Dlaczego nikt nie używa Linuxa czy innych programów za free?? Ponieważ Microsoft i inni giganci tak dobrze rozreklamowali swoje dzieła, że większość ludzi nie zna dobrych programów Freeware. Albo ustalili takie formaty, czy też kodeki, albo kontrolery, ze darmowe programy w wielu przypadkach nie są kompatybilne z komercyjnymi, i zmuszają do instalacji komercyjnych plików zamiast darmowej alternatywy. Przykład: Czy OpenOffice jest w pełni kompatybilny z Microsoft Office? Używałem obu i wiem , że nie bardzo. I nie mów mi, zę Windows jest dobry, ponieważ aż roi się w nim od dziur. Top samo z Outlook-iem, czy Office-m.
Wszystko ma swoje wady i zalety, ale za tak dziurawy system jak Okna tak wysoki "haracz" to przesada......
Może zarzucasz mi, zę ciągle za przykład podaję produkty Microsoftu?? Robię to, ponieważ są to najpopularniejsze i najbardziej charakterystyczne programy używane na Świecie.
Owszem, Polska nie jest "Ojczyzną Piractwa", ale moja sugestia, zę obniżenie cen produktów branży Informatycznej oraz Audio-Video zmniejszy skalę piractwa jest dobra. Jeśli nie wiesz, to Przypomnę, zę autor dzieła dostaje niewielką część kwoty będącej ceną detaliczną. Resztę zjadają pośrednicy i VAT. Może rzeczywiście przesadziłem z kwotami, ale sama istota pomysłu jest poprawna.