Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
18 Sty 2009, 22:56
W jakie chłodzono zainwestować? posiadam Kartę Gigabyte GF7600GS (stara ale daje rade) posiada ona chłodzenie pasywne, i tego właśnie się obawiam, karta pracuje praktycznie cały czas w przeciążeniu jak dotknę radiatora to normalnie można się oparzyć, więc chce aby jej nie przegrzać zainwestować w chłodzenie, ale co ważne TANIE chłodzenie, zajmuje się modelarstwem i tam ładuje kasę, a komp narazie musi poczekać...
Kiedyś już na ten temat rozmawiałem (kiedyś czyli ok. rok temu także na tym forum) i Mac polecił mi kupić dwa wiatraczki Arctoc coling i zamocować jeden na obudowie pod grafą pchający i jeden wyciągający z tyłu, ale sądze ze to będzie trochę mało skuteczne no i GŁOŚNE a cichutko musi być...
CO polecacie? a może zastosować się do wcześniejszej porady. a co do głośności to 9db to głośno? I ile db ma chłodzenie BOX'owe procka Intel Core 2 Duo E4500 2.2GHz
18 Sty 2009, 23:57
Nie będzie głośne. Sam mam podobny patent a najgłośniejszy jest intelowski wiatrak na procku. 9db to w zasadzie granica słyszalności.
19 Sty 2009, 15:00
W sumie to ja nie słyszę pracy chłodzenia na procku...Tylko zasilacza. (ModeCom Feel 400W)
A jak by kupił normalny aktyny wentyl na karte? Nie było by lepiej? no i czy będzie trzeba dużo kombinować z założeniem? no bo raczej będzie trzeba zdjąć oryginał od karty, a aż tak łatwo to nie będzie na pewno...
19 Sty 2009, 17:41
I z tego tyż powodu lepiej zrobic nadmuch na kartę.
21 Sty 2009, 19:11
Ok a jakie te wentyle najlepiej? Oby były dosyć tanie...
Te Arctic cooling są dobre, ale teraz może coś nowszego i lepszego jest w tej cenie?
23 Sty 2009, 21:58
Ja tam patent zrobiłem taki że opaskami zaciskowymi zamontowałem wentylator bezpośrednio do radiatora na karcie graficznej. I powiem wam że efekt był wyśmienity.
24 Sty 2009, 17:09
Ale którą stroną? dmuchającą czy ciągnącą?
24 Sty 2009, 18:35
Raczej dmuchającą

. Wtedy powietrze schłodzi radiator
24 Sty 2009, 20:28
Oczywiście dmuchającą, w innym przypadku nie miało by to sensu.
24 Sty 2009, 22:13
miało by ponieważ zabierało by ciepło od radiatora, myślę ze zrobię tak jak mówił mac, ale umieszczę go pod kontem tak aby powietrze leciało centralnie na karte graficzną a nie pod nią.
A jakie wentylatorki polecacie? muszą być ciche i tanie, no i w miarę wydajne ;]
07 Lut 2009, 00:31
Sorki ale nikt mi nie odpowiedział... Jakie cichutkie wentylki polecacie?