TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Elektryka

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Elektryka

Postprzez niunka » 21 Cze 2008, 19:04

PostUA:

Kto sie zna na elektryce, cos sobie wymyslilam,ale nie ma mi kto tego zrobic,bo nikt nie wie jak.
Mam z dwoch stron domu wejscie do ogrodu,jedno z tarasu jedno od glownego wejscia,chce miec przy kazdym wejsciu wlacznik,wylacznik swiatla (tak jak jest np na schodach) z jednej strony moge wlaczyc a z drugiej wylaczyc i odwrotnie.Na tym jednak nie koniec bo to beda dwie lampy chalogenowe i chce miec mozliwosc wyboru ich wlanczania tzn zeby byla mozliwosc wlaczenia tylko jednej,albo dwoch.
Mam nadzieje ze mnie rozumiecie o co chodzi.
Potrzebuje klarowny schemat takiego polaczenia (czarno na bialyn tak zeby nawet dziecko zrozumialo,bo inaczej nikt mi tego nie podlaczy)i jaki przelacznik kupic.
Czy np taki bedzie dobry czy trzeba jakis inny ? http://eldek.home.pl/product_info.php?m ... ucts_id=72
Przelacznik musi byc zewnetrzny,taki montowany na scianie.
Panowie wykazac sie :razz:
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez kamuflasz » 21 Cze 2008, 19:49

PostUA:

Jak wrócę z pracy i nie zapomnę, a nikt do tego czasu nie da odpowiedzi to pogadam z ojcem to mi rozrysuje taki schemat :)
Jesteś Polakiem?? Szanuj swój język ojczysty !!!
Błędy się zdarzają każdemu ale nie 4 w jednym krótkim zdaniu :D

w razie wątpliwości skorzystaj z https://sjp.pwn.pl/
Awatar użytkownika
kamuflasz
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 04 Mar 2005, 13:06
Miejscowość: Zielona Góra

Postprzez JEDREK » 21 Cze 2008, 20:11

PostUA:

Jeśli przełącznik ma 2 niezależne obwody to nie powinno być z tym problemów. Problemem będzie przeciąganie kabli (8 sztuk)

Nie wiem czy ten układ jest prawidłowy (chyba można go uprościć) niech ktoś jeszcze go sprawdzi. Łączenie kabli jest tylko tam gdzie występuje kropka (czyli węzeł)
Image
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator

Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Postprzez Mac » 21 Cze 2008, 20:27

PostUA:

Albo schodowy włącznik 2 w 1(jak w linku). Albo po dwa schodowe włączniki, najprościej.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez niunka » 22 Cze 2008, 08:19

PostUA:

Dziekuje wszystkim :grin:
Przypomnialo mi sie ze mam kumpla elektryka :D Rozmawialam z nim wczoraj i powiedzial ze najprosciej i bez zbednego okablowania zalozyc przelacznik dotykowy i jakis regulator , ktory bedzie to starowal.Raz dotknac zaswieci sie jedno dwa razy zaswieca sie dwa i na trzy wylaczy,jakos tak to bedzie.Pozniej dam linki co chce mi podlaczyc.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten

Postprzez buzu » 22 Cze 2008, 19:31

PostUA:

Regulator będzie sterował tylko czy jest odpowiednie okablowanie.
Imo najprościej jest założyć przełącznik schodowy podwójny (czyli zapalany na dwa razy)Ale okablowanie takie samo jak wyżej.6 żyłek do każdego przełącznika .
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 26 Gru 2006, 02:20
Miejscowość: Łódź

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników