TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Czy to już piractwo?

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Czy to już piractwo?

Postprzez mietekkorona » 04 Mar 2007, 16:04

PostUA:

Kumpel kupił swego czasu oryginalnego XP. Ostatnio sformatował dysk i chciał zainstalować XP na nowo, ale nie mógł bo podczas instalacji pojawiał mu się komunikat, że nie można odczytać z płyty jakiś plików i instalacja zostanie przerwana. Przyszedł do mnie, przegrał płyte na mój dysk i potem wgrał XP na nową płyte. I odziwo WoooW XP zainstalował się bez problemu. Szczerze powiem, że zrobiliśmy to tak raczej dla zabawy bo nie sądzieliśmy że się uda.
No i mam pytanie: czy takie działanie to już piractwo?? Dodam że tą płyte przegrał tylko i wyłącznie dla siebie. Nie pożyczał jej nikomu, nie nagrywał na inne komputery, nie przegrywał dla innych. Jeden raz tylko dla siebie.
Forumowicz

Dołączenie: 04 Mar 2007, 15:43
Miejscowość: oj daleko

Postprzez kosu82 » 04 Mar 2007, 16:24

PostUA:

Prawo polskie dopuszca posiadanie kopii zapasowej programu, pod warunkiem, że posiadasz produkt oryginalny a w domu przechowujesz nie więcej niż jeden egzemplarz kopii zapasowej (no i oczywiście oryginał).
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący

Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Postprzez marjan2003 » 27 Lis 2007, 19:56

PostUA:

Ja miałem już wgrany system przy zakupie. Czy jeżeli zrobiłem sobie kopię zapasową to to jest legalne? Nie mam żadnych papierów na system. Po prostu był wgrany. Jak wygląda to w mojej sytuacji? z góry dzięki za pomoc.
marjan2003
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Sie 2007, 09:04

Postprzez kukaszr » 27 Lis 2007, 20:20

PostUA:

z tego co wiem, to jak zrobisz sobie iso twardego dysku i jak co sobie przekopiujesz plki to nie jest przestępstwo ale...

powinieneś mnieć oryginalny nośnik, i naklejkę licencyjną na obudowie.
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań

Postprzez Dawid255151 » 28 Lis 2007, 10:07

PostUA:

To już jest niestety piractwo!ale mam dla twojego kolegi jeszcze jedną złą wiadomosc jesli ten windows był niedawno zakupiony i ma cos takiego jak aktywacje systemu do 30dni przy czym możę tylko jedna osoba się zarejestrować to jeśli twojemu koledze minie 30dni to dysk do formata,
bo windowsa nieda się uruchomić jedyna rzecz jaką sie da to tylko rejestracja! ale tylko dla jednej osoby
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37

Postprzez wonski » 28 Lis 2007, 17:23

PostUA:

To co zrobił Twój kolega jest całokowicie legalne, popieram słowa kolegi, że polskie prawo pozwala na posiadanie kopii zapasowej programu oczywiście na użytek własny.
Tak OT powiem, że ściąganie plików z netu też jest legalne, ale pod warunkiem że TYLKO my korzystamy z tego pliku, np filmu, jest to tzw. dozwolony użytek osobisty, jeżeli będziesz to sprzedawał lub nawet pożyczał bedzie to już PIRACTWO. Ostatnio na wykładzie miałem o tym.
wonski
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 15 Lip 2006, 19:25
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez marjan2003 » 29 Lis 2007, 07:48

PostUA:

Nie dostałem oryginalnej płyty. Sprzedawca polecił abym zrobił sobie ,,kopię zapasową systemu" [jego słowa]. Nalepki również nie dostałem. Przy kupnie w żadnych papierach nie mam napisane, że komputer jest z systemem. Przegladam właśnie dokumenty i to co mi dali [tzw. instrukcje obsługi]. Dziwne.
marjan2003
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez wonski » 29 Lis 2007, 09:39

PostUA:

Widze, że sprzedawca się zabezpieczył, bo jak nie masz żadnej płyty to powieninieneś mieć wpisane że masz komputer z systemem, a tutaj nawet tego nie napsiał, czyli on jest czysty. Jeżeli chodzi o system operacyjny to najlepiej mieć go orginalnego
wonski
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 15 Lip 2006, 19:25
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez marjan2003 » 04 Gru 2007, 14:10

PostUA:

Czy teraz co? Posiadam system [teoretycznie] nielegalnie? Pomagał mi go jeszcze wstępnie konfigurować w sklepie.
marjan2003
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez destyny » 04 Gru 2007, 14:31

PostUA:

marjan2003 napisał(a):Czy teraz co? Posiadam system [teoretycznie] nielegalnie? Pomagał mi go jeszcze wstępnie konfigurować w sklepie.

Taka praktyka jest często stosowana , jeśli przyjdzie do kontroli to tak naprawdę masz piracki system , bo tłumaczenie że Ci zainstalowali w sklepie nic Ci nie da , oni tam pójdą a pan się wszystkiego wyprze i nic Mu nie udowodnisz....
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Majestic-12 [Bot]