TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

internet na 2 komputery/ruter/stałe ip

Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.

internet na 2 komputery/ruter/stałe ip

Postprzez Palacio » 04 Sie 2008, 22:41

PostUA:

potrzebuję tani i dobry ruter aby rozdzielić neostradę 1MB na 2 komputery
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:14
Miejscowość: Władywostok
Pochwały: 82

Postprzez 1jaa » 05 Sie 2008, 12:53

PostUA:

Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez Palacio » 06 Sie 2008, 07:41

PostUA:

zdania podzielone w różnych środowiskach :| jaki ruter ma dobry współczynnik jakości do ceny :?:
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez 1jaa » 06 Sie 2008, 18:14

PostUA:

Zależy czy ktoś potrafi dobrze skonfigurowac router to raz, dwa to to, że możesz trafić na felernego i to z każdej firmy teraz wszystko made in china więc wiesz.. te dwa które podalem są wporządku. Postawiłem na nich kilka neostrad i z żadnym nie było problemu(po za tym, że 3 sztuki od nowości były walnięte), najwięcej na neostradach zakładałem airlive 2000arm, na allegro można kupić z przesyłka za ok 160 zł nie wiem jak w mieście bo u mnie kosztuje 180 zł więc troszke sporawo, no ale niestety ani tego linksysa ani tplnika nie mamy w hurtowni więc na tych airlive zakładam i też sprawują się dobrze. Wcześniej jak nie pracowałem w komputerowym to kupywałem w innym sklepie komputerowym linksysy i tplinki więc moim zdaniem nie ma co przepłacać i wydać tyle pieniędzy jak można kupić tplinka, z którym też nie ma problemu czy dołożyc 20 zł i kupić linksysa. Podzielone zdania czyli jakie?
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Palacio » 07 Sie 2008, 21:48

PostUA:

Mam jeszcze pytanie. Jeżeli już miałbym kupować ten router to czy opłaca mi się to w ogóle robić. Chodzi mi tutaj o cenę kabla, który łączy router z komputerem(w jaki sposób, bo się chyba nie znam). Niby jeden dom ale jeden komputer na piętrze a drugi na parterze w przeciwnym rogu budynku. Sam nie wiem jak to działa i już mi się nie chce o tym myśleć, wolę żeby ktoś mi to wyłożył z polskiego na nasze, bo nie chcę się wprowadzać w błąd czy też wydawać niepotrzebnie pieniążki :?
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez 1jaa » 09 Sie 2008, 22:45

PostUA:

Palacio napisał(a):Mam jeszcze pytanie. Jeżeli już miałbym kupować ten router to czy opłaca mi się to w ogóle robić. Chodzi mi tutaj o cenę kabla, który łączy router z komputerem(w jaki sposób, bo się chyba nie znam). Niby jeden dom ale jeden komputer na piętrze a drugi na parterze w przeciwnