TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Gdzie tkwi problem..... czy to plyta?

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Gdzie tkwi problem..... czy to plyta?

Postprzez needs » 01 Kwi 2008, 19:22

PostUA:

Jestem posiadaczem plyty nr. GA-M57SLI-S4, kora kupilem rok temu. Do dzisiaj nie mialem z ta plyta problemu, jednakze od kiedy podlaczylem dysk SATA zaczely sie dziac dziwne rzeczy.
Parametry mojego komputera to
Procesor AMD 5000+
Ram 4096 G
Grafika GT8500
Dysk 40G ATA
80G SATA
500G SATA
Problem polega na tym, ze chce sie pozbyc starej 40 I zainstalowac system na 80 jednakze okazuje sie to niemozliwe gdyz computer widzi na obydwuch dyskach SATA partycje niezgodna z systemem windows XP. Posiadam XP professional z SP2
Do tego wszystkiego kiedy odlaczylem 40 I majac podlaczone tylko dyski SATA computer informuje ze nie ma dysku z ktoorego moze bootowac.
Po dlugich I w koncu owocnych walkach z dyskiem SATA , po podlaczeniu na nowo 40 ATA i zainstalowaniu sterownikow do SATA zrobieniu partycji NTFS i zainstalowaniu systemu na SATA co graniczy z cudem moj system zaczal pokazywac mi 2750G ramu. Musze zaznaczyc , ze wczesniej pokazywal 3250. Wracajac do dyskow mimo instalacji systemu na SATA I odlaczeniu ATA computer nadal nie chce bootowac z SATA.
Kosci ramu sa dobre poniewaz sprawdzilem na PC mojego znajomego
Dyski rowniez nie sa uszkodzone, sprawdzone na innym PC
Wymienilem kable do SATA, zmienialem porty.
Zrobilem upgrade biosu zainstalowanym programem z CD do plyty glownej Niestety nic nie pomoglo. Malo tego jakims dziwnym trafem system zainstalowany na SATA nie moze sie zaladowac nawet z podlaczonym ATA mimo wczesniejszego ruchomienia poniewaz nagle brak mu jakis plikow dll, ktore w niewiadomych kolicznosciach znikly. Znow na nowo instalacja windows I problem sie powtarza –
partycja niezgodna z systemem xp – rece zalamac
do tego evrest mowi ze wszystko gra
:cry: :cry: :cry: ktos moze poratowac?
przepraszam za bledy
needs
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 01 Kwi 2008, 19:03
Miejscowość: londek

Postprzez banan » 01 Kwi 2008, 22:57

PostUA:

może przestaw zworki ?
banan
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 18 Kwi 2006, 21:40
Miejscowość: Będzin ;)

Postprzez needs » 02 Kwi 2008, 01:19

PostUA:

w SATA nie ma zworek a z ATA tez juz ten wariant wykorzystałem... :cry:
needs
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 01 Kwi 2008, 19:03
Miejscowość: londek

Postprzez Mac » 02 Kwi 2008, 20:00

PostUA:

Jak ci sie windows ładuje przed instalka masz moment na instalacje sterów od kontrolerów dysków. Wykorzystaj go. Masz dyskietka z tym która powinna byc z mobasem.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez czk » 04 Kwi 2008, 07:26

PostUA:

Jak mniemam przed podłączeniem SATAnów system miałeś na ATA? Jeżeli tak, to powstaje pytanie czy nie zapomniałeś przestawić w BIOSie aby system startował z SATA. Dołączam się też do propozycji Mac'a - załaduj własne stery w trakcie instalacji systemu
...bo każdy, nawet najmniejszy orzech do zgryzienia, aby okazał się pestką, jest kwestią do przemyślenia...Magik
Awatar użytkownika
czk
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 27 Maj 2007, 13:46
Miejscowość: stąd nie widać

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]