TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

dysk twardy

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

dysk twardy

Postprzez robkrasz » 19 Lis 2006, 20:16

PostUA:

Komputer nie chce ruszyć, zalecając wejście w BIOS. W BIOSie nie widzi w ogóle dysku twardego - jest napisane, że dysk nie jest zainstalowany. Na przednim panelu świeci się cały czas światłem ciągłym dioda od dysku. Czy mam uszkodzony dysk twardy? Czy może brak jakiegoś sterownika? P.S. Nic istotnego w ostatnim czasie poza zrzutem plików na DVD nie było robione.
Awatar użytkownika
robkrasz
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 19 Lis 2006, 20:07
Miejscowość: łódzkie

Postprzez rumun » 19 Lis 2006, 20:51

PostUA:

Najlepiej podłącz dysk do innego komputera i zobaczysz w ten sposób czy działa.
Programy, Gry, Download https://www.instalki.pl/
Sklep z oprogramowaniem https://www.vebo.pl/
Windows 7 https://windows7.pl/
Awatar użytkownika
rumun
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:52
Miejscowość: PL
Pochwały: 14

Postprzez robkrasz » 19 Lis 2006, 21:48

PostUA:

Próbowałem tego. Niestety, nie mogę bo dysk ma inny system podłączenia, niż ten w drugim komputerze. Ten który nie chodzi ma podłączenie na szeroką wtyczkę z taśmą oraz małą wtyczkę na 4 okrągłe, podczas gdy inny ma dwie małe wtyczki plastikowe - jedna z napisem "sata". Chyba będę musiał podłączyć dysk całkiem do innego komputera...
Awatar użytkownika
robkrasz
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez LucaS » 19 Lis 2006, 22:12

PostUA:

Masz dysk starszego typu ATA, a w tym drugim kompie nowszy, SATA.

Sprawdź, może masz uszkodzoną taśme (te szeroką ;-) ). Podłącz dysk do tej od napędy CD/DVD.
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez jonny » 20 Lis 2006, 08:16

PostUA:

Jak nie możesz podłączyć ? Nie znam płyty głównej która nie ma interfejsu ATA.
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Postprzez Mac » 20 Lis 2006, 21:49

PostUA:

A ja znam. Trzeba się cofnąc z 15-20lat w tył i masz. Magnetofony zamiast dysków itp. Jak miałem 3-4latka to w radiu nadawali gry na kasety i starszy mi nagrywał i se grałme u niego w pracy a w domku miałem juz dyskietki i hdd.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez robkrasz » 20 Lis 2006, 22:05

PostUA:

Dysk chodzi na innym komuterze. U siebie zmieniłem podłączenie dysku - tę szeroką taśmę :grin: na inną, ale nic to nie dało. Na moim komputerze nadal BIOS nie widzi tego dysku. Podłączyłem także dysk zamiast napędu za pomocą tej szerokiej taśmy kablowej od napędów - BIOS już żadnych dysków w systemie nie widział.
Awatar użytkownika
robkrasz
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez jonny » 21 Lis 2006, 08:05

PostUA:

Sprawdz : zasilanie , zworki , stery płyty , w biosie autodetekcja.

Mac napisał(a):A ja znam. Trzeba się cofnąc z 15-20lat w tył i masz. Magnetofony zamiast dysków itp. Jak miałem 3-4latka to w radiu nadawali gry na kasety i starszy mi nagrywał i se grałme u niego w pracy a w domku miałem juz dyskietki i hdd.

Mac robisz sobie jaja :D :D :D . Nie zakładam że robkrasz chce podłączyć dysk ATA do np. C-64.
Swoją drogą , to były czasy :) .Grywasz jeszcze w stare gierki w DOS-ie ?
Ja czasami .
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Postprzez Mac » 21 Lis 2006, 19:49

PostUA:

Zaktualizuj biosa i sprawdź czy inny hdd podpięty w to samo miejsce działa.

@jonny
Jakbym miał cyfraka(wole kase w kompy ładować.) to bym ci fotke zrobił moich zabytków. Grać to pewnie że gram ostatnio nawet dane z IBM PC(rocznik 1984) przegrywalismy na nowego kompa.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez robkrasz » 24 Lis 2006, 22:36

PostUA:

Posprawdzałem połączenia - tzn. porozłączałem wszystkie połączenia i połączyłem je na nowo. MIAŁEŚ RACJĘ! Komputer zaczął działać! W tzw. międzyczasie i tak kupiłem nowy dysk twardy (ale jeszcze go nie mam); powinien też chodzić. DZIĘĘKI!!! Tyle stresu (mojej córy _ i mnie).
Awatar użytkownika
robkrasz
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]