Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Co może się psuć? Problem po złożeniu komputera

03 Maj 2011, 10:30

Witam serdecznie!
Jakiś czas temu rozkręciłem swój sprzęt by go wyczyścić, po ponownym złożeniu nie udało mi się odpalić komputera i słychać było komunikat biosu, piknięcia. 1 długie i dwa krótkie. Udało mi się przeczytać, że może to być błąd karty graficznej. Rozkręciłem go ponownie i włożyłem jeszcze raz kartę. Bios znów pikał, ale po dłuższej chwili komputer uruchomił się. Działał normalnie, conajmniej tak mi sie wydawało. Po włączeniu np. gry, nawet o słabej grafice i ogólnie niskich wymaganiach sprzętowych, obraz chodzi ładnie, ale dzwięk tnie się niesamowicie. W tym momencie zgłupiałem całkowicie. Czy to może być wina karty graficznej, która za bardzo obciąża procesor? Może to procesor pada?
Pozdrawiam

Mój sprzęt:

procesor: Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2160 @ 1.80GHz
Ram: 2GB
grafika: NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB)

Z góry dziekuje za pomoc

Re: Co może się psuć? PROBLEM

03 Maj 2011, 10:34

Podaj jeszcze model płyty głównej oraz markę i moc zasilacza.

03 Maj 2011, 10:46

W programie "Everest" pokazuje mi "model płyty nie znany" ;/ po rozkręceniu na płycie widnieje napis ASUS P5B. Jak mogę sparwdzić rodzaj zasilacza? Przepraszam, ale slabo sie na tym znam

Zasilasz: FEEL III- 400ATX
ATX 12V 2.2 COMPATIBLE

To odczytalem na obudowie zasilacza

03 Maj 2011, 16:34

rozkręciłem swój sprzęt
Podaj dokładnie czynności jakie wykonałeś. Może zapomniałeś podłączyć któryś z wentylatorów lub usunąłeś pastę termo przewodzącą z podstawki chłodzenia procesora i zapomniałeś nałożyć nowej. Jeśli tak się stało to komputer może działać "trochę" niestabilnie

03 Maj 2011, 21:01

Po rozkręceniu obudowy, zacząłem odkręcać śrubki trzymające kartę przy obudowie, dokładnie dwie małe śrubeczki. Gdy to zrobiłem, delikatnie wysunąłem kartę nie odłączając dwóch kolorowych kabli biegnących wyżej. Dmuchnąłem z dwa razy w gniazdo na kartę graficzną poczym włożylem ją spowrotem. Odpaliłem sprzęt, piknięcia nadal były, ale ruszyło po chwili.
Pasta termo przewodząca? Może coś takiego się stało.. Mógłbyś mi doradzić jak ona wygląda i w którym miejscu mniej więcej się znajduje? Nie wiem czy dam radę jako szary użytkownik ją zobaczyć i ocenić czy wygląda na sprawną, ale warto spróbować :)
Dziękuje za zainteresowanie moim problemem

03 Maj 2011, 21:12

Koło radiatora jest chyba.

03 Maj 2011, 22:38

Pasta termoprzewodząca znajduje się na procesorze ale to najpierw trzeba kupić nową, aby starą wymienić.

04 Maj 2011, 10:36

Wyjmij ją jeszcze raz i przedmuchaj porządnie gniazdo PCI Express, być może gdy wyjąłeś kartę naleciało tam jakiegoś syfu.

Re: Co może się psuć? Problem po złożeniu komputera

05 Maj 2011, 22:00

Przepraszam że dopiero odpisuje, ale nie miałem dostępu.
W sprawie pasty.. popatrzyłem sobie na procesor, ale nie udało mi się namierzyć tego miejsca, a może poprostu ta pasta jest starta, dlatego jej nie znalazlem. Ponowne przeczysczenie gniazda nic nie pomogło, komputer nadal pika przy uruchomieniu, a nastepnie włącza sie dalej. Nie wiem czy sam będę potrafił nałożyć nową warstwe pasty, jeżeli to o nią chodzi, więc myślałem o serwisie komputerowym. Może ktoś jest rozeznany ile może kosztować taka usługa w Łodzi? Polecić jakieś dobre miejsce?
Pozdrawiam

Re: Co może się psuć? Problem po złożeniu komputera

05 Maj 2011, 22:15

Moim zdaniem szukanie winy w chłodzeniu (czyli chodzi tu między innymi o pastę termoprzewodzącą) jest bez sensu, gdyż problem występuje od razu po uruchomieniu komputera, a w takim czasie karta graficzna, czy procesor nie zdążą się nawet nagrzać.

Spróbuj zresetować BIOS, a jeśli to nie pomoże to pożycz od kogoś sprawną kartę graficzną, włóż do swojego kompa i sprawdź, czy problem będzie występował. Jeśli nie to znaczy, że Twoja karta graficzna jest uszkodzona.
Wyślij odpowiedź