TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

budowa sieci (troche nagmatwane ale pilne)

Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.

budowa sieci (troche nagmatwane ale pilne)

Postprzez pantik » 27 Wrz 2008, 22:39

PostUA:

hej
mam za zadanie zrobić coś takiego :
zbudować małą sieć osiedlową z której kozystać będą około 4 mieszkańców bloku oraz 5 domków jednorodzinnych z tym ze domki sa po przeciwnej stronie ulicy na której znajduje się blok.
ode mnie będzie zależało komu ile transferu przydzielić.
opis kazdeko urządzenia u kazdej osoby, opis zabespieczenia jakie będzie uzywane aby nikt sie niepodpią nielegalnie (w przypadku gdyby z bloku do domków internet szedł radiowo.

|mój dom|
|
| blok | -- | ulica | -- | 5 domków ustawionych w zdłóż ulicy

w przypadku internetu radiowego to w jaki sposób ja np bedą c mieszkańcem domu sąsiadującego z blokiem bym sie łączył z nadajnikiem i w jaki sposób rozdzielał szybkośc transferu po innych urzytkowanikach oraz coś takiego ze jak ktoś by mi wisiał kase za dany miesiąc to zebym mógł mu przesłać te informacje w jakiś sposób - słyszałem ze coś takiego jest mozliwe tworząc taką sieć na linuxie. oraz zebym mógł zidentyfikowac daną osobe po jego IP itp.
mile widziane było by kozystanie z jakiegoś servera proxy.
i tak samo nadawac sygnał z tego samego lub innego nadajnika do domków naprzeciwko ulicy na tych samych zasadach co w bloku (połączenie z jednej strony ulicy na drógą albo przez dodatkowe połączenie radiowe {chyba z kazdym kompem w domku osobno ??} albo po kablach na słupie do kazdego.

w przypadku np. mając neostrade i połączyć blok kablem z bloku przesłać radiowo (lub ewentualnie kablem) do nadajnika np. u jednego z mieszkańców który miałby u siebie na dachu nadajnik i on rozsyłał sygnał do pozostałych mieszkańców domków ale zebym tylko ja miał dostep do zarządzania tym jego nadajnikiem na dachu.

jeśli ktokolwiek potrafił by mi pomóc ( szczegołowe ale zrozumiałe i proste instrukcje ) to bardzo prosze o odpowiedź
asus p4p800-E
Pentium 4 2,53 Ghz
1,5 Gb ram
GeForce FX 5200 128 mb
gg: 11000111011110000101110
Awatar użytkownika
pantik
Postujący
Postujący

Dołączenie: 24 Kwi 2006, 17:34

Re: budowa sieci (troche nagmatwane ale pilne)

Postprzez huber2t » 28 Wrz 2008, 06:25

PostUA:

Może naszkicuj to w paincie i wrzuć na jakiś hosting i podaj nam do tego link
Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Mar 2008, 10:07
Pochwały: 42

Re: budowa sieci (troche nagmatwane ale pilne)

Postprzez pantik » 28 Wrz 2008, 12:12

PostUA:

po prostu z jednej strony ulicy jest blok i obok niego mój dom a po drógiej stronie ulicy jest 5 domków

http://ethos.zabno.org/images/galeria/net.jpg
asus p4p800-E
Pentium 4 2,53 Ghz
1,5 Gb ram
GeForce FX 5200 128 mb
gg: 11000111011110000101110
Awatar użytkownika
pantik
Postujący
Postujący

Dołączenie: 24 Kwi 2006, 17:34

Powróć do Sieć Internet, Sieci LAN, WLAN