TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

format C i instalacja win xp

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

format C i instalacja win xp

Postprzez yankes » 31 Gru 2007, 18:36

PostUA:

siema mam pare pytań. niby banalne ale zawsze coś mi nie wychodzi

mam teraz win 2000 ale chce sobie zmienić na xp. ostatni raz to robiłem 2 lata temu ! lol xD i nie pamiętam jak to się robi. wchodze do menu przez f11, naciskam na CD i robi mi się instalacja Win xp. chciałem robić format przez ntfs czy fat ale wyskakuje mi błąd że albo za mała pamięć albo uszkodzona płytka. jeśli win xp do chrzanu to jest źle ;/ . są inne sposoby formatowania dysku C ( pliki systemowe i usunięcia win 2000 ) i wgrania xp. pamietam że miałem też jakiś programik na dyskietce do formatowania ale to było już dawno i z dyskietki nici
ZIOMEK xD ...
yankes
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 22 Gru 2007, 17:02

Postprzez buzu » 31 Gru 2007, 19:23

PostUA:

http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
Ściągnij sobie dyskietkę win 98 tam masz fdisk.
A najlepiej sprawną płytke XP,bo nie wiadomo czy dalej podczas instalacji nie bedzie wywalać błędów.
Ostatnio edytowany przez buzu, 31 Gru 2007, 19:41, edytowano w sumie 1 raz
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 26 Gru 2006, 02:20
Miejscowość: Łódź

Postprzez LucaS » 31 Gru 2007, 19:33

PostUA:

Kod: Zaznacz wszystko
http://www.it-ce.pl/readarticle.php?article_id=42
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez Dawid255151 » 01 Sty 2008, 19:21

PostUA:

1.Jak masz dyskietke startową to robisz to tak;włanczasz opcje "uruchom komputer bez obsługi cd-rom" lub wybierasz opcje "rozruch minimalny"
wpisujesz komende Format C: i naciszkasz enter,potem wyskakuje komunikat czy napewno chcesz utracic wszystkie dane (coś takie ci wyskoczy) i wpisujesz t i klikasz enter po formacie dysku wchodzisz w bios i ustawiasz komputer tak aby pierwszy ci startował CD-ROM wkładasz płyte po chwili ci się pokaże chyba Boot Disc i tam bendą leciały takie kropeczki ładowania i naciszkasz enter i instalujesz windowsa :D
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Postprzez buzu » 01 Sty 2008, 20:42

PostUA:

Dawid no co ty jeszcze nie wytrzeźwiałeś?
Przecież w linku podanym przez LucaS'a to wszystko jest .Tylko trochę dokładniej.
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Format C i instalacja Win XP

Postprzez Elandor » 08 Lut 2008, 19:43

PostUA:

trzeba wejść do biosu i ustawić na CD/DVD i wcisnąć Enter i późniejpokazuje się sprawdzanie cd rom czy coś w tym stlu troche inaczej pisze ale coś tak i zaś pisze kliknij dowolny klawisz aby spowodować instalację później sprawdzate sektory i masz przed sobą partycja C: i inne dyski to jak masz naprzykład dysk D: i E: jeżeli masz tkie prtycje to jak masz win 2000 professional na C to robisz przycisk( tam nadole pisze co ma płyta systemowa robić ) później wybierasz szybkie formatowanie NTFS albo Formatowanie NTFS i klikasz Przycisk F i formatuje i zaś wybiera się na której partycji instalujesz np: C i klikasz instaluj (pamiętaj na dołe masz wskazówki na dole monitoru i instalujesz później są opcje regionalne zaś kto będzie używał tego komputera ( UWAGA:jeśli masz orginalne oprogramowanie to będzie aktywacja Systemu Widows ) możesz zrobić aktywację zaraz po instalaci albo po i masz 30 Dni żeby zaktywawać Widows'a jeżeli nie zdążysz w 30 Dni System windows nie uruchaomi się normalnie będzie potrzebował natychmiastowej aktywaci albo przez telefon albo przez internet. :) sam to robiłem i wiem jak to się robi :grin: [/u] jeśli masz problem to pisz na gg:591467

nie trzeba rzadnej dyskietki żeby z foramtować win 2000 Wystarcy tylko płyta systemowa ona zrobi wszysko :)
Awatar użytkownika
Elandor
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 08 Lut 2008, 02:35
Miejscowość: Jarocin

Postprzez buzu » 08 Lut 2008, 20:24

PostUA:

Elandor przeczytałeś dokładnie o co chodzi koledze,który założył ten wątek?

robi mi się instalacja Win xp. chciałem robić format przez ntfs czy fat ale wyskakuje mi błąd że albo za mała pamięć albo uszkodzona płytka

Nie dość,że odkopałeś temat z tamtego roku to jeszcze opisujesz sposób instalacji xp z płyty bootowalnej a problemos właśnie leży po stronie tejże płyty,bądź samego hdd. Więc sposób na formata z poziomu dos'u wydaje się być słuszny.
Ps .używaj opcji zmień i nie pisz posta jednego pod drugim. :roll:
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Arkadius2000 » 17 Lut 2008, 11:15

PostUA:

Z twego opisu wnioskuje że partycja którą chcesz sformatować ma system plików NTFS a więc nie można jej sformatować w tak prosty sposób jak FAT ponieważ NTFS jest systemem przeznaczonym do pracy w sieci i gdyby nie to, to ktoś przez internet mógłby ci go sformatować.
Jeśli faktycznie jest to NTFS to dyskietka startowa z Win 98 (jak pisał buzu) nic nie da.
Win 98 nie "widzi" NTFS ponieważ Win 98 i FAT został wymyślony dla komputerów jednostanowiskowych, a gdy rozrósł się Internet i wszelkiego rodzaju sieci to W98 i FAT okazały się mało bezpieczne.
Nawet jeśli masz dysk fizyczny z W98 na partycji z systemem plików FAT i podłączysz dysk "slawe" z systemem NTFS to go nie zobaczysz.

Jeśli chcesz skutecznie sformatować partycje NTFS to proponuje podłączyć dysk do innego komputera z Win XP (jako slawe) np u kolegi i
Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami
Wtedy zobaczysz swój dysk i jego partycje. Kliknij prawym guzikiem myszy na wybranej partycji i będziesz miał tam opcje Formatowania, nawet NTFS

Tylko uważaj na oznaczenia dysków tzn ich literki, jeśli w twoim kompie była to partycja C to w tym może to być E, F ,G lub inna. Najlepiej, zanim wejdziesz w Panel sterowania i Zarządzanie dyskami to zmień nazwę partycji np na "Do sformatowania" jeśli nie wiesz jak to zrobić to kliknij Mój komputer i prawym guzikiem myszy na dysku przeznaczony do sformatowania, tam będzie opcja "Zmień nazwę"

I po tym przekładasz dysk do swego kompa i instalujesz XP, chyba że masz uszkodzoną płytę instalacyjną, ale jesteś pewien, że masz czystą sformatowaną partycje, przygotowaną do inicjacji.

Powodzenia

Jeśli masz pytania to pisz
[email protected]
Arkadius2000
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 27 Sty 2008, 19:57
Miejscowość: Mrągowo

Postprzez buzu » 17 Lut 2008, 14:32

PostUA:

Arkadius2000 napisał(a):Jeśli faktycznie jest to NTFS to dyskietka startowa z Win 98 (jak pisał buzu) nic nie da

Otóż można fdiskiem usunąć partycję ntfs :P
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]