przez santana34444 » 19 Lut 2009, 23:28
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6
To samo co kolega. Lepiej sprecyzuj swoje pytanie. Czy chcesz kupić laptopa i pytasz z jakich części go złożyć, czy masz laptopa i chcesz mu powymieniać części. W obu przypadkach odpowiedź jest prosta. Jak chcesz kupić laptopa to masz wybór tylko spośród tych które są na rynku. Laptopów w przeciwieństwie do zwykłych pecetów nie zamawia się w sklepie na zasadzie: Dzień dobry! Chce żebyście złożyli mi złożyli kompa z tego, tego ,tego itd. Co do drugiego pytania to możliwe jest na dzień dzisiejszy dołożenie ramów. Jest możliwa wymiana procesora ale jest to nieopłacalne bo jest on kilka razy droższy od zwykłego procka jaki byś wsadził do peceta no i za wymianę trochę można zapłacić bo wątpię żebyś sam się podjął wymiany bo jest to bardziej skomplikowany zabieg niż przy obudowach typu ATX. Co do grafiki to kiedyś czytałem że któreś z: albo ATI albo nVidia pracują nad zewnętrzną kartą graficzną która ma być zastosowaniem właśnie dla notebooków z zintegrowaną kartą bo jak wiemy nie da się w laptopie wymienić grafiki (chyba że wymienimy całą płytę główną). Od tamtej pory nie słyszałem ani nie czytałem o dalszych badaniach nad tego typu kartami graficznymi. Jak tylko coś gdzieś się na ten temat dowiem mogę napisać. W każdym razie taka grafika na pewno będzie sporo kosztować. Ogólnie rzecz biorąc jeśli masz laptopa i po prostu chcesz go ulepszyć o części to jest to zabieg nieopłacalny i lepiej dozbierać i kupić dobrego peceta z dobrym monitorem.