Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Brak portów SATA

19 Maj 2013, 17:04

Witam chciałbym dokupić 2dyski po 1 tb Problem polega na tym,że posiadam już dwa dyski i dwa porty zajęte ogólnie w kompie na płycie mam tylko dwa porty , które są zajęte ...

Teraz pytanie czy istnieje takie coś jak jakaś przejściówka , albo coś co poszerzy mi porty w komputerze sata ? chociaż na dwa włąsniedodatkowo wejscia sata i jak to podłonczyc w komputerze aby odbierało .. o ile jest takie coś ... mozecie podać na allegro linka jezeli takie coś jest...

Oczekuję na odp i Pozdrawiam

Re: Brak portów SATA

19 Maj 2013, 18:59

...
Ostatnio edytowany przez The Neverhood 19 Maj 2013, 19:07, edytowano w sumie 2 razy

19 Maj 2013, 19:00

The Neverhood naucz się czytać ze zrozumieniem !!. On nie ma wolnych portów SATA w płycie głównej!!. Chyba będzie musiał dokupić dodatkowy kontroler pod PCI.

np ten: http://allegro.pl/kontroler-pci-sata-1- ... 77470.html
Ostatnio edytowany przez JEDREK 19 Maj 2013, 19:19, edytowano w sumie 2 razy

19 Maj 2013, 19:02

...
Ostatnio edytowany przez The Neverhood, 19 Maj 2013, 19:07, edytowano w sumie 1 raz

19 Maj 2013, 19:04

Silver91 - sprawdź czy masz wolne złącze PCI na płycie głównej. Ten kontroler może mieć problemy z bootowaniem, więc na tych dyskach podłączonych do tego kontrolera nie postawisz systemu (BIOS ich nie wykryje).

The Neverhood Twoją zachowanie skomentuję tak:

JA PIER**** !!
[obrazek nie jest już dostępny]

20 Maj 2013, 16:20

JEDREK napisał(a):Silver91 - sprawdź czy masz wolne złącze PCI na płycie głównej. Ten kontroler może mieć problemy z bootowaniem, więc na tych dyskach podłączonych do tego kontrolera nie postawisz systemu (BIOS ich nie wykryje).

JEDREK posiadam 1 złącze PCI
Nie chcę na tych dyskach stawiać system ... Chcę aby normalnie mi je wykryło w biosie jako dodatkowe dyski

20 Maj 2013, 21:14

No cóż, myślę więc, że ten adapter spełni swoje zadanie. Dla pewności zapytaj się jeszcze sprzedawcy przed zakupem ;).

21 Maj 2013, 15:15

JEDREK napisał(a):No cóż, myślę więc, że ten adapter spełni swoje zadanie. Dla pewności zapytaj się jeszcze sprzedawcy przed zakupem ;).

nom ok ale przed zapytaniem Chciłbym się zapytac jeszcz Cbie

Może być taki PCI kontroler również ?

Kod:
http://www.okazje.info.pl/km/komputery/gembird-karta-pci-kontroler-sata-2-plus-1-ata-raid-sata-3-.html

Kontroler pozwala na podłączanie do komputera dysku twardego w najnowszym standardzie Serial ATA 1.0 oraz tworzenie macierzy RAID ?

Mi chodzi o SATA ... bez zadnych przejsciowek ata aby były wejscia 2 na te kabelki

[obrazek nie jest już dostępny]

21 Maj 2013, 15:45

Serial ATA to to samo co SATA: Link.

Kontroler powinien obsłużyć maksymalnie do 2 dysków wewnętrznych w standardzie SATA + 1 Dysk zewnętrrzny eSATA. Obsługuje też RAID. Ten kontroler jak najbardziej może być.

22 Maj 2013, 14:56

JEDREK napisał(a):Serial ATA to to samo co SATA: Link.

Kontroler powinien obsłużyć maksymalnie do 2 dysków wewnętrznych w standardzie SATA + 1 Dysk zewnętrrzny eSATA. Obsługuje też RAID. Ten kontroler jak najbardziej może być.

Dziękuję za Pomoc.
Temat do Zamknięcia
Wyślij odpowiedź