwięk przestrzenny AC3 możemy wybrać 96Kbps 5.1 Multichannel. Nie próbowałem niestety tej opcji, więc nie wiem, jakie daje efekty.
Na dole okna mamy do wyboru 3 opcje.
Gdy zaznaczymy SAME AS INPUT PATH plik RMVB będzie stworzony w tym samym miejscu, co plik pierwotnego filmu.
Zaznaczając SPECIFY A FILE NAME a potem klikając na przycisku BROWSE wybieramy gdzie chcemy zapisać plik RMVB i jak ma się on nazywać.
Wybierając OUTPUT MKV dostaniemy w wyniku plik z rozszerzeniem MKV (a nie RMVB), który jest możliwy do odczytu w bardzo niewielu programach do odtwarzania filmów. W tej chwili nie znam żadnego, więc lepiej nie zaznaczać tej opcji.
Następnie dajemy OK.
Aby rozpocząć konwersje filmu do formatu RMVB, klikamy na przycisk START na dole okna głównego. Możemy wcześniej zaznaczyć opcje SHUTDOWN PC, co spowoduje wyłączenie komputera po skończeniu konwersji.
Pamiętaj, że kompresja wiąże się z utratą jakości obrazu i dźwięku. Jest ona jednak niewielka zważywszy na to, że film zajmuje o połowę mniej. Obraz jest tylko troszkę bardziej rozmyty i pozbawiony szczegółów niż oryginał. Dźwięk momentami może wydawać się metaliczny.
Napisy z oryginalnego filmu pasują do filmu w formacie RMVB.
UA:
UA:
qazimen napisał(a):to jak jest już taki temat to zapytam :
(mam film w mvb chiałbym go nagrac na płytke i odtworzyć na stacjonarnym dvd)
Chce przekonwertować film z rmvb na avi a potem nagrać na dvd lub vcd
co mi polecicie?
czym w konwertujecie z rmvb na avi?
UA:
qazimen napisał(a):to jak jest już taki temat to zapytam :
co mi polecicie?
UA:
tornado napisał(a):qazimen napisał(a):to jak jest już taki temat to zapytam :
co mi polecicie?
Dla ciebie dobrym programme bedzie WinAvi converter
ale musisz zrobic pelna wersje bo inaczej po przerobieniu bedziesz mial przez caly film na srodku reklame z nazwa programu
UA:
http://redcheek.net/erm/ermp_full.zip
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]