TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Chciałbym się dowiedzieć, co jest potrzebne do zamontowania II dysku twradego do komputera (nie konieccznie musi od być w środku komputera). Jestem w tym temacie zielony ldatego też proszę o rady czy coś w tym rodzaju. Czy do tego byłyby potrzebne jakieś sterowniki? I czy jest to możliwe przy komputerze z dość starymi podzespołami, ale jednak swoją wydajność jako tako posiada.
Jeżeli posiadasz komputer stacjonarny to najlepiej zamontować w nim drugi dysk wewnętrzny. Jeżeli chcesz takowy zakupić i jesteś zielony w tych sprawach najlepiej udaj się do sklepu komputerowego i przy zakupie poproś o zamontowanie.
Jest też inne wyjście zarówno dla posiadaczy komputerów PC jak i laptopów, dysk zewnętrzny pod USB. Bardzo wygodna sprawa - podłączasz pod port jak pendrive.
A co jest lepsze? Pod USB czy wewnątrz? Czy do podłączenia do USB są potrzebne jakieś sterowniki czy dodatkowe programy? Czy trzeba grzebać z BIOS-ie? Co jest tańsze ?
Dysk pod USB z pewnością będzie droższy. Nie wymaga za to żadnych sterowników (w przypadku XP lub Vista). Po prostu podłączasz go pod port USB i po chwili masz dostęp do powierzchni dyskowej. Zaletą tego rozwiązania jest jego mobilność, tzn. możesz w każdej chwili odłączyć go od swojego komputera i udać się do kolegi aby wymienić dane (np. filmy czy muzykę)
A czy każdy dysk da się podłączyć pod USB za pomocą jakiegoś kabla (mam tu na myśli starszy model SATA? )? Nie chodzi mi tu oczywiście o zwykłe pamięci flash tylko normalny dysk komputerowy.
Praktycznie każdy ale musisz dokupić odpowiedni adapter, mieć dodatkowy kabel zasilający, itd. Ogólnie sporo przy tym roboty. W przypadku dysku pod USB nie potrzebujesz dodatkowego zasilania, wystarczy jeden wolny port USB
Zgoda. Ale jeszcze jedno. Rozumiem, że ten kabel do podłączenia pod USB wygląda dość specyficznie. USB do komputera to wiem jak wygląda, a jak wygląda ta druga strona kabla? Czy to rodzaj taśmy ?