TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Instalacja systemu brak widocznego dysku w laptopie

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

Instalacja systemu brak widocznego dysku w laptopie

Postprzez SHINGO » 20 Lip 2013, 23:54

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/28.0.1500.72 Safari/537.36

Witam nie mogę zainstalować systemu z płyty w laptopie firmy DELL INSPIRON N5030 cały czas po odpaleniu płyty po naciśnięciu dowolnego klawisza z systemem Windows 7 do pewnego momentu idzie instalka potem jest blok tak jakby nie widział według mnie dysku w nim. Już próbowałem taką metodą typu że wyciągnąłem z laptopa dysk i chciałem po podłączeniu go do komputera stacjonarnego tam zainstalować system potem go do laptopa podłączyć i już wgrać sterowniki itd. lecz niestety z negatywnym skutkiem w laptopie tak jakby dysku nie widział wcale.Może to moja wina bo gdy go podłączyłem do komputera stacjonarnego całkowicie go wyczyściłem przed stawianiem świeżego systemu robiąc formata.Może mi ktoś pomóc rozwiązać wyżej wymieniony problem.Na innym forum pisali abym zainstalował sterowniki pod AHCI/SATA lecz niestety to nie chce się z pendrive zainstalować nie mam pojęcia co może być tego przyczyną.
Po włączeniu gdy nie nacisnę dowolnego klawisza wówczas ukazuje mi się:
Odzyskiwanie po błędzie systemu Windows i jest opcja do wyboru czy uruchomić awaryjnie czy normalnie itd.
Wybieram opcję typu:
Uruchom system Windows normalnie po naciśnięciu enter klawisza.
Wówczas trwa chwilkę uruchamianie systemu po chwili ukazuje się:
Menedżer rozruchu systemu Windows i mam do wyboru tylko Windows 7
Klikam nato enterem i znów wraca do opcji Odzyskiwanie po błędzie systemu Windows , trwa odliczanie i na ułamek sekundy ukazuje się niebieska plansza z białymi literami i po tym znów ukazuje się opcja Odzyskiwanie po błędzie system i tak niestety w kółko.
Windows 11 Pro (23H2) x64
Asus Rog Strix X570-E Gaming
AMD Ryzen 7 5800X
Noctua NH-D15S
Samsung 990 Pro 1TB M.2
ASUS GeForce RTX 3060 Dual OC V2 LHR 12GB GDDR6
G.SKILL 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black
Pioneer BDR-S09XLT
SeaSonic Prime PX-850 (80 Plus Platinum) 850W
Awatar użytkownika
SHINGO
Postujący
Postujący

Dołączenie: 21 Paź 2007, 01:36
Miejscowość: Sosnowiec

Re: Instalacja systemu brak widocznego dysku w laptopie

Postprzez mateo8898 » 21 Lip 2013, 14:33

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:22.0) Gecko/20100101 Firefox/22.0

Już próbowałem taką metodą typu że wyciągnąłem z laptopa dysk i chciałem po podłączeniu go do komputera stacjonarnego tam zainstalować system

To raczej i tak by nie przeszło, system nie ruszyłby później na innym sprzęcie.

Podaj odczyt SMART z MHDD -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... /MHDD.html
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Instalacja systemu brak widocznego dysku w laptopie

Postprzez SHINGO » 24 Lip 2013, 13:04

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/28.0.1500.72 Safari/537.36

Witam już problem rozwiązany zrobiłem tak wyciągnąłem z laptopa dysk u siebie po podłączeniu na sata 2 zrobiłem wolnego formata.Po pomyślnym jego wykonaniu włożyłem dysk z powrotem do laptopa i po włożeniu płyty instalacyjnej do napędu i opcji uruchom ponownie po restarcie go oraz naciśnięciu dowolnego klawisza gdy płyta zaczęła bootować w napędzie instalacja przebiegła cała pozytywnie.Po postawieniu świeżego systemu wgraniu sterowników i niezbędnego oprogramowania wszystko hula aż miło.Dzięki za próbę pomocy w rozwiązaniu problemu i informacje , pozdrawiam.
Windows 11 Pro (23H2) x64
Asus Rog Strix X570-E Gaming
AMD Ryzen 7 5800X
Noctua NH-D15S
Samsung 990 Pro 1TB M.2
ASUS GeForce RTX 3060 Dual OC V2 LHR 12GB GDDR6
G.SKILL 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black
Pioneer BDR-S09XLT
SeaSonic Prime PX-850 (80 Plus Platinum) 850W
Awatar użytkownika
SHINGO
Postujący