Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
21 Wrz 2005, 09:59
Czy jeśli mam stałe łącze grozi mi niebezpieczeństwo ze strony dialera?
21 Wrz 2005, 11:14
nie.....
dialer to specjalny program do łaczenia sie z internetem za pomoca modemu,wiec na stalym nie ma mozliwosci dzialac
a ten zly dialer łaczy sie z 0700*
21 Wrz 2005, 13:58
dzieki:D:D:D
23 Wrz 2005, 07:46
Zagrozenie ijest gdy masz internet z TPSA (Neostrade) Jak masz to proponuje isc i zablokowac polaczenia z numerami 0 700
23 Wrz 2005, 14:24
co wy wygadujecie jak zlapiesz dialero to niewazne jakie masz lacze o n itak bedzie dzialac w tle co prawda niegroza ci polaczenia na numery 0700 ale dialer bardzo skutecznie spowalnia kazdego rodzaju lacze czy to Neo czy Lan blokuje programy p2p i otwiera porty pod inne smieci typu trojan,spyware itp... jesli jestes przekonany ze masz dialera to radze go jak najszybciej usunac jakims antywirem ktory wykrywa dialery np.Panda lub jakims antydialerem.
pozdrawiam
23 Wrz 2005, 15:35
No ja mam niezbyt dobre zdanie na temat antywirusa "Panda"
Jak ma sie neostrade to przekierowuje polaczenei na numer 0 700 w momecie gdy sa zablokowane to nie nastapi...
Jaki masz system operacyjny??
23 Wrz 2005, 15:46
manius23, nieprawda, że dialer może występować na wszystkich rodzajach łącza internetowego. Programy typu dialer zagrażają użytkownikowi tylko wtedy, gdy łączy się z siecią za pomocą modemu podłączonego do linii telefonicznej. Przykładowo, funkcję monitorowania DialUp posiada MKs_Vir...
23 Wrz 2005, 16:49
zebra wiem ze duzo tu piszesz i zwykle masz racje ale tutaj nie konca masz racje dialer dziala na kazdym laczu chociaz oczywiszcie najgorzej jest przy modemie wtedy laczy z numerami 0700 natomiast na i laczu np.LAN spowalnia lacze i ma ogolnie negatywny wplyw na dzialanie programow ktore lacza sie z netem
23 Wrz 2005, 18:19
Ja sie zgadzam z Zebra...
ja mam WLAN'a i ladza mi nie spowalniaja zadne spywere ani dialery. Jedynie moga zmulic slabszy sprzet komputerowy
23 Wrz 2005, 18:35
ja powiem tak ze nawet jak masz dialera i jesteś użytkownikiem Neostrady TP to TYLKO I WYŁĄCZNIE spowolni Ci on komputer. TP sama zajęła się tym problemem i są blokowane przekierwania na 0700. Wiem bo przy zakupie Neostrady TP zostałem dobrze poinformowany przez mojego wójka który pracuje w dziale Marketingu w TP. Więc posiadam dobre wiadomości. Pozdrawiam
23 Wrz 2005, 21:25
manius23, ale dialer jest takim typem programu, który przekierowuje połączenie internetowe na numer dostępowy o wielokrotnie wyższych kosztach, niż typowe po połączeniu z internetem. Numer taki zazwyczaj należy do odległych firm telefonicznych... Tak więc zagrożenie występuje tylko w przypadku modem + linia telefoniczna. Natomiast użytkownik, który rozpowszechni dialer i znajdzie się on na komputerze innego użytkownika, dzieli zyski poprzez zawarcie umowy z ową firmą. Więc dialer sterując połączeniem z internetem bez zgody użytkownika częściowo wpływa na jego wydajność, ale nie można tego zaliczać pod spowalnianie łącza i programów p2p... Co innego malware, czyli różnego rodzaju skrypty, wirusy, trojany i aplikacje wpływające na wydajność nie tylko naszego połączenia z internetem, ale całego systemu...
24 Wrz 2005, 11:57
oki zebra masz ostatnie zdanie

nie bede sie klocic
pozdrawiam Cie