Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

drukarka laserowa samsung SCX-4200

15 Paź 2009, 22:55

witam mam pytanie dotyczace drukarki laserowej:
otoz moj kolega ma drukarke laserowa firmy samsung model SCX-4200 i zawsze gdy potrzebuje czegos do wydruku on mowi ze nie ma sprawy bo ma laserową drukarke, wiec ostatnio postanowailem ze kupie i sobie jakas drukarke na wyplate.pomyslalem nawet o zakupie takiej samej jaka on posiada.lecz tutaj zdziwilo mnie cos...wchodze na allegro patrze a tam tonery do owej drukarki i kardridże wiec zdziwilem sie bo znajomy mowil ze nie potrzeba do jego drukarki zadnego tuszu ani toneru bo wszystko drukuje laser(pytalem go kilka razy mowil nawet ze nie ma wejscia na toner).i tutaj nasowa sie moje pytanie jak to jest z tymi drukarkami czy laserowa drukarka nie potrzebuje tuszu ani toneru???czy jest tak ze kazda laserowa drukarka drukuje bez ponoszenia dodatkowych kosztow(oprocz pradu)chodzi mi o tusze???

Re: drukarka laserowa

16 Paź 2009, 11:20

Jakby rzeczywiście było tak jak mówisz, to wszyscy kupowaliby drukarki laserowe, a atramentowe przeszłyby do lamusa. W takiej drukarce też musi znajdować się jakieś "źródło" z czego się drukuje. W drukarce atramentowej masz znany ci pewnie pojemnic z tuszem atramentowym. Zaletą tego jest, że możesz go napełniać. W drukarce atramentowej pojemnik z tuszem zastąpiony jest specjalnym tonerem ze specyficznym proszkiem. Przeglądając strony internetowe, chciałem sam zobaczyć jak jaki toner wygląda, bo nigdy go nie widziałem. Akurat trafiłem na ten od opisywanej przez ciebie drukarki. Wgląda to tak -> click

Re: drukarka laserowa samsung SCX-4200

22 Cze 2012, 20:48

Drukarka atramentowa drukuje wolniej od laserowej(czasami nawet dużo wolniej). Zaletą atramentówki jest to że nawet nie droga drukarka tego typu daje dobrą jakość druku a znowu przy taniej laserówce zwykle jest jakość gorsza niz przy taniej atramentówce, ponadto atramentówki musisz użyc od czasu do czasu(czyli w miarę czesto by tusz nie zasechł).Inna zależnosc jest taka ze im droższa drukarka tym tansze tonery do niej i na odwrót chociaż nie ma reguły, po prstu tak jest najczęsciej:)
http://biuromarket.istore.pl/pl/100-now ... ennik.html
Wyślij odpowiedź