Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
22 Paź 2006, 19:43
mam problem, od dłuższego czasu, dziwne brzęcznie dochodzi z komputera.
Wszystkie wentylatory wyczyściłem, lecz to nie wentylatory, głos dochodzi z dysku twardego i niewiem co zrobic. Niewiem co zrobic.
Odp pls
22 Paź 2006, 20:41
Zanieś najlepiej dysk do serwisu komputerowego (w Pile jest ich sporo, wiem, bo mieszkam niedaleko Piły

). Tam ci dobrze go zdiagnozują i powiedzą co sie stalo
My raczj nic nie wskóramy, bo nie słyszymy tego dźwieku i nie wiemy jak sprawa wygląda. Może to być uszkodzenie wewnętrze dysku, albo po prostu dysk już tak pracuje.
23 Paź 2006, 13:57
Largeon napisał(a):mam problem, od dłuższego czasu, dziwne brzęcznie dochodzi z komputera.
Wszystkie wentylatory wyczyściłem, lecz to nie wentylatory, głos dochodzi z dysku twardego i niewiem co zrobic. Niewiem co zrobic.
Odp pls
A moze poprostu dysk ma swoje lata i ma prawo zacząc brzęczeć ?? Defragmentujesz go czasami ??
23 Paź 2006, 19:50
Normalka. Co wazniejsze dane nagrywaj na cd. Pewnie jeszcze max dwa lata zycia mu zostało.
24 Paź 2006, 08:05
odziwo ja mam to samo, ale w moim przypadku tłumacze się tym, że dysk juz ma z kilka latek, a wieczny nie będzie. Spróbuj go zanieś do tego serwisu,może oni Ci coś poradzą, albo spróbuj włożyć innego twardziela, może to jednak nie twardy,niewiem spróbuj, pozdro
26 Paź 2006, 19:33
powiem wam jedno dysk nie jest stary ma tylko 3 lata, a defragmentuje go co miesiąc i zapewne to niejest przyczyną, nawet brzęczy po formacie, probowalem juz go mocniej przykrecic do konstrukcji, lecz to nic niedało.
Nawet naoliwiłem srube od dysku i tez bez skutku.
zapomniałbym powiedziec, dzwiek brzmi jakby cos mialo opor i ocierało się o cos ;/
26 Paź 2006, 20:03
Zamontuj go na gumowych podkładach, napedy to samo powinno pomóc. Jeśli to nie starość. I dokładnie napisz jaki to dysk. Firma , model.
26 Paź 2006, 20:05
Po 1 to edytuj posty
Moim zdaniem to nie jest dysk, ja miałem coś podobnego ale samo znikneło. Ja bym raczej obstawiał na uszkodzone łożyska w wiatraczkach, albo coś koło tego. Proponuje Ci wymienić wiatraczki, to nie jest drobie, a jak nie chcesz wszyskich to od płyty i od procka wystarczy. Napisz mniej więcej skad dochodzi ten dźwięk.
26 Paź 2006, 20:12
A nie prościej tylko ten co brzęczy. Po kolei zatrzymując wszystkie palcami(chyba że masz delta na 12v) i je eliminujać??
27 Paź 2006, 12:12
No może zatrzymywać, tylko żeby nie trzymał wiatraczka za długo bo się coś przegrzeje
pozdrawiam
28 Paź 2006, 19:30
powiem wam ze słuchałem cały komputer, wentylatory ciche są wyczysciłem i nasmarowałem, brzęczenie dochodzi z dysku...
28 Paź 2006, 19:36
A jaki masz dysk, tzn. producenta.
Ja mam Baracude i tez mi takie coś się działo, ale od jakiegoś dłuższego czasu nie mam tego proglemu, samo przeszło

Jeżeli bardzo Cie to denerwuje i nie wytrzymujesz już, to zanieś dysk na diagnoze, ale koleś skasuje dość sporo, jak na przeskanowanie dysku.
31 Paź 2006, 19:01
chciałbym podziękować wszystkim za pomoc, komp już nie wariuje

)
Dzięki za dobre chęci

)