TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Blokada strony na proserwer.pl

Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.

Blokada strony na proserwer.pl

Postprzez _Mariusz__ » 09 Lut 2011, 17:21

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Od jakiegoś roku miałem stronę na proserwer.pl jednak wczoraj została zablokowana.
Stronka była po prostu rozbudowaną wyszukiwarką plików na chomikuj.pl. Wysłałem pytanie dlaczego zablokowali mi stronę a oni odpowiedzieli że za umieszczanie linków do nielegalnych treści. Linki były do filmów na chomikuj.pl. Więc napisałem czy jak usunę te linki to odblokują stronę a oni że serwer pozostanie zablokowany na potrzebę ewentualnych postępowań. I ja się pytam jakich postępowań? Przecież ja żadnego pliku w sieci nie zamieściłem tylko podałem dosłownie parę linków. Czy serio takie coś może być karalne? Czy to jest po prostu straszenie?
Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem bo jeżeli w taki sposób by wszyscy myśleli to połowę stron internetowych by zostało zablokowanych.
Z góry dzięki za odpowiedz.
_Mariusz__
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 09 Lut 2011, 17:20

Re: Blokada strony na proserwer.pl

Postprzez kominekl » 09 Lut 2011, 17:53

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 ( )

Teoretycznie rozpowszechniasz nagrania nielegalne. Ale jeśli chomik ma umieszczone, że po 24 godzinach film należy skasować to nic ci nie mogą zrobić. Ty też umieść to na swojej stronie i powinno być ok.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Postprzez kominekl » 22 Lut 2011, 16:36

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 ( )

Podaję treść prawa, które powinieneś wkleić na swoją stronę.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Art. 23. 1.

Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Art. 23.1. Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego
Art. 34. Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia.
Regulamin: 1) Pliki można ściągać, jeśli ma się ich oryginał i ściągnięty plik będzie służył jako kopia zapasowa. 2) Możesz ściągać pliki, nawet jeśli nie masz oryginału, pod warunkiem że po 24 godzinach zostaną one usunięte. 3) Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za pliki i za ich niepożądane działanie, zgodnie z polskim prawem, ściągnięte pliki, posiadające prawa autorskie, można przechowywać na dysku przez 24 godziny.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Postprzez Huan » 09 Kwi 2011, 11:00

PostUA: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US) AppleWebKit/534.16 (KHTML, like Gecko) Chrome/10.0.648.151 Safari/534.16

Mamy tu do czynienia z tzw. "deep-linkingiem", na temat którego zdania są podzielone, co do jego legalności. W świetle polskich przepisów również nie jest to jednoznacznie określone, ale zwolenicy opinii, iż deep-linking do warezu jest też łamaniem prawa przytaczają ten artykuł:
KODEKS KARNY, Rozdział II, Formy popełnienia przestępstwa
Art. 18 § 3.
Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie.

Tak więc biorąc pod uwaŋę powyższy zapis, trzeba się liczyć z problemami, prowadząc stronę nawet tylko z linkami do materiałów.
Huan
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 02 Sty 2011, 15:50

Powróć do Webmastering, programowanie

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników