TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Drukowanie kolorowych plikow eps, prosze o pilna odpowiedz!!

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Drukowanie kolorowych plikow eps, prosze o pilna odpowiedz!!

Postprzez szybki123 » 17 Lip 2008, 12:15

PostUA:

Witam,

Chcialbym rozwiazac problem - drukowania kolorowych eps zamieszczonych w dokumencie latex'a.
Otoz rysunki zostaly przygotowane jako kolorowe w gimpie i na ekranie tez sa kolorowe, ale na podgladzie drukowania sa czarnobiale i drukarka kolorowa (atramentowa, Canon MP160) tez drukuje czarnobiale rysunki.
Kolorowe rysunki w innych formatach graficznych drukuja sie w kolorze.

Jak rozwiazac ten problem, czy potrzebuje innego programu (niz gimp) do konwersji na kolorowy eps, a moze cos nie tak jest z moja drukarka?

Prosze o pilna odpowiedz!!!
szybki123
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 06 Maj 2008, 15:43

Postprzez huber2t » 19 Lip 2008, 08:09

PostUA:

Moim zdaniem masz problm z drukarką

Ile masz w niej kolorowych katridży?
Awatar użytkownika
huber2t
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Mar 2008, 10:07
Pochwały: 42

Postprzez szybki123 » 28 Lip 2008, 13:03

PostUA:

Pisze chyba z tygodniowym opoznieniem, ale mysle ze temat warto podrazyc. Udalo mi sie rozwiazac problem - powiedzmy posrednio. Otoz wykonalem w Latex'u konwersje: tex->DVI->pdf i okazało się, ze z formatu pdf można drukować w kolorze. Zatem problem przestał być juz pilny, ale wciąż mnie to zastanawia, pdf nie dość ze jest mniejszy o 1/4 w stosunku do ps, to w dodatku pozwala na kolorowy wydruk. Za to z ps sa problemy.

Jeżeli chodzi o kartridż - mam jeden kolorowy.
Zanim zrobiłem konwersje do pdf, próbowałem wydrukować dokumenty z formatu ps na kolorowej drukarce laserowej, ale tez nie dało rady.

Tak wiec mam teraz wątpliwości czy chodzi o drukarke czy może o sposób kodowania informacji z DVI do formatu ps.
Jeżeli znasz odpowiedź to moze mógłbyś pomoc? Oczywiście to nie jest sprawa pilna, bo zawsze można konwertować i drukować z pdf. Traktuje te sprawe raczej jako problem do rozwiązania na przyszłość ;-)
szybki123
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 06 Maj 2008, 15:43

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]