TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Co polecacie na początek?

Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.

Co polecacie na początek?

Postprzez kuba14 » 08 Sie 2005, 09:18

PostUA:

Chciałbym się wreszcie zabrać za programowanie bo zwykłe programy : The game Factory, Game Maker i RPG maker już mi się znudziły. Co polecacie dla początkującego? C++ Delphi jave czy coś jeszcze innego?
Młody programista
Awatar użytkownika
kuba14
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 07 Sie 2005, 22:33
Miejscowość: z Brzozowa

Postprzez zebra » 08 Sie 2005, 14:53

PostUA:

Ja na twoim miejscu zaczęłabym od C++. Jeżeli już posiadasz jakiekolwiek pojęcie o programowaniu, to zacznij od C++. Oczywiście opinie będą różne, co do wyboru języka programowania, bo w końcu każdy będzie miał swoje zdanie na ten temat. Ja stawiam na C++.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez kuba14 » 08 Sie 2005, 15:07

PostUA:

A masz jakieś linki do programów z językiem C++?? Przydałby się jakiś program!
Młody programista
Awatar użytkownika
kuba14
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 09 Sie 2005, 12:14

PostUA:

Jedyne, co ci mogę polecić, to www.google.pl :wink: . Sama korzystam z komercyjnej wersji C++, zakupionej od Borlanda. Tobie na początek polecam wersję Builder (możesz programować tylko niekomercyjne aplikacje). Konkrentych linków nie podam, jedynie mogę cię naprowadzić na trop szukania. Jeżeli chcesz się też zajmować programowaniem, to radzę zaopatrzyć swoją domową bibliotekę w kilka cennych lektur. Wydatek jest, ale nauka kosztuje :wink: . Polecam książki C++ Przykłady praktyczne - Adam Majczak, Wydawnictwo Mikom, Warszawa 2003, cena 36.60 - jak na początek. Przy czym nie radzę kupować książek za niewiadomo ile, bo jeżeli nie zaczniesz korzystać z C++, tylko przejdziesz na Delphi, to pieniądze zostaną wyrzucone w błoto. Więc poszukaj w internecie darmowych źródeł, na przykład kursów C++, e-booków, jest tego mnówstwo. Na linki sam trafisz :wink: . Jeżeli ci się uda, to ściągnij sobie e-booka, na przykład tej książki: http://www.tdt.org.pl/szczegoly.php?id=19376 (plik torrent ściągniesz przez BitCometa-->p2p Instalki.pl). Język C++ - Bjarne Stroustrup to prawdziwa perełka dla programistów C++, książka kosztuje w księgarniach ok. 150 zł :? . Kolejna propozycja to: C++ Builder 5 Ćwiczenia Praktyczne - http://www.tdt.org.pl/szczegoly.php?id=29487 . Serwer TDT może mieć czasowe problemy, więc należy uzbroić się w cierpliwość. To nie potrwa długo. Możesz jeszcze odwiedzić tą stronkę: www.borland.nq.pl . Mogę cię jeszcze skierować do podobnego tematu na forum: http://www.instalki.pl/forum/viewtopic.php?t=1484
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez kuba14 » 09 Sie 2005, 12:33

PostUA:

książki o C++ mam chyba 3 albo 4 ale nie wiem z kąd to ściągnąć! Trzeba będzie chyba oryginał kupić!! No trudno. A jak już mam kupić jakiś to jaki doradzicie??
Młody programista
Awatar użytkownika
kuba14
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 09 Sie 2005, 12:51

PostUA:

Jak już masz 3, czy nawet 4 książki, to masz może kilka czasopism informatycznych?! To właśnie czasopisma komputerowe zamieszczają C++ Buildera plus kompilatory i kody źródłowe. Jak chcesz być programistą, to naucz się najpierw szukać i korzystać z www.google.pl!!! Bo jak zaczniesz programować, to do wyszukiwarek będziesz wracał dosłownie NON STOP! Łatwo powiedzieć, NIE UMIEM, albo NIE WIEM. Gorzej kliknąć parę razy myszką i wystukać na klawiaturze "C++". Sprawdź tutaj: http://www.tdt.org.pl/szczegoly.php?id=22479 . Jak już pisałam wcześniej, torrenty ściągniesz przez BitCometa. Troszkę to może potrwać, ale jak sobie to rozłożysz na okres kilku dni, to bez problemu zaopatrzysz się w C++. A następnym razem, to postaraj się czegokolwiek poszukać... A tak na marginesie, to mam nadzieję, że ściągnięta wersja będzie funkcjonować prawidłowo.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez kuba14 » 09 Sie 2005, 13:20

PostUA:

Ja już szukałem chyba we wszystkich możliwych wyszukiwarkach!! Ale w żądnej nie znalazłem nic do ściągnięcia! Jedynie kursy porady testy itp. A mi narazie trzeba programu.
Młody programista
Awatar użytkownika
kuba14
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 09 Sie 2005, 15:14

PostUA:

A co to jest: http://www.tdt.org.pl/szczegoly.php?id=22479 . Powiesz mi, co to jest?? Ty chociaż czytasz, co ja piszę? Bo wydaje mi się, że nie. Prosiłam, żebyś sprawidził, czy uda ci się ściągnąć szukany przez ciebie program. Powtarzam, że musisz mieć zainstalowanego do tego BitCometa, jeżeli się na tym znasz, to nie będę się już powtarzać. Przecież ten link na górze, to nie jest link do e-booka, jakbyś chciał zauważyć...
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Powróć do Webmastering, programowanie

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]