Zwracam się do was z ogromną prośbą o pomoc.
Mianowicie od kilku lat zmagam się z problemem z internetem, niby zasięg jest cały, ale w zasadzie internetu nie ma, na telefonie pisze że połączenie jest ograniczone, albo brak dostępu do internetu.
Sytuacja potrafi trwać nie raz pół dnia, nieraz cały dzień, albo kilka dni.
Ping sięga powyżej tysiąca, w zasadzie nie ma możliwości korzystania z internetu.
Jak jest dobrze, to jest dobrze, ping w okolicach 30, prędkość 20-30mb~, jeśli internet jest szczątkowy w każdym parametrze na speedtest pisze N/A, ewentualnie prędkość rzędu 0.50mb.
Co ciekawe, sytuacja występuje nawet wtedy, gdy router pokazuje pełny zasięg.
Pomocne jest zresetowanie routera, działa wtedy godzinę może dwie i znowu trzeba go zrestartować, chodź to też nie zawsze pomaga.
Sytuacja dotyczy Routera Huawei B-535 ale również na modelu 525 jest ten sam problem (myśleliśmy że może router jest uszkodzony)
W sieci T-Mobile nigdy nie widzą problemu, wysłali nam jedynie drugą kartę sim, bo stwierdzili że może być uszkodzona, lecz problem nie ustąpił.
Na światłowód liczyć nie możemy, bo wszystkie domy wokół mogą sie podłączyć a nas nie ma na mapie, gdybyśmy chcieli zrobić to zrobić na własny koszt, to gość nam powiedział 6000PLN brutto, co przekracza jakikolwiek sens podłączenia tego światłowodu.
teraz po kilku restartach speedtest wygląda tak:
https://www.speedtest.pl/wynik/437559311
i to jest zdecydowanie zadowalający wynik.
w załączniku dołączam zdjęcia jak to wyglądało jak "nie działało".
Moja lokalizacja to Sendeń Duży 09-520 Łąck, antena kierunkowa jest skierowana na nadajnik w Łącku.
Czasami jak się pobawię w tym programie Huawei Menager to jest ok, ale ile można tak funkcjonować i kombinować,
Często jest też tak, że Netflix na telewizorze działa bez zarzutu, a na wszystkich innych urządzeniach nie ma dostępu do internetu.
Zwracam się z gorącą prośbą o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, mimo że jestem technik informatyk, to przekracza moje umiejetności.
Kombinowałem z różnymi DNS typu 8.8.8.8, różne ustawienia i antenty i dostępu, i na Wifi 5G jak i na normalnym, nic nie pomaga, więc jedyna nadzieja dzisiaj w was.