TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Co dodać do laptopa

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Co dodać do laptopa

Postprzez mdziom » 19 Lut 2009, 17:51

PostUA: Opera/9.50 (Windows NT 5.1; U; pl)

Jaki najlepiej kupić procesor, karte graficzną i RAM.
Prosiłbym o linki.
mdziom
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 10 Lut 2009, 17:16

Re: Co dodać do laptopa

Postprzez kosu82 » 19 Lut 2009, 21:19

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6

Ale czy ty chcesz sobie kupić laptopa i pytasz o jakąś rozsądną konfigurację, cz co? Bo nie bardzo wiadomo o co "kaman" w twoim poście.
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący

Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Postprzez santana34444 » 19 Lut 2009, 23:28

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6

To samo co kolega. Lepiej sprecyzuj swoje pytanie. Czy chcesz kupić laptopa i pytasz z jakich części go złożyć, czy masz laptopa i chcesz mu powymieniać części. W obu przypadkach odpowiedź jest prosta. Jak chcesz kupić laptopa to masz wybór tylko spośród tych które są na rynku. Laptopów w przeciwieństwie do zwykłych pecetów nie zamawia się w sklepie na zasadzie: Dzień dobry! Chce żebyście złożyli mi złożyli kompa z tego, tego ,tego itd. Co do drugiego pytania to możliwe jest na dzień dzisiejszy dołożenie ramów. Jest możliwa wymiana procesora ale jest to nieopłacalne bo jest on kilka razy droższy od zwykłego procka jaki byś wsadził do peceta no i za wymianę trochę można zapłacić bo wątpię żebyś sam się podjął wymiany bo jest to bardziej skomplikowany zabieg niż przy obudowach typu ATX. Co do grafiki to kiedyś czytałem że któreś z: albo ATI albo nVidia pracują nad zewnętrzną kartą graficzną która ma być zastosowaniem właśnie dla notebooków z zintegrowaną kartą bo jak wiemy nie da się w laptopie wymienić grafiki (chyba że wymienimy całą płytę główną). Od tamtej pory nie słyszałem ani nie czytałem o dalszych badaniach nad tego typu kartami graficznymi. Jak tylko coś gdzieś się na ten temat dowiem mogę napisać. W każdym razie taka grafika na pewno będzie sporo kosztować. Ogólnie rzecz biorąc jeśli masz laptopa i po prostu chcesz go ulepszyć o części to jest to zabieg nieopłacalny i lepiej dozbierać i kupić dobrego peceta z dobrym monitorem.
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez mdziom » 21 Lut 2009, 09:53

PostUA: Opera/9.50 (Windows NT 5.1; U; pl)

Chodziło mi o to bo mam już nowego laptopa i musze w nim wymienić procesor i dodać ram
mdziom
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 10 Lut 2009, 17:16

Postprzez santana34444 » 21 Lut 2009, 10:34

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6

Skoro to nowy laptop to po co chcesz w nim wymieniać procka. Powiedz chociaż co to za laptop. Poza tym tak jak już napisałem taki zabieg jest nieopłacalny. Lepiej sprzedaj tego laptopa co masz teraz i dołóż do nowego jeśli koniecznie musi to być laptop. Zobacz sobie po ile jest najtańszy procek (jeśli masz aktualnie procka intela) http://www.komputronik.pl/Procesory/Int ... ,kat,4530/ . Ponad 1000 zł. Za tyle już masz przyzwoitego procka, płytę główną i może grafikę do komputera stacjonarnego. Co do ramów to jest lepiej bo ceny są podobne do cen ramów do pecetów (czyli około 80-250 zł w zależności od rozmiaru pamięci). Jeśli koniecznie chcesz zmienić tego procka to ja ci nie bronie. To twój laptop i zrobisz z nim co chcesz. Ja oczywiście Ci wtedy doradzę, ale radze ci prześpij się jeszcze z tym bo taka operacja nie ma sensu. Jeśli jak piszesz laptopa masz nowego to ze spokojem dostaniesz za niego z 1500-2000 zł (tak myślę, oczywiście jeśli nie ma śladów użytkowania, nie ma zniszczonej obudowy i wszystko działa). Dokładasz z 1000-1500 zł (czyli około cenę najtańszych procków do laptopów) i masz fajnego laptopa z 4 GB RAM i jak się coś fajnego znajdzie z którymś z tych procków które są w komputroniku. Przemyśl to jeszcze pare razy czy taka wymiana procka ma sens. Nie jestem też pewny na 100 % czy jak zmienisz procka to czy nie stracisz gwarancji na laptopa (jeśli taką oczywiście posiadasz).
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez Bozz » 21 Lut 2009, 14:57

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6

Raz to nieopłacalne, a dwa to chłodzenia laptopa jest przystosowane do procesora który był w nim "seryjnie" montowany. Nie wykluczone, a nawet prawdopodobne, że po instalacji lepszego sprzęt będzie się przegrzewał, bo chłodzenie nie wyrobi. Jak coś dokładać do laptopa to tylko RAM.
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]