Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Co dodać do laptopa

19 Lut 2009, 17:51

Jaki najlepiej kupić procesor, karte graficzną i RAM.
Prosiłbym o linki.

Re: Co dodać do laptopa

19 Lut 2009, 21:19

Ale czy ty chcesz sobie kupić laptopa i pytasz o jakąś rozsądną konfigurację, cz co? Bo nie bardzo wiadomo o co "kaman" w twoim poście.

19 Lut 2009, 23:28

To samo co kolega. Lepiej sprecyzuj swoje pytanie. Czy chcesz kupić laptopa i pytasz z jakich części go złożyć, czy masz laptopa i chcesz mu powymieniać części. W obu przypadkach odpowiedź jest prosta. Jak chcesz kupić laptopa to masz wybór tylko spośród tych które są na rynku. Laptopów w przeciwieństwie do zwykłych pecetów nie zamawia się w sklepie na zasadzie: Dzień dobry! Chce żebyście złożyli mi złożyli kompa z tego, tego ,tego itd. Co do drugiego pytania to możliwe jest na dzień dzisiejszy dołożenie ramów. Jest możliwa wymiana procesora ale jest to nieopłacalne bo jest on kilka razy droższy od zwykłego procka jaki byś wsadził do peceta no i za wymianę trochę można zapłacić bo wątpię żebyś sam się podjął wymiany bo jest to bardziej skomplikowany zabieg niż przy obudowach typu ATX. Co do grafiki to kiedyś czytałem że któreś z: albo ATI albo nVidia pracują nad zewnętrzną kartą graficzną która ma być zastosowaniem właśnie dla notebooków z zintegrowaną kartą bo jak wiemy nie da się w laptopie wymienić grafiki (chyba że wymienimy całą płytę główną). Od tamtej pory nie słyszałem ani nie czytałem o dalszych badaniach nad tego typu kartami graficznymi. Jak tylko coś gdzieś się na ten temat dowiem mogę napisać. W każdym razie taka grafika na pewno będzie sporo kosztować. Ogólnie rzecz biorąc jeśli masz laptopa i po prostu chcesz go ulepszyć o części to jest to zabieg nieopłacalny i lepiej dozbierać i kupić dobrego peceta z dobrym monitorem.

21 Lut 2009, 09:53

Chodziło mi o to bo mam już nowego laptopa i musze w nim wymienić procesor i dodać ram

21 Lut 2009, 10:34

Skoro to nowy laptop to po co chcesz w nim wymieniać procka. Powiedz chociaż co to za laptop. Poza tym tak jak już napisałem taki zabieg jest nieopłacalny. Lepiej sprzedaj tego laptopa co masz teraz i dołóż do nowego jeśli koniecznie musi to być laptop. Zobacz sobie po ile jest najtańszy procek (jeśli masz aktualnie procka intela) http://www.komputronik.pl/Procesory/Int ... ,kat,4530/ . Ponad 1000 zł. Za tyle już masz przyzwoitego procka, płytę główną i może grafikę do komputera stacjonarnego. Co do ramów to jest lepiej bo ceny są podobne do cen ramów do pecetów (czyli około 80-250 zł w zależności od rozmiaru pamięci). Jeśli koniecznie chcesz zmienić tego procka to ja ci nie bronie. To twój laptop i zrobisz z nim co chcesz. Ja oczywiście Ci wtedy doradzę, ale radze ci prześpij się jeszcze z tym bo taka operacja nie ma sensu. Jeśli jak piszesz laptopa masz nowego to ze spokojem dostaniesz za niego z 1500-2000 zł (tak myślę, oczywiście jeśli nie ma śladów użytkowania, nie ma zniszczonej obudowy i wszystko działa). Dokładasz z 1000-1500 zł (czyli około cenę najtańszych procków do laptopów) i masz fajnego laptopa z 4 GB RAM i jak się coś fajnego znajdzie z którymś z tych procków które są w komputroniku. Przemyśl to jeszcze pare razy czy taka wymiana procka ma sens. Nie jestem też pewny na 100 % czy jak zmienisz procka to czy nie stracisz gwarancji na laptopa (jeśli taką oczywiście posiadasz).

21 Lut 2009, 14:57

Raz to nieopłacalne, a dwa to chłodzenia laptopa jest przystosowane do procesora który był w nim "seryjnie" montowany. Nie wykluczone, a nawet prawdopodobne, że po instalacji lepszego sprzęt będzie się przegrzewał, bo chłodzenie nie wyrobi. Jak coś dokładać do laptopa to tylko RAM.
Wyślij odpowiedź