TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

dysk przy starcie nie chce "wejść" - prosze o pomoc

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

dysk przy starcie nie chce "wejść" - prosze o pomoc

Postprzez beznazwowy » 10 Kwi 2009, 21:30

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.8.1.20) Gecko/20081217 Firefox/2.0.0.20

witam szanownych specjalistow, mam dosc dziwny problem. jakis czas temu musialem wymienic dysk, gdy go podłączyłem(nowy) i odpalam komputer to dysk jakby sie blokował - stale swieci sie lampka czerwona od dysku i nic nie rusza (dysk ciągle "myśli" i nie chce przejsc dalej) - nie chce przejsc na ekran gdzie mozna wejsc do biosu, są informacje o systemie itp. dodam ze to dysk na wejscie IDE ATA, tak jak mialem poprzednio. z ciekawosci podpinam inny dysk i nagle problem ten sam... Może to nie jest wina dysku??? ale to nie mozliwe skoro wczesniej robilem tak samo czyli - odpinalem nowy ktory nie chce wejsc a podpinalem inny na sprawdzenie i ten nagle normalnie ruszal. czy moze byc wina tego ze cos przez przypadek inaczej podłączyłem lub coś sie odłączyło itp? komputer przez dluższy czas stoi nie ruszany ponieważ mam właśnie ten dziwny kłopot z dyskiem. jesli mozliwe - ogromnie prosze o jakąs pomoc. z gory bardzo dziękuje
beznazwowy
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Sie 2006, 14:25

Re: dysk przy starcie nie chce "wejść" - prosze o pomoc

Postprzez Mac » 10 Kwi 2009, 21:48

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.8) Gecko/2009032609 Firefox/3.0.8

A bios nie pika czasem??
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez santana34444 » 10 Kwi 2009, 21:58

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.8) Gecko/2009032609 Firefox/3.0.8

Rozumiem że na ekranie monitora nic się nie pojawia (ekran jest po prostu czarny). To samo pytanie co Mac. Czy przy tym z okolic obudowy nie słyszysz jakiś dźwięków (piknięć) np. sygnał powtarzający się, naprzemiennie krótki-długi-krótki, sygnał ciągły itp? Czy przy wymianie dysku musisz wyciągnąć dodatkowo jakieś części (np. Ramy)? To ważne bo wystarczy że nie dopniesz ich do płyty głównej do końca to komputer już ci nie wystartuje. Myślę, że to raczej nie wina dysku (przynajmniej ja się jeszcze nie spotkałem z takim przypadkiem), ponieważ gdyby to było coś nie tak z dyskiem to by ci te napisy odnośnie Biosu weszły i dopiero tam byś był poinformowany że dysk jest uszkodzony lub nie znalazł dysku.
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez beznazwowy » 11 Kwi 2009, 10:00

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.8.1.20) Gecko/20081217 Firefox/2.0.0.20

właśnie nic nie pika, tak ekran jest czarny, żadnych części nie trzeba wyciągać. więc w czym problem??? czy tak poprostu bez niczego mogło sie coś przestawić samo???
beznazwowy
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Sie 2006, 14:25

Postprzez santana34444 » 11 Kwi 2009, 18:27

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.8) Gecko/2009032609 Firefox/3.0.8

A ile lat ma reszta części? Może bateryjka na płycie głównej się kończy i trzeba wymienić. Sprawdź może jeszcze ten komp z tym nowym dyskiem na innym monitorze i innej grafice. Może ekran jest czarny bo któreś z elementów służących do wyświetlania obrazu jest wadliwa. A może kabel połączeniowy komputer-monitor gdzieś jest przerwany i dlatego raz obraz jest a raz nie. Skoro nie ma dźwięków to można raczej odrzucić problem z prockiem, pamięcią RAM.
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]