TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Extremalne temperatury, i to bez stressu

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Extremalne temperatury, i to bez stressu

Postprzez kosu82 » 04 Lut 2009, 10:24

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5


Witam!!!

Mam problem dotyczący temperatur mojego zestawu, oto raport z Everesta:
http://www.wklej.eu/index.php?id=1c9310a613
Dodam, że przed wygenerowaniem tego raportu, komputer był uruchomiony przez około godzinę i jedyne do czego służył to przeglądanie stron internetowych. Natomiast po wygenerowaniu raportu zamknąłem system i sprawdziłem temperatury w Biosie, tam miałem 82st. dla procesora i 64 dla MoBo.
Z tego, co zdążyłem się zorientować, to takie temperatury są wysoce nienormalne, stąd ten post.

A tak btw. może Wam się to wydać zupełnym Sceince Fiction, ale ostatnio po około pół godziny grania w Silent Hill Homecoming, komp mi się wyłączył, a po ponownym uruchomieniu odczyt z czujnika temperatury wskazał mi 110 stopni celsjusza!!!

Procesor jak i karta graficzna mają aktywne chłodzenie (Box), obudowa z kominem, zasilacz z dużym 120mm wentylem. Zestaw pracuje na standardowych taktowaniach, od nowości nic nigdy nie podkręcane.
Ostatnio edytowany przez kosu82, 04 Lut 2009, 11:55, edytowano w sumie 1 raz
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący
 
Posty: 144
Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez Palacio » 04 Lut 2009, 10:45

PostUA: Opera/9.52 (Windows NT 5.1; U; pl)


Sprawdź czy aby napewno kręcą się wszystkie wentylatory, zwłaszcza ten przy procesorze. Gdyby nie wysoka temperatura mobo, obstawiałbym wymianę pasty termoprzewodzącej. Komputer ci się wyłączył bo procesor osiągnął temperaturę skrajną, a przez to dał ci szansę na ponowne uruchomienie komputera :wink:
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2625
Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:14
Miejscowość: Władywostok
Pochwały: 82

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez kosu82 » 04 Lut 2009, 11:49

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5


Wentylatory się kręcą, ale ten na procesorze potrafi wpadać w jakieś dziwne wibracje, przez co od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem jego wymiany. Choć wcześniej nie miałem problemów z aż tak wysokimi temperaturami.
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący
 
Posty: 144
Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez Mac » 04 Lut 2009, 16:20

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5


Sprawdź to jakimś speedfanem tudzież core tempem a nie everestem bo pierwszy raz w życiu widzę żeby diody z rdzenia dawały mniejszą temperaturę od czujnika na płycie.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2186
Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez kosu82 » 05 Lut 2009, 00:53

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5


Rozebrałem kompa i przyjrzałem się pracy wentylatorów, i okazało się, że ten od zasilacza (wyciągowy, 120mm, umieszczony na dole zasilacza) zatrzymuje się po kilku minutach pracy. Rozkręciłem zasilacz i psiknąłem po wentylu WD40:), trochę to pomogło, ale nie wiem na jak długo. Temperatury sporo spadły, ale nadal to jeszcze nie jest to.

Mac co do tych odczytów w Speedfanie, to troszkę się w nich gubię, natomiast Everest dalej pokazuje niższy odczyt z rdzeni niż czujnik na MoBo.

Po lewej SF, po prawej Everest
Image
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący
 
Posty: 144
Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez destyny » 05 Lut 2009, 01:11

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5


Zawsze możesz iść kupić odpowiedni wentylator w sklepie komputerowym lub elektronicznym. Wymienić ten z zasilacza na nowy i będzie po problemie.

Ewentualnie zainwestować w nowy zasilacz, ale czy to ma sens jak w tym padł tylko wentylator ?

Pozdrawiam.
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 1807
Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez kosu82 » 05 Lut 2009, 18:58

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6


Destyny, do tego, że wentylator trzeba będzie wymienić doszedłem sam, ale dzięki za radę :).
Natomiast w związku z tymi niezrozumiałymi odczytami temperatur, Mac, czemu bardziej dawać wiarę? Odczytowi z diód procesora czy MoBo? I jeśli masz jakieś pojęcie na temat poleć mi jakieś dobre wentylatory. Na Allegro jest tego sporo, ale spora jest również rozbieżność w cenach. Wiadomo, nie chcę kupować byle truchełka najniższym kosztem, ale również nie chcę by okazało się, że mogłem mieć wentyl o podobnej wydajności za połowę poniesionych kosztów.
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący
 
Posty: 144
Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez destyny » 05 Lut 2009, 19:08

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5


Pisałem ostatnio z Mac'em na podobny temat "temperatur". Polecił Mi wentylatory tych producentów Akasa, Fander albo Arctic Cooling. Sam kupiłem Arctic Cooling i jestem bardzo zadowolony, cicho chodzi, temperatury też spadły dzięki niemu znacznie.


