przez zebra » 26 Cze 2005, 21:52
UA:
No, z pewnością się przyda;) Radzę sprawdzić kartę jakimś programem diagnostycznym, na przykład MotherBoardMonitor v5.3.4.0 lub nowszym, AIDA32, ShaderMark v2.0 oraz 3D Mark. Jednym z programów sprawdzisz temperaturę swojej kary, natomiast na stronie producenta znajdziesz opis modelu swojej karty i znajdziesz informację o maksymalnej temperaturze GPU. Przyczyną nagłych restartów komputera może być zbyt wysoka temperatura karty (jeżeli procesor już sprawdzałeś). Rozwiązaniem jest odpowiednie chłodzenie karty, poprzez zamontowanie wiatraczków czy radiatorów. To przyszłościowe rozwiązanie zwłaszcza z tego powodu, gdy temperatura GPU obniża się, mamy większą możliwość podkręcenia karty, zwiększając jej możliwości nawet o klikadziesiąt procent. Spotkałam się też z takim rozwiązaniem, że podczas gry w GTA San Andreas restartował się komputer. Wystarczyło zmienić parametry obrazu na mniej wyśrybowane, ale wtedy restarty nadal występowały, ale w większych odstępach czasowych. Ostatecznie pomogło odinstalowanie gry i jej ponowna instalacja. Nie wiem, czy można polecać takie rozwiązanie, bo to mógłbyć ślepy traf, ale warto spróbować, jeżeli nie ma się nic do stracenia. Wracając do chłodzenia GPU to po sprawdzeniu temperatury nie namawiam do kupowania nowego wiatraczka czy radiatora, bo można trafić na kota w worku, jak się nie ma o tym zielonego pojęcia. Ale radzę zwiększyć prędkość obrotową wiatraczka (jeżeli owy posiadasz) na przykład programem SpeedFan (poszukaj w Googlach, jak znajdę link to dam ci znać). Zwiększych wtedy chłodzenie GPU karty, tym samym obniżysz temperaturę i nie będą wystepowały restarty komputera. Wypróbuj to rozwiązanie. Natomiast wracając do tego, że szukasz programu, który będzie wykorzystywał kartę na 100% to jeszcze się z takim nie spotkałam (może jestem trochę zacofana...). Ja nadal myślę, że aby sprawdzić maksymalne osiągi naszej karty należy zwiększyć częstotliwość takowania procesora i pamięci oraz sprawdzanie benchmarkiem, czy nie występują błędy. Do momentu ich pojawienia się będziesz miał pewność, że karta pracuje prawidłowo na wyższych osiągach po przetakowaniu na przykład o 15-20 MHz. No, ale jak mówiłam rozpisywać się można na ten temat bardzo długo... W każdym bądź razie życzę powodzenia w szukaniu tego programu, o którego pytałeś w poście. Pozdrawiam!