Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

Czym zastąpić Emsisoft i F-Secure

03 Kwi 2011, 17:49

Nie jestem pewien czy ten temat, to do tego działu czy do działu Programy. Jak dałem go w złym miejscu, to proszę o przesunięcie;) Dziękuję.

Przy okazji czyszczenia infekcji z mojego netbooka, dowiedziałem się że używany przeze mnie Emsisoft często wykrywa fałszywe infekcje więc chciałbym zapytać was, który z programu typu Anty-Spyware/Malware byłby bardziej przydatny? Na stronie instalki.pl jest ich ponad siedemdziesiąt, a ja nie mam ochoty testować jakichś nieudaczników i znowu męczyć się z jakimś syfem więc zwracam się do was z prośbą o radę, jaki program wybrać.

Przy okazji zapytam też o następce F-Secure w czerwcu kończy mi się na niego licencja i zastanawiam się czym go zastąpić bo skoro ten Pakiet zabezpieczeń mojego komputera odpowiednio nie zabezpieczył to trzeba coś zmienić, tak sądzę.

Zaznaczę tylko jeszcze, że używam netbooka więc programy o które proszę nie powinny zużywać za dużo zasobów, bo np. przy Nortonie to strasznie mi komputer mulił.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, który mi pomogą.

PS: Jeśli będzie jakiś program polecam to prosiłbym o krótkie wyjaśnienie dlaczego ten, a nie inny.

Re: Czym zastąpić Emsisoft i F-Secure

03 Kwi 2011, 17:59

Proponuję Comodo, a jako skaner na żądanie Malwarabytes Anti-Malware.

03 Kwi 2011, 18:08

kominekl napisał(a):Proponuję Comodo, a jako skaner na żądanie Malwarabytes Anti-Malware.

Pakiet zabezpieczeń to ja chcę jakiś kupić, darmowym jakoś nie ufam. A ten Comodo za dużo komunikatów wyrzuca, nawet jak chcę odpalić gadu-gadu to pyta czy na to pozwolić. Denerwujące:)

A ten Malwarabytes nie przekłamuje co do infekcji??

03 Kwi 2011, 18:22

Nieraz darmowe są dużo lepsze od tych płatnych. I także bym się tutaj przychylał do Comodo IS, posiada dobrego antywira, jeden z najlepszych firewalli, no i przede wszystkim sandbox oraz Defense+, które bardzo dobrze chronią, nawet przed nieznanymi jeszcze zagrożeniami (0-day).

Jeśli jednak chcesz płatny pakiet, no to mogę polecić Eset Smart Security. Jednak nie posiada on tylu funkcji, co Comodo.
Kaspersky IS też mógł bym polecić, ale może być zbyt ciężki.

Co do Malwarebytes zgadzam się z poprzednikiem, to porządny skaner.

03 Kwi 2011, 18:24

No dobrze skoro polecacie Comodo, to powiedzcie czy da się go tak ustawić żeby sam wiedział co ma robić a nie przy każdym kliknięciu myszką pytał mnie o to??

03 Kwi 2011, 19:04

No bez przesady, żeby za każdym kliknięciem o coś pytał, tak źle nie jest ;)

Z początku może być kilka komunikatów, głównie od firewalla, ale szybko się uspokoi. Pakiet posiada listę popularnych, zaufanych programów i o nie pyta o nie. Dopiero np. przy uruchamianiu jakiegoś nowego, nieznanego pliku zapewne komunikaty się pojawią. Wcale nie jest tak źle, może w starszych wersjach faktycznie program dość często pytał, teraz już tak nie jest. No chyba, że ustawisz tryb paranoiczny, to będziesz miał nawał komunikatów.

03 Kwi 2011, 19:30

Ja również z płatnych polecam ESET. To świetny pakiet ochronny. Jednakże Comodo tylko na początku jest wkurzający. Potem już się uspokaja.
Wyślij odpowiedź