Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

grafa

26 Cze 2005, 10:10

Cześć znacie jakiś program lub coś takiego co wykorzystuje karte graficzna w 100% bo chce-"musze" sprawdzić sobie grafe!!

Pytanko: czy jeśli karta graficzna jest wykorzystywana w 100% i wtedy sie zagrzeje to może zrestartować kompa?? Jeśli tak to co należy zrobić aby tak sie nie działo??

26 Cze 2005, 12:20

Podkręć kartę graficzną programem PowerStrip (shareware, poszukaj w googlach, bo strony nie pamiętam). Oczywiście nie jest to jedyna aplikacja do przetakowania sprzętu. W sieci znajdziesz kilka innych narzędzi służących do tego celu, zazwyczaj dedykowanych konkretnemu chipsetowi. Do najpopularniejszych należą NVHardPage Tweaker i Riva Tuner 2.0 dla kart z procesorami NVIDIA oraz Rage3D Tweaker dla produktów z układami ATi Technologies. Sprawdź na stronach: www.rage3d.com , www.guru3d.com , www.entechtaiwan.com . Do testotwania działania komputera po przetakowaniu najlepiej użyć benchmarka, na przykład 3D Mark 2001 lub nowszy ( www.benchmark.pl ). Podczas testu obserwujemy ekran, aby sprwdzić czy po podkręceniu nie pojawią się błędy w grafice 3D. To by było na tyle o podkręcaniu, natomiast co do drugiego pytania, to oczywiście, że po zbyt mocnym przetakowaniu dojdzie do nagłego restartu komputera (przeciążenie zasilania), a co za tym idzie uszkodzenia niektórych z podzespołów. Dlatego jeżeli chcesz podkręcać kartę, to zachowaj ostrożność. Podkręcasz na własne ryzyko... A tego gwarancja nie obejmuje. Co zrobić, żeby tak się nie stało? Odpowiednio chłodzić kartę (wiatraczki, radiatory...) i sprawdzić na ile twoja karta może zostać podkręcona. Nie wiem, czy to miałeś na myśli pisząc tego posta, więc się nie będę więcej rozpisywać. Jeżeli to jest jednak to, o co ci chodzi to daj znać na forum, a napiszę więcej na ten temat (między innymi jak możez podkręcić kartę programem PowerStrip, itd...). Sporo o tym wiem, więc daj znać! Pozdrawiam!

26 Cze 2005, 21:19

Sorki ale nie chodziło mi o podkręcenie grafy tylko o sprawdzenie jakimś programem czy czymś króry wykorzystuje grafe w 100% czy mi sie zrestartuje komp.
Ponieważ jak gram w GTAsa to po jakis pięciu minutach gry restartuje mi sie komp i wydaje mi sie że to grafa sie przegrzewa i chce to sprawdzić. Procesor napewno mi sie nie przegrzewa bo już sprawdzałem porogramikiem.

Jak znasz jakis taki program czy cóś takieko to podaj nazwe lub linka gdzie coś takiego może być.

P.S.A tak wogóle to dzięki za informacje o podkrecaniu grafy może mi sie przyda kiedyś :D

26 Cze 2005, 21:52

No, z pewnością się przyda;) Radzę sprawdzić kartę jakimś programem diagnostycznym, na przykład MotherBoardMonitor v5.3.4.0 lub nowszym, AIDA32, ShaderMark v2.0 oraz 3D Mark. Jednym z programów sprawdzisz temperaturę swojej kary, natomiast na stronie producenta znajdziesz opis modelu swojej karty i znajdziesz informację o maksymalnej temperaturze GPU. Przyczyną nagłych restartów komputera może być zbyt wysoka temperatura karty (jeżeli procesor już sprawdzałeś). Rozwiązaniem jest odpowiednie chłodzenie karty, poprzez zamontowanie wiatraczków czy radiatorów. To przyszłościowe rozwiązanie zwłaszcza z tego powodu, gdy temperatura GPU obniża się, mamy większą możliwość podkręcenia karty, zwiększając jej możliwości nawet o klikadziesiąt procent. Spotkałam się też z takim rozwiązaniem, że podczas gry w GTA San Andreas restartował się komputer. Wystarczyło zmienić parametry obrazu na mniej wyśrybowane, ale wtedy restarty nadal występowały, ale w większych odstępach czasowych. Ostatecznie pomogło odinstalowanie gry i jej ponowna instalacja. Nie wiem, czy można polecać takie rozwiązanie, bo to mógłbyć ślepy traf, ale warto spróbować, jeżeli nie ma się nic do stracenia. Wracając do chłodzenia GPU to po sprawdzeniu temperatury nie namawiam do kupowania nowego wiatraczka czy radiatora, bo można trafić na kota w worku, jak się nie ma o tym zielonego pojęcia. Ale radzę zwiększyć prędkość obrotową wiatraczka (jeżeli owy posiadasz) na przykład programem SpeedFan (poszukaj w Googlach, jak znajdę link to dam ci znać). Zwiększych wtedy chłodzenie GPU karty, tym samym obniżysz temperaturę i nie będą wystepowały restarty komputera. Wypróbuj to rozwiązanie. Natomiast wracając do tego, że szukasz programu, który będzie wykorzystywał kartę na 100% to jeszcze się z takim nie spotkałam (może jestem trochę zacofana...). Ja nadal myślę, że aby sprawdzić maksymalne osiągi naszej karty należy zwiększyć częstotliwość takowania procesora i pamięci oraz sprawdzanie benchmarkiem, czy nie występują błędy. Do momentu ich pojawienia się będziesz miał pewność, że karta pracuje prawidłowo na wyższych osiągach po przetakowaniu na przykład o 15-20 MHz. No, ale jak mówiłam rozpisywać się można na ten temat bardzo długo... W każdym bądź razie życzę powodzenia w szukaniu tego programu, o którego pytałeś w poście. Pozdrawiam!

26 Cze 2005, 22:13

Wielkie dzieki za pomoc postanowiłem rozstać sie z kompem na pare dni bo oddam grafe do gwarancji i wtedy zobacze czy będą jeszcze restarty w GTAsa. Pozdrawiam narazie :D :D :D :D

30 Paź 2006, 20:44

Witam a jeżeli ma komputer na gwarancji i jak podkrece karte.. to nie utrace gwarancji??

30 Paź 2006, 21:44

dominikxp napisał(a):Witam a jeżeli ma komputer na gwarancji i jak podkrece karte.. to nie utrace gwarancji??

tak górniku ;)

30 Paź 2006, 22:03

a Czemu górniku?? a czy napewno oni sie nie skapną i jak można by było prosić jakąś instrukcje jak podkręcic Ta grafike Programem powerstrip.

Dziekuje i Pozdrawiam Dominik

31 Paź 2006, 18:15

dominikxp napisał(a):a Czemu górniku??

bo odkopałes zarąbiscie stary temat.

dominikxp napisał(a):a czy napewno oni sie nie skapną

Jak Ci sie grafa spali to oczywiście, że se kapną.

dominkxp napisał(a):było prosić jakąś instrukcje jak podkręcic Ta grafike Programem powerstrip

http://www.nvision.pl/forum/index.php?showtopic=22218

01 Lis 2006, 09:40

Dzięki wielkie..:):) hehe górnik:P
Wyślij odpowiedź