Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Dysk Twardy segatabarakuda

09 Paź 2006, 12:26

Witam!!!
Mój problem polega na tym iż mam dysk o pojemności 250 Gb.Po zakączonej pracy z komputerem w wieczornych porach nocnych.Wyłączyłem komputer,nastepnego dnia załaczam komputr ładuje sie wszystko do mometu logowania sie uzytkownika systemu XP profesional 1pac.Nie mogłem wejśc w system awaryjny nic z nim zrobić próbowanie formta nie dało sie z pozyci biosu i płyty.Mam drugi dysk 40gb
wiec za pomocą tego dysku sformatowałem te 250 Gb lecz podczas instalowania sie nowego Windowsa xp na dysk 260GB odkryłem ze jego powierzchnia użytkowa wynosi 31 Gb!!!Wiec pytam co się stało z 220GB nie widze ich podczas instalacji ani jak przez dysk 40gb.Ponieważ dysk miał 2 partycje 31 Gb to własnie dysk C: A te 220 Gb to dysk D:.Miałem na nim programy i ważne dokumety firmowe.I teraz pytanie do was jak mogę prześwietlić te 220 Gb nie usówająć ich o ile one istnieją na tym dysku.Czy jest jakiś program dzieki któremu mogę odzyskać te dane lub skopiować i najważniejsze jak go można sformatować tak aby było 250 GB a nie 31Gb.Dysk jest na gwarancji,może go do servisu oddać??? Prosze o porade na ten temat.

09 Paź 2006, 12:40

1. to nie wina dysku tylko systemu,wiec nie tan dzial.

2. Bardziej juz zamotac nie mogles ?

Masz jeden dysk 40 GB i jeden 250 GB

Na ktorym masz system ?

Ktory i na jakie partycje byl podzielony ?

W jaki sposob sformatowales dysk ? Caly dysk czy tylko jakas partycje ?

Co chcesz zrobic ?
Dane po formacie mozna odzyskac,pod warunkiem ze nie byly zuzywany,tzn nie byly zapisywane na nim dane.

Bios widzi cale 250 GB ?

Partition Magic widzi 250 GB ?

Menadzer Urzadzen widzi 250 GB ?

Jezeli BIOS nie widzi 250 GB to najprawdopodobniej bedziesz musial zrobic aktualizacje BIOS-u

09 Paź 2006, 12:52

System znajdowal sie na 40 i na 250
tylko uzywalem 250 do puki sie nie zrobał

250 ma dwie partycje
C: 30Gb
D:220Gb

formatowalem caly dysk przez biosa,
dyskietke,plyte i dysk z tym samym xp co na zawalonym dysku
i z tego co widac to sformatowalem tylko jedna partycje czyli jakies 31 GB do reszty 220 Gb nigdzie nie widze ani w
Bios Partition Magic Menadzer Urzadzen

A che odzyskać zawartość dysku D:
Lecz jak się nie da, to sformatować dysk tak aby było 250Gb

Aktualizacje Bios-u ???
no to mamy problem bo za bardzo sie na tym nie znam.
ale rok temu było wszystko oki
Dzieki za poradę mam nadzieje ze sobie jakiś sobie poradze poza tym wszystkie elemety uzywane aby soprawdzić stan dysku pokazują mi 31GB zadnych partycji i zadnych błedów nic nie jest uszkodzone ani nie ma wirusów.

09 Paź 2006, 13:01

Zrob screena z Partition Magic i wklej go tu.

Jak formatowales dysk przez BIOS :shock:

09 Paź 2006, 13:15

Scrina dam kolo 17 bo teraz nie mam kompa jestem na przenosnym.
Mam dodatkową aplikacje niestandartową w bios-ie którą opracował mi kumpel ona jest dodatkowa aby ułatwic mi formatowanie i zarządzanie dyskiem w razie takich problemów jak ten,ale najwyrażniej nie stneła na wysokości zadania.Dzieki temu moge dokładniej wyczyścic dysk i utworzyć partycje nie niszcząc sobie danych.

09 Paź 2006, 13:50

Włacz w rejestrze obsługę dużych dysków może pomoże.
HKLM - System-CurrentControlSet - Services - Atapi - Parameters - utwórz nową wartość DWORD "EnableBigLba" =1

09 Paź 2006, 13:54

oki zobacze może to pomoże i dzieki za zainteresowanie!!!

09 Paź 2006, 17:28

To SS z Partition Magic co prosiłeś
Image

Obydwa dyski pracowały na tym samym komputerzez tymi samymi ustawieniami.
Mam nadzieję ze cos poradzicie.Bad to właśnie ten dysk

10 Paź 2006, 08:00

Pobaw sie programami do odzyskiwania danych
Ontrack EasyRecovery DataRecovery

Jezeli nie da sie odzyskac danych to
Sprobuj go sformatowac z pod DOS-a albo przez PM.

Tak to jest jak sie bawi nie wiadomo czym.Od czego masz PM,dyskietke ratunkowa w PM ?
Sa programy do odformatowywania dysku,ktore mozna miec zainstalowane i w razie potrzeby odzyskac dane,ale po co :?

10 Paź 2006, 12:37

A tak wogóle to sprawdziłeś polączenia , teśmę itp... bo dziwnie to wygląda.

10 Paź 2006, 14:10

Taśma oki dysk jest na slow-nie dziś go zawoże do p.Doktorka mam nadzieję że wszystko bedzie oki i dzieki za rady.

10 Paź 2006, 17:56

Za zrobienie w servisie dysku 200zł!!!Śmiech na sali za tyle to mam nowy!!!
Więc biorę w swoje ręce ten zafajdny dyski i do dzieła.
Postęp opisze po tym co i jak ale mam parę programów od forumowiczów i mam nadzieję że jakis tam zadziała.Widzę już dysk wieć wszystko na dobrej drodze.Nawet te 2 partycje tylko martwi mnie jedno,natomiast naprawa tego dysku szacowany czas +/- to około 48 godzin ale myślę że się opłaca skoro mogę mieć prawie wszystkie dane.

P.s.Dobrze że jesteście na posterunku!!! Z chęcią bym dołoczył do Team-u
Wyślij odpowiedź