Witam
Dzieki za wszystkie działania, napewno sporo pomogły. Powiększyła się chociażby ilość odbieranych bajtów w stosunku do wysyłanych. Wcześniej było to około 1/5-10 czyli 5 do 10 razy więcej odbieranych w stosunku do wysyłanych, teraz to mniej więcej 1 do 30-40 (przykładowo w tym momencie jest to około 200 000 do 9 000 000). Oprócz tego wydaje mi się jakby ogólnie wszystkie operacje jakoś tak lepiej chodziły.
Co do Twoich poleceń wygląda to tak:
OTL Sprzątanie - zrobione, chociaż komputer wyłączyłem ręcznie bo do automatycznego rozruchu nie doszło (zawieszenie),
UsbFix Uninstall - zrobiony, chociaż usunąłem go ręcznie bo pomimo komunikatu o pozytywnym procesie usuwania (dałem 2-krotnie), nic nie zostało usunięte,
Pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - zrobione, efekt nie najlepszy ale dam to Twojej ocenie bo moja może być błędna, chodzi mi o pozostałość (chyba) Confickera:
- log ze skanowania -
http://wklej.eu/index.php?id=b2427a43c3- zrzut ekranu okna skanowania -
http://img838.imageshack.us/i/obrazskanu.jpg/- log po usunięciu wyników skanowania -
http://wklej.eu/index.php?id=44c058b915Co do aktualizacji o
łatke Microsoft oraz dodatek
Service Pack 3 także zrobione pomyślnie.
Internet Explorer zaktualizowany do najnowszej wersji,
Adobe Reader zaktualizowany do najnowszej wersji,
Java zaktualizowana do najnowszej wersji,
Ad-Aware i
Spybot usunąłem CCleanerem, a w to miejsce jest teraz
Malwarebytes' Anti-Malware oraz
Avast! Free Antivirus,
Windows Worms Doors Cleaner pozamykał wszystko ładnie, na żółto został tylko NetBIOS ale zgodnie z instrukcją tak może zostać,
Co tam jeszcze...Pytania jakie chciałem zadać to napewno:
1) zerknij na te linki u góry, czyli logi ze skanowania i zrzut ekranu jak to wygląda,
2) program WWDC do zamykania robaczywych portów można usunąć czy raz na jakiś czas otwierać i sprawdzać? jak to wygląda? a może tylko po reinstalacji Windowsa ponownie trzeba go uruchomić więc jak narazie swoje już zrobił?,
3) denerwujący problem (od dawna) z Mozillą Firefox tj. po kliknięciu w ikonkę jakieś kilka do 10 sekund, a często dłużej trwa otworzenie programu...wygląda to tak jakby komputer nie pracował (klepsydra znika) natomiast po odczekaniu czasu, który zawsze jest inny ale zawsze zadługi następuje otworzenie, gdybym o tym nie wiedział, że się otworzy otworzyłbym w ten sposób kilkanaście kolejnych razy,
4) skorzystam z okazji rozmowy z fachowcem i spytam się czy aby napewno mi to pomogło czy raczej zrobiło gorzej ale tego nie zauważam, mianowicie chodzi o tzw. 20% szybkości internetu, które jest zarezerwowane dla jakiegoś bezpieczeństwa? możesz mi w tym nie pomóc bo z pewnością źle tłumacze, ale chodzi o to, że chciałem kilka miesięcy temu zwiększyć trochę prędkość internetu i natrafiłem w internecie na temat, zwiększenia właśnie jakiejś rezerwy (chyba było to 20%), wchodziło się poprzez "Uruchom" tam coś wpisywało, wchodziło się pare razy w jakieś rejestry i tam właśnie się to zmieniało z bodajże 80% do 100% i jeszcze coś zaznaczało...temat zamknięty jak źle tłumacze bo nie jestem już w stanie sobie dokładniejszych rzeczy przypomnieć...,
5) nie wiem jaką moc ma ten program OTL, ale na pulpicie pojawiły się dalej te pliki - 3R, Odwróceni (x2), chciałbym je usunąć (chyba, że są bo dotychczas nie użyłem CCleanera),
6) i wreszcie, co chyba najważniejsze zaraz po logu ze skanowania, to obsługa programu CCleaner.
Boje się efektu sprzed kilku lat (PC już się nie uruchomił, chyba to było po RegCleanerze) więc wole się upewnić. W zakładce "Cleaner" jest podział na "Windows" i "Programy". Domyślam się, że jeśli w "Windows" są zaznaczone różne śmieci jak np. historia przeglądania stron w przeglądarkach, fragmenty plików Chkdsk, to program będzie to usuwać, więc jeśli w zakładce "Programy" zaznaczone mam Winamp, Office, Adobe Reader, którego np wczoraj instalowałem, to należy je odznaczyć bo pójdą w niepamięć? Swoją drogą zaufać programowi? Zaznaczył sporo rzeczy w zakładce "Windows" o których nie mam pojęcia np. te fragmenty plików Chkdsk, zrzuty pamięci i inne...
Teraz zakładka "Rejestr". Znalazło kilkaset niepoprawnych błędów np. nieprawidłowe rozszerzenia plików (z 40 może więcej), jakieś przestarzałe klucze itp. Bardzo dużo to problemy z Sub-Editem, Real Playerem i AllPlayerem (dziwne) ale zdaży się tak, że na te dajmy na to 400 nieprawidłowości 3 będą związane z Windows/system32 i będzie zapóźno więc wolałem spytać, czy aby napewno klikać "Napraw zaznaczone problemy" bo potem już nie będzie odwrotu jak wszystko pójdzie do kosza i czy program być może tworzy jakieś kopie zapasowe Windowsowych plików, że w razie usuwania komputer uruchomię awaryjnie? Nie mam przy sobie nawet płyty z WIndowsem...
Na koniec jeszcze pozwoliłem sobie zrobić Ci nowego logi z OTL (ze skryptem
netsvcs), już po usunięciu efektów skanowania i wytworzeniu Loga programem Malwarebytes' Anti-Malware i restarcie komputera na żądanie tego programu, czyli wychodziłoby na to, że powinny być czyste bo w Logu z usuwania, pliki ze skanowania zostały usunięte poprawnie.
A więc:
OTL.Txt -
http://wklej.eu/index.php?id=33448a8d3aExtras.Txt (nie zadużo tam błędów?) -
http://wklej.eu/index.php?id=eb98ea3304Troche tego dużo ale większość to raporty, a lubie przejrzystość i dlatego tyle tego się nazbierało...
Pozdrawiam,
Monza