Pozdrawiam.
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 1807
Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez Mac » 05 Lut 2009, 22:41

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6


sprawdź core tempem to będziemy mieli pewność co do odczytów. Bo jak odczyty z diod są prawdziwe to temperatury są bardzo w porządku.
http://www.alcpu.com/CoreTemp/
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2186
Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez kosu82 » 06 Lut 2009, 00:00

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6


Mac, zrobiłem test tym programikiem i poza tym zainstalowałem program Asusa dołączony na płycie, co prawda odczytuje temperatury tylko z czujników na MoBo, ale to zawsze coś.
Wychodzi chyba na to, że Everest zaniża temperaturę odczytywaną z rdzeni aż o 20 stopni, w każdym razie ja tak wywnioskowałem. Z resztą czujników chyba sobie radzi, bo temperatury pokrywają się w poszczególnych programach.
Image
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący
 
Posty: 144
Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez Mac » 06 Lut 2009, 14:09

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6


Coś masz z chłodzeniem procesora, albo źle zamontowany radiator albo za słaby przepływ powietrza w obudowie.


Autor postu otrzymał pochwałę
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2186
Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez JEDREK » 06 Lut 2009, 16:28

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5


Temperatura na rdzeniu trochę za wysoka zwłaszcza że procesor nie jest pod pełnym obciążeniem. Proponuję wymienić pastę termoprzewodzącą i wyczyścić radiator z kurzu.
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator
 
Posty: 1570
Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez kosu82 » 06 Lut 2009, 16:58

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6


No to chyba myślimy podobnie, bo ja też rozważałem wymianę pasty termoprzewodzącej i dołożenie wentylatorów z przodu i z tyłu obudowy, no i wymianę tego na radiatorze procesora, bo jak już wspominałem wcześniej jego praca już od dawna mi się nie podoba (dziwnie duże wibracje). Oto co sobie upatrzyłem na Allegro:
Obudowa (przód, tył) - http://www.allegro.pl/item541162575_arc ... gw_fv.html
Radiator - http://www.allegro.pl/item543745087_arc ... gw_fv.html
Pasta - http://www.allegro.pl/item543748722_zal ... dzaca.html
Do zasilacza chcę trochę zaszaleć i zapakować ten - http://www.allegro.pl/item542916505_scy ... ny_fv.html - co prawda jest trochę droższy, no i dosyć głośny ale jego wydajność powala na kolana. Zakupy planuję robić koło 10-tego (wiadomo, po wypłacie :) ), więc jestem otwarty na inne propozycje.
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący
 
Posty: 144
Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez JEDREK » 06 Lut 2009, 17:28

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5


Zamiast kupować tyle wentylatorów do obudowy na twoim miejscu kupiłbym jakiś dobry zestaw chłodzący na procesor (np Scythe Mugen lub nawet Pentagram Freezone KARAKORUM, ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO) i założył bym jeszcze jakiś wentyl na tył wyciągający powietrze z obudowy (ARCTIC COOLING-AF12025 to dobry i tani wentylator). To powinno dać radę. Co do pasty termo przewodzącej Zalman ZM-STG1 to też dobry wybór. Jeśli wentylator w zasilaczu się kręci to nie wymaga wymiany ;)


Autor postu otrzymał pochwałę
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator
 
Posty: 1570
Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Re: Extremalne temperatury, i to bez stressu!!!

Postprzez kosu82 » 19 Lut 2009, 21:09

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.6) Gecko/2009011913 Firefox/3.0.6


Witam!!!
Troszkę to trwało (Poczta Polska - priorytet szedł 5 dni :evil: ), ale wreszcie wszystkie zamówione przeze mnie graty dotarły i dziś rano zabrałem się za modernizację chłodzenia w moim komputerku. No i tak:
1. Wymieniłem boxowy cooler na Pentagram Freezona AlCu Karakorum
2. Wymieniłem wentylator w zasilaczu na Sytche Slip Stream 1900RPM
3. Dodałem wentylator Arctic Cooling 92mm 2000RPM na tył obudowy i wolnoobrotowy wentylator 120mm z przodu Silentum PC Zephyr 800RPM
No i oto wyniki moich działań, dodam tylko że pasta (Zallman ZM-STG1) jeszcze nie jest wygrzana. Do odczytu z diód procesora należy dodać 20 stopni.
Image
Wszystkim dziękuję za pomoc.
Czekam jeszcze tylko na jedno, aż jakiś polonista poprawiając wypracowanie napisze czerwonym długopisem: syntax error.
kosu82
Postujący
Postujący
 
Posty: 144
Dołączenie: 24 Lip 2006, 23:25
Miejscowość: Wałbrzych
Pochwały: 2

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Mirahz

cron