Parametry mojego komputera to
Procesor AMD 5000+
Ram 4096 G
Grafika GT8500
Dysk 40G ATA
80G SATA
500G SATA
Problem polega na tym, ze chce sie pozbyc starej 40 I zainstalowac system na 80 jednakze okazuje sie to niemozliwe gdyz computer widzi na obydwuch dyskach SATA partycje niezgodna z systemem windows XP. Posiadam XP professional z SP2
Do tego wszystkiego kiedy odlaczylem 40 I majac podlaczone tylko dyski SATA computer informuje ze nie ma dysku z ktoorego moze bootowac.
Po dlugich I w koncu owocnych walkach z dyskiem SATA , po podlaczeniu na nowo 40 ATA i zainstalowaniu sterownikow do SATA zrobieniu partycji NTFS i zainstalowaniu systemu na SATA co graniczy z cudem moj system zaczal pokazywac mi 2750G ramu. Musze zaznaczyc , ze wczesniej pokazywal 3250. Wracajac do dyskow mimo instalacji systemu na SATA I odlaczeniu ATA computer nadal nie chce bootowac z SATA.
Kosci ramu sa dobre poniewaz sprawdzilem na PC mojego znajomego
Dyski rowniez nie sa uszkodzone, sprawdzone na innym PC
Wymienilem kable do SATA, zmienialem porty.
Zrobilem upgrade biosu zainstalowanym programem z CD do plyty glownej Niestety nic nie pomoglo. Malo tego jakims dziwnym trafem system zainstalowany na SATA nie moze sie zaladowac nawet z podlaczonym ATA mimo wczesniejszego ruchomienia poniewaz nagle brak mu jakis plikow dll, ktore w niewiadomych kolicznosciach znikly. Znow na nowo instalacja windows I problem sie powtarza –
partycja niezgodna z systemem xp – rece zalamac
do tego evrest mowi ze wszystko gra

przepraszam za bledy