TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Bezpieczenstwo małego sklepu

Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.

Bezpieczenstwo małego sklepu

Postprzez jacekw » 26 Lis 2012, 15:18

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.11 (KHTML, like Gecko) Chrome/23.0.1271.64 Safari/537.11

Witam, jestem nowym użytkownikiem na forum. Niedługo będę "otwierał" nowy, niewielki sklep internetowy (teraz się konfiguruje, na internet zostanie wrzucony jak będzie zrobiony). Mam pytanie co do płatności - wiem, że można podpiąć go pod takie systemy jak np. payU. Czytałem też co nieco o certyfikatach ssl i zastanawiam się, jak to jest. Czy podpinając się pod systemy płatności sprawa jest załatwiona, czy muszę wykupić certyfikat (jakiś tańszy, np.
Kod: Zaznacz wszystko
http://www.ssl.eo.pl/
)? Czy w ogóle jest to wymagane przy niewielkim sklepie internetowym?

Pozdro.
jacekw
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 26 Lis 2012, 14:56

Re: Bezpieczenstwo małego sklepu

Postprzez ZacnyWacław » 26 Lis 2012, 17:02

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64) AppleWebKit/537.17 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.0.1312.14 Safari/537.17

System płatności ma własny certyfikat. Niezależnie od tego możesz wykupić własny certyfikat - zwiększy on poziom bezpieczeństwa w sklepie i wzbudzi zaufanie u potencjalnych klientów.
Awatar użytkownika
ZacnyWacław
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Kwi 2010, 09:46
Miejscowość: PL
Pochwały: 13
Sprzęt: Pecet

Re: Bezpieczenstwo małego sklepu

Postprzez Presta » 26 Lis 2012, 18:48

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

Zgadza się... płatności mają własny certyfikat, który dotyczy wyłącznie chronienia danych Klienta w płatnościach ... .
Gdy Klient wprowadza własne hasło do sklepu, adres do faktury, wysyłki to te dane już nie są chronione ... więc sama kwestia certyfikatu płatności nie załatwia sprawy.

Czy przekłada się to na sprzedaż ? częściowo tak, ale w niewielki sposób. Wystarczy zadać sobie pytanie czy podczas zakupów w sklepie internetowym zwracamy uwagę na kłódkę przy pasku adresu ..bądź na postać adresu. Większość osób niezwiązanych z komputerami / internetem nawet nie wie, że takie coś istnieje.
Wdrożenia PrestaShop
Presta
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 20 Lis 2012, 19:23

Powróć do Webmastering, programowanie

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]