TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Dysk przenośny

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Dysk przenośny

Postprzez santana34444 » 24 Sie 2010, 16:09

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Witam!
Dojrzewam powoli do sprzedania mojego PC-eta i w jego miejsce kupienie jakiegoś taniego laptopa (tyle tylko żeby móc wejść do internetu, czy zrobić coś do szkoły - jakaś praca w wordzie, prezentacja, plik wsadowy czy prosty program) i do tego jeszcze kupić MACA MINI ( z tej nowej serii co teraz wyszła - tej z wbudowanym hdmi). Normalnie latopa bym w ogóle nie kupował, ale niestety do szkoły muszę mieć komputer z windowsem. Maca chce tak jak było do tej pory z PC - jakiś film obejrzeć, zrobić jakąś fajną grafikę, jakiś filmik zmontować no i głównie to montaż muzyczny. Gram na gitarze elektrycznej i było by to takie moje małe studio :D Normalnie pewnie bym komputera nie chciał sprzedać i bym na nim jakieś programy powgrywał do montażu muzyki, ale mam mało ustawny pokój i teraz po remoncie, po wstawieniu nowych mebli nie bardzo mam go gdzie ustawić. Nawiasem mówiąc ten pokój jest i tak dość zagracony, bez tego komputera. Po prostu taki MAC MINI i laptop z windowsem to dla mnie idealne rozwiązanie. MACA bez problemu zmieszcze na biurku a laptopa mogę gdzieś do szuflady chować czy na półkę. No ale nie o tym jest ten temat. Chodzi o to czy mając takiego MACA i laptopa z windowsem nie będzie problemu z przenoszeniem między nimi danych. Mam tu na myśli właśnie dysk przenośny no i jeszcze pendrive. Są to dwa systemy które obsługują zupełnie inne systemy plików. Windows obsługuje na pewno FAT-a i NTFS-a, a MAC to nie wiem. Jeszcze nie mam więc się nie orientuje ale słyszałem że na pewno jakieś inne jak każdy system. Nie będzie problemów z przenoszeniem danych. Po prostu chodzi o to czy dysk przenośny nie będzie się gryzł z Windowsem lub MAC-iem. Jeśli tą drogą (pendrive lub dysk przenośny) nie da rady przenosić danych z windowsa na maca i odwrotnie to może macie jakieś inne pomysły. Z tego co wiem można przez sieć (mam router) ale nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie wiem czy dam rade coś takiego dobrze skonfigurować żeby czegoś nie zepsuć, no i czy ta droga będzie szybsza niż prze dysk, jak powiedzmy bym chciał przenieść z maca na windowsa koncert w full hd o pojemności 12 GB.
Doradźcie coś.
Pozdrawiam
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników