Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
22 Gru 2010, 00:08
Witam,
Ostatnio mój notebook zaczął się dziwnie zachowywać, grafika i procek zaczęły się grzać mocniej do 65-70 st. wcześniej przy podobnym obciążeniu było 45-50 st. Zaczęły się pojawiać dziwne trzaski i chwilowe przycinki muzyki w głośnikach gdy np. ruszyłem myszką lub zminimalizowałem jakieś okno. Kilka razy podczas normalnej pracy ekran zrobił się czarny i komp na nic nie reagował. Wszystkie sterowniki mam zaktualizowane do najnowszych, programem DriverMax. Mój sprzęt to ASUS N71VG, system W7 64bit. Jako antywira i firewalla używam Comodo. Proszę o sprawdzenie logów.
http://wklej.eu/index.php?id=7f4de0c7f4
22 Gru 2010, 14:57
Nie używa się HijackThis tylko OTL.
22 Gru 2010, 15:19
Podaj logi z
OTLLogi wklejasz na
http://wklej.eu/, a w poście dajesz tylko link.
22 Gru 2010, 20:33
Logi są czyste, kosmetyka:
Uruchom
OTL 
w oknie
Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
DRV:64bit: - File not found [Kernel | Auto | Stopped] -- C:\Windows\SysNative\WINDRVR.SYS -- (WinDriver)
DRV:64bit: - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\SysNative\DRIVERS\ipswuio.sys -- (ipswuio)
DRV:64bit: - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\SysNative\drivers\hid7906.sys -- (hid7906)
O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O4 - HKLM..\Run: [UnlockerAssistant] C:\Program Files (x86)\Unlocker\UnlockerAssistant.exe File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-2580211680-2059830012-3026571619-1001..\Run: [] File not found
O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\SysWow64\mctadmin.exe File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\SysWow64\mctadmin.exe File not found
:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"UnlockerAssistant"=-
"NokiaMServer"=-
:Commands
[emptytemp]
Klikasz
Wykonaj skrypt. Następnie:
W OTL kliknij
SprzątaniePrzeczyść dysk oraz rejestr
CCleanerWykonaj
pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport
22 Gru 2010, 21:44
Zrobiłem jak napisałeś, Malwarebytes' Anti-Malware nie wykrył żadnych zagrożeń, jednak opisany problem z dźwiękiem pozostał nadal...
23 Gru 2010, 00:05
Sprawdź, czy problem występuje w trybie czystego rozruchu
http://support.microsoft.com/kb/331796/pl
23 Gru 2010, 01:06
Problem występuje nadal podczas czystego rozruchu, nadal słychać od czasu do czasu trzaski podczas klikania myszką lub włączania jakiegoś programu, przycinanie dźwięku występuje nadal a nasila się to podczas sprawdzania dysku narzędziem Disk Benchmark w Evereście.
23 Gru 2010, 10:09
Nie pamiętam jak to dokładnie jest na Windows 7, ale:
Wejdź w Menedżer Urządzeń

Kontrolery IDE ATA/ATAPI

Podstawowy kanał IDE

Ustawienia zaawansowane

Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu
To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE
23 Gru 2010, 10:34
U mnie w menedżerze zadań jest tylko jedna pozycja, jak na screenie:
23 Gru 2010, 13:57
W takim razie wejdź w zakładkę Sterownik i wybierz Odinstaluj, następnie restart.
23 Gru 2010, 18:56
Po odinstalowaniu i restarcie, instalują się od nowa sterowniki, jednak w menedżerze zadań nic się nie zmieniło, nie mogę sprawdzić jaki jest ustawiony bieżący tryb transferu.
23 Gru 2010, 18:58
Czyli problem tkwi gdzieś indziej.
Sprawdź w menedżerze zadań, czy podczas występowania tych problemów jakiś proces nie obciąża znacznie CPU.
23 Gru 2010, 19:19
Ciężko przewidzieć kiedy się to pojawi, ale najczęściej gdy wykonuje jakieś proste czynności myszką, a w menedżerze zadań cały czas najwięcej pamięci zabiera proces svchost.exe (ok. 110kB przez cały czas), nie wiem czy to normalne, procesor nie jest obciążony (5-10% w spoczynku), średnio 70-72 procesów jest uruchomionych, choć czasami obserwuje chwilowe skoki do 100%.
23 Gru 2010, 19:22
Hmm, w takim razie proponuję na próbę odinstalować pakiet Comodo i sprawdzić, czy problem nadal będzie występował.