TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Brak portów SATA

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Brak portów SATA

Postprzez Silver91 » 19 Maj 2013, 17:04

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0


Witam chciałbym dokupić 2dyski po 1 tb Problem polega na tym,że posiadam już dwa dyski i dwa porty zajęte ogólnie w kompie na płycie mam tylko dwa porty , które są zajęte ...

Teraz pytanie czy istnieje takie coś jak jakaś przejściówka , albo coś co poszerzy mi porty w komputerze sata ? chociaż na dwa włąsniedodatkowo wejscia sata i jak to podłonczyc w komputerze aby odbierało .. o ile jest takie coś ... mozecie podać na allegro linka jezeli takie coś jest...

Oczekuję na odp i Pozdrawiam
Silver91
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 63
Dołączenie: 14 Maj 2010, 15:33

Re: Brak portów SATA

Postprzez The Neverhood » 19 Maj 2013, 18:59

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0


...
Ostatnio edytowany przez The Neverhood 19 Maj 2013, 19:07, edytowano w sumie 2 razy
Intel Core 2 Duo E4700 2.60 GHZ
GeForce 7100
RAM 3GB DDR2 800 MHZ
Płyta główna: Gigabyte GA-73PVM-S2
Zasilacz: Chieftec 400 W
Awatar użytkownika
The Neverhood
Postujący
Postujący
 
Posty: 417
Dołączenie: 25 Lut 2011, 18:44
Miejscowość: Wyspa Świętej Heleny

Re: Brak portów SATA

Postprzez JEDREK » 19 Maj 2013, 19:00

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0


The Neverhood naucz się czytać ze zrozumieniem !!. On nie ma wolnych portów SATA w płycie głównej!!. Chyba będzie musiał dokupić dodatkowy kontroler pod PCI.

np ten: http://allegro.pl/kontroler-pci-sata-1- ... 77470.html


Autor postu otrzymał pochwałę
Ostatnio edytowany przez JEDREK 19 Maj 2013, 19:19, edytowano w sumie 2 razy
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator
 
Posty: 1570
Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Re: Brak portów SATA

Postprzez The Neverhood » 19 Maj 2013, 19:02

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0


...
Ostatnio edytowany przez The Neverhood, 19 Maj 2013, 19:07, edytowano w sumie 1 raz
Intel Core 2 Duo E4700 2.60 GHZ
GeForce 7100
RAM 3GB DDR2 800 MHZ
Płyta główna: Gigabyte GA-73PVM-S2
Zasilacz: Chieftec 400 W
Awatar użytkownika
The Neverhood
Postujący
Postujący
 
Posty: 417
Dołączenie: 25 Lut 2011, 18:44
Miejscowość: Wyspa Świętej Heleny

Re: Brak portów SATA

Postprzez JEDREK » 19 Maj 2013, 19:04

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0


Silver91 - sprawdź czy masz wolne złącze PCI na płycie głównej. Ten kontroler może mieć problemy z bootowaniem, więc na tych dyskach podłączonych do tego kontrolera nie postawisz systemu (BIOS ich nie wykryje).




The Neverhood Twoją zachowanie skomentuję tak:

JA PIER**** !!
Image
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator
 
Posty: 1570
Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Re: Brak portów SATA

Postprzez Silver91 » 20 Maj 2013, 16:20

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:21.0) Gecko/20100101 Firefox/21.0


JEDREK napisał(a):Silver91 - sprawdź czy masz wolne złącze PCI na płycie głównej. Ten kontroler może mieć problemy z bootowaniem, więc na tych dyskach podłączonych do tego kontrolera nie postawisz systemu (BIOS ich nie wykryje).


JEDREK posiadam 1 złącze PCI
Nie chcę na tych dyskach stawiać system ... Chcę aby normalnie mi je wykryło w biosie jako dodatkowe dyski
Silver91
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 63
Dołączenie: 14 Maj 2010, 15:33

Re: Brak portów SATA

Postprzez JEDREK » 20 Maj 2013, 21:14

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0


No cóż, myślę więc, że ten adapter spełni swoje zadanie. Dla pewności zapytaj się jeszcze sprzedawcy przed zakupem ;).


Autor postu otrzymał pochwałę
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator
 
Posty: 1570
Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Re: Brak portów SATA

Postprzez Silver91 » 21 Maj 2013, 15:15

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:21.0) Gecko/20100101 Firefox/21.0


JEDREK napisał(a):No cóż, myślę więc, że ten adapter spełni swoje zadanie. Dla pewności zapytaj się jeszcze sprzedawcy przed zakupem ;).


nom ok ale przed zapytaniem Chciłbym się zapytac jeszcz Cbie

Może być taki PCI kontroler również ?

http://www.okazje.info.pl/km/komputery/gembird-karta-pci-kontroler-sata-2-plus-1-ata-raid-sata-3-.html

Kontroler pozwala na podłączanie do komputera dysku twardego w najnowszym standardzie Serial ATA 1.0 oraz tworzenie macierzy RAID ?

Mi chodzi o SATA ... bez zadnych przejsciowek ata aby były wejscia 2 na te kabelki

Image
Silver91
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 63
Dołączenie: 14 Maj 2010, 15:33

Re: Brak portów SATA

Postprzez JEDREK » 21 Maj 2013, 15:45

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:20.0) Gecko/20100101 Firefox/20.0


Serial ATA to to samo co SATA: Link.

Kontroler powinien obsłużyć maksymalnie do 2 dysków wewnętrznych w standardzie SATA + 1 Dysk zewnętrrzny eSATA. Obsługuje też RAID. Ten kontroler jak najbardziej może być.


Autor postu otrzymał pochwałę
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator
 
Posty: 1570
Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Re: Brak portów SATA

Postprzez Silver91 » 22 Maj 2013, 14:56

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:21.0) Gecko/20100101 Firefox/21.0


JEDREK napisał(a):Serial ATA to to samo co SATA: Link.

Kontroler powinien obsłużyć maksymalnie do 2 dysków wewnętrznych w standardzie SATA + 1 Dysk zewnętrrzny eSATA. Obsługuje też RAID. Ten kontroler jak najbardziej może być.


Dziękuję za Pomoc.
Temat do Zamknięcia
Silver91
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 63
Dołączenie: 14 Maj 2010, 15:33


Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]