Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
11 Sty 2014, 00:07
Heh, no proszę. Parę dni temu pomyślałem sobie „A może by tak sobie sprawić głośniki do kompa… W końcu 8 lat z głośniki wbudowanymi w monitor to chyba trochę wstyd, a i za głośne nie są – mogłoby się przydać kupić coś, co będę mógł usłyszeć z większej odległości niż 30 centymetrów”, ale stwierdziłem, że nie będę za bardzo miał gdzie ich umieścić, więc zaniechałem tego. A tu niespodzianka – ot, tak prawy głośnik po prostu sobie padł. A przynajmniej tak sądzę, bo gdy ustawię balans 100% na prawy głośnik, to słyszę ciszę zamiast dźwięku, a żaden proces od Realteka raczej nie bierze udziału w ustawieniach głośnika, bo ten jest po prostu wyłączony (po co ma mi zasoby zżerać). W sumie to mam słuchawki, ale i tak kiepsko słyszę, a poza tym nie lubię mieć niczego na głowie, gdy siedzę przed komputerem, więc w sumie… czemu nie, mógłbym sobie sprawić coś przydatnego.
Wymagania:
– mają działać
– mają być tanie
– dobrze by było, gdyby ich nie trafił szlag po miesiącu/po roku/5 minut po upłynięciu gwarancji
– byłoby świetnie, gdyby były nie na USB, tylko na ten pin zielony; nie wiem, jak się to gniazdo fachowo nazywa
– w sumie to patrząc na to co mam na biurku to przydałoby się, żeby głośniki były w miarę wąskie
Co do jakości dźwięku to nie jestem wybredny, w końcu 8 lat jechałem na głośnikach z monitora i mi to specjalnie nie przeszkadzało. Nie jestem DJ-em czy jakimś soundmixerem, ba – nawet nie mam pojęcia, na co patrzeć przy wyborze głośniczków, dlatego nie trzeba mi nic wymyślnego. Spojrzałem tak pi razy oko na ceny i myślę, że mógłbym sobie pozwolić na nowe głośniczki (zresztą nie mam jakoś zaufania do Allegro). Dlatego postanowiłem was spytać o radę.
Hm, dziwne. Dzisiaj głośnik znowu chodzi, niemniej jednak prośba wciąż aktualna, połowy wideo na YT nie słychać na tym.
11 Sty 2014, 18:30
Podstawowe pytanie: ile możesz przeznaczyć na te głośniki??
11 Sty 2014, 21:57
Bo ja wiem… W teorii cena nie gra roli, bo mam trochę zakitraszone w skarbonce, w praktyce to wolałbym zejść poniżej stówki.
11 Sty 2014, 22:13
Polecam głośniki Modecoma gdyż są dobre
bynajmniej w mojej byłej firmie zachwalali jedynie głośniki tej firmy
12 Sty 2014, 22:45
Mati8898 podał Ci naprawdę dobry i niskobudżetowy model.
Ja proponowałbym bym jednak zakup jakiegoś zestawu 2.1 np Genius 1250.
To rozwiązanie jest niemal 2 razy droższe, lecz subwoofer naprawdę robi swoje w niskim paśmie.
Ostatnio edytowany przez
JEDREK, 13 Sty 2014, 07:39, edytowano w sumie 1 raz
12 Sty 2014, 23:25
Drewniane? Hmm… Bo ja wiem, jeszcze ktoś przyjdzie i pomyśli, że jednak nie jestem ignorantem. Jednak co plastik, to plastik, mniej tego będzie szkoda, jakby z biurka spadło.
JEDREK – bardziej się dla mnie cena liczy; ślepy nie jestem, więc na słuch grał nie będę, a i nie wykorzystuję kompa do słuchania muzyki czy oglądania filmów, więc nic wymyślnego mi nie jest potrzebne. Jedyne, czego bym chciał, to żebym trafił równie szczęśliwie co z dyskiem 8 lat temu tzn. żeby przez długi czas się nic nie zepsuło.
13 Sty 2014, 22:57
A dlaczego nie drewniane??? Według mnie bardzo ładnie się prezentują. Poza tym do 100 zł naprawdę ciężko znaleźć coś lepszego.
14 Sty 2014, 10:27
A jakoś tak do takiej ekstrawagancji nie przywykłem
Ale w sumie źle nie wyglądają, ludzie raczej pozytywnie piszą, to pewnie se gdzieś przez ferie je zamówię. Dzięki za pomoc.