TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

BIOS

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

BIOS

Postprzez lukaszporaj » 09 Lut 2006, 21:42

PostUA:

jak zmienic temp. włączania komputera na niższą w biosie? bo mi sie komputer włącza i wylącza tak w kółko
lukaszporaj
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Sty 2006, 16:33

Postprzez kamuflasz » 10 Lut 2006, 12:42

PostUA:

Temperatury w biosie nie da się zmnieszyć możesz co najwyżej zmniejszyć taktowanie procesora, albo kupić nowy wentylator do niego:)
Awatar użytkownika
kamuflasz
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 04 Mar 2005, 13:06
Miejscowość: Zielona Góra
Pochwały: 1

Postprzez lukaszporaj » 10 Lut 2006, 14:24

PostUA:

kamuflasz napisał(a):Temperatury w biosie nie da się zmnieszyć możesz co najwyżej zmniejszyć taktowanie procesora, albo kupić nowy wentylator do niego:)

mi chodzi o zmniejszania temp. bo komputer jest za zimny i sie niechce włączać jak chodzil z 30min. i go wylącze i po 30minutach włącze to włącza sie za jednym razem a jak włącze rana po nocy to sie wlącza ze 30 razy tak stopniowo włącza i wylącza
lukaszporaj
Postujący
Postujący

Postprzez lukaszporaj » 11 Lut 2006, 14:51

PostUA:

lukaszporaj napisał(a):
kamuflasz napisał(a):Temperatury w biosie nie da się zmnieszyć możesz co najwyżej zmniejszyć taktowanie procesora, albo kupić nowy wentylator do niego:)

mi chodzi o zmniejszania temp. bo komputer jest za zimny i sie niechce włączać jak chodzil z 30min. i go wylącze i po 30minutach włącze to włącza sie za jednym razem a jak włącze rana po nocy to sie wlącza ze 30 razy tak stopniowo włącza i wylącza

wie ktoś czy nikt?! komputer mi sie wlącza z 15minut bo wlącza i wylącza i niewiem jak zmniejszyć temp. na niższą np. w pokoju mam 12 C a komp sie nie wlącza a jak jest w pokoju z 18 C to sie wlączy za pierwszym razem
lukaszporaj
Postujący
Postujący

Postprzez niunka » 20 Lut 2006, 09:51

PostUA:

Nie bardzo to wszystko rozumiem,raczej nic z tego nie rozumiem,bo sie chyba nie da zrozumiec.
Zasada jest tak ze in chlodniej tym lepiej.
W biosie mozesz odczytac tylko temperature jaka jest,a nie ja ustawic,jak chcesz to zrobic ? Co komp sie ma sam podgrzewac przed wlaczeniem :lol:
Pierwszy raz slysze zeby mozna bylo ustawic minimalna temp w jakiej kompa sieda uruchomic.

Ps.12 C to nie jest troche za zimno jak na mieszkanie?Mieszkasz w chlodni? :grin:
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten

Postprzez Hpest » 20 Lut 2006, 14:45

PostUA:

Sprawdź czy zasilacz i wiatraczki działają prawidłowo, napisz jaki masz zasilacz i ile wiatraczków.
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez lukaszporaj » 20 Lut 2006, 16:51

PostUA:

Hpest napisał(a):Sprawdź czy zasilacz i wiatraczki działają prawidłowo, napisz jaki masz zasilacz i ile wiatraczków.

więc z 1 wiatrakiem zasilacz mam
latem wszystko ok włączam minuta i już widzę pulpit
a zimąto już gorzej bo włączam a komputer sie włącza i wylącza w kółko monitor też tak stopniowo piszczy chyba ze 20razy jak pokaże sie windows 98 to już wszystko ok i po chwili zobaczę pulpit ale komputer sie wtedy włączy dopiero za jakies 10minut bo sie włącza w kółko myslę że to cos z biosem bo latem jest wszystko OK
Ostatnio edytowany przez lukaszporaj, 20 Lut 2006, 21:29, edytowano w sumie 1 raz
lukaszporaj
Postujący
Postujący

Postprzez manius23 » 20 Lut 2006, 17:39

PostUA:

No mam rade dla ciebie :)
Jak wstaniesz rano napal w piecu odczekaj godzine albo dluzej(zaleznosc od wielkosci pomieszczenia i mocy twojego pieca)
Potem zalacz kompa i powinno byc OK.
Druga sprawa mysle ze szwankuje ci dysk twardy prawdopodobnie mechanika dysku.
Jesli masz mozliwosc sproboj uruchomic kompa na innym dysku ze swiezym systemem najlepiej XP.
W moim kompie dysk zaraz po uruchomieniu kompa ma 3-4 stopnie ale startuje bez problemu a maxymalna temperatura po kilku godzinach pracy to 19-20 stopni mimo ze w pokoju mam srednio 20-22 stopnie.
Awatar użytkownika
manius23
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 06 Lut 2005, 12:22
Miejscowość: stąd ?

Postprzez Hpest » 20 Lut 2006, 21:58

PostUA:

Hpest napisał:
Sprawdź czy zasilacz i wiatraczki działają prawidłowo, napisz jaki masz zasilacz i ile wiatraczków.

więc z 1 wiatrakiem zasilacz mam
latem wszystko ok włączam minuta i już widzę pulpit
a zimąto już gorzej bo włączam a komputer sie włącza i wylącza w kółko monitor też tak stopniowo piszczy chyba ze 20razy jak pokaże sie windows 98 to już wszystko ok i po chwili zobaczę pulpit ale komputer sie wtedy włączy dopiero za jakies 10minut bo sie włącza w kółko myslę że to cos z biosem bo latem jest wszystko OK

Nie masz Coolera na Płycie głównej, czy tylko mi się zdaje ? Jeśli nie to radzę go jednak założyć/kupić. Może to być jedną z przyczyn tego co dzieje Ci się z komputerem, chociaż jest to mniej prawdopodobne. Sprawdź też czy aby wszystko jest na swoim miejscu w pc'cie, mam na myśli podłączenia kablow itp. Grzebałeś coś w Biosie ?
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez niunka » 21 Lut 2006, 09:25

PostUA:

manius23 napisał(a):W moim kompie dysk zaraz po uruchomieniu kompa ma 3-4 stopnie ale startuje bez problemu a maxymalna temperatura po kilku godzinach pracy to 19-20 stopni mimo ze w pokoju mam srednio 20-22 stopnie.

Manius23 czy ty jestes pewny tych temp u siebie? 3-4C przy tem w pokoju 20-22C :shock:
Trzymasz kompa w lodowce? :grin: Czym ty ta remperature sprawdzales? U mnie przy normalnej pracy kompa i temp pow 20C
proc Athlon 64 3400+mobil dysk 100GB 7200 U/min
Image
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez manius23 » 21 Lut 2006, 10:13

PostUA:

Tak jestem pewien.
Moj dysk jest z radiatorem na screenie temperatura po okolo 3 godzinach pracy a jak niezapomne to zrobie screena po wlaczeniu kompa.

Image

A oto screen z innego benchmarka do HDD zrobiony okolo 30 minut pozniej po tym pierwszym.

Image
Awatar użytkownika
manius23
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez niunka » 21 Lut 2006, 12:13

PostUA:

manius23 napisał(a):W moim kompie dysk zaraz po uruchomieniu kompa ma 3-4 stopnie ale startuje bez problemu a maxymalna temperatura po kilku godzinach pracy to 19-20 stopni mimo ze w pokoju mam srednio 20-22 stopnie.

Ja bym jednak taka pewna nie byla,bo jak to mozliwe zeby zaraz po uruchomieniu mial 3-4C(taka temp jest w lodowce) a w czasie pracy 17-19C przy tem pow 20-22C.
Jak dla mnie to jest nie logiczne. 17-19C powinienes miec po wlaczeniu kompa.Moim zdaniem jest to blad odczytu temp,lub blad czujnika.Temperatura w czasie pracy wedlog tego co piszesz wzrasta o 15C i taki wzrost temp by sie zgadzal,ale reszta temp wyjsciowe 3-4C :shock:

Ps.ja bym sobie to przemyslala na twoim miejscu :)

pozd Niunka

Image
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Hpest » 21 Lut 2006, 13:46

PostUA:

Niunka nie ma co ukrywać :). Maniek sprawdź temp.programem Ewerest Ultimate Edition I zobaczymy kto ma Rację :) i czy myli się twój program czy niunka. Maniek jakie masz chłodzenie komputera ? :)
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez manius23 » 21 Lut 2006, 14:26

PostUA:

Hpest wedle zyczenia oto screeny z everesta :)
Chlodzenie mam stanadrdowe
zasilacz:1 wentylator
procesor:1 wentylator
dysk(obudowa ze stali)+radiator

po kilku godzinach pracy:

Image

a ten po godzinnej przerwie w pracy komputera i zapewniam ze po calej nocy temperatura po odpaleniu kompa wynosi 3-4 stopnie

Image

zwroccie uwage na temperature plyty glownej ktora jest duzo wyzsza czyli niema mowy o blednym dzialaniu czujnika.
Przy okazji proponuje kupic sobie radiator do dysku osiagniecie podobnie niskie temeratury,dziala to super zwlaszca wtedy gdy obodowa dysku jest stalowa(niektore sa plastikowe zwlaszcza te starsze)
Awatar użytkownika
manius23
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez niunka » 21 Lut 2006, 14:48

PostUA:

Manius23 Nie bede sie z toba sprzeczac,ale fizycznie jest to nie mozliwe a tym samym dla mnie nie do uwierzenia,biorac po uwage temp plyty itd to jaka masz temp wewnatrz obudowy?podpiety masz agregat od lodowki,ze dysk ma 10C? :D Nie ma raczej mozliwosci zeby to udowodnic,wiec chyba na tym pozostaniemy 3-4 po uruchomieniu kompa i ponad 10 w czasie pracy :D
Czujnik plyty nie ma nic wspolnego z czujnikiem dysku :)
ciesz sie Manius23 :grin:

pozd Niunka
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum