krusia30 napisał(a):A coś więcej o tym F-Secure IS 2010?!Roland używasz go?!
tak używam go. coś więcej? hmm. no więc może ja ci pokażę, co napisałem już w innym temacie, bo 2 razy nie chce mi się przepisywać:
hmm. mogę zacząć od tego, że korzysta z funkcji "in the cloud". polega to na tym, że od zainfekowania jakiegoś kompa z F-Securem, próbka wirusa przesyłana jest do labolatoriów i tam tworzona jest szczepionka i wysyłana jest do innych kompów z FSem. cały proces trwa ok. 60 sek. można więc powiedzieć, że baza danych jest odświeżana non stop. zreszta program współpracuje też z innymi firmami. ma więc naprawdę dużą bazę danych. jak dla mnie to jest pierwszy i najważniejszy +. Żaden inny producent programów antywirusowych nie wdrożył globalnie takiej sieci ochrony w czasie rzeczywistym. program ma też funkcję Exploit Shield, która blokuje ataki wymierzone w luki w zabezpieczeniach przeglądarki. dalej ochrona przeglądania. co prawda jest też w innych AV, ale ta jest na tyle fajna, że od razu np przy wynikach wyszukiwania google pokazuje krzyżykiem strony potencajalnie niebezpieczne.
nie wiem czy to wam wystarczy wrogowie i przeciwnicy F-Secure'a? to, że był dziadostwem rok, dwa, trzy temu, to nei znaczy, żę teraz też jest...
link do tematu:
http://forum.instalki.pl/viewtopic.php?f=22&t=18977&p=108396#p108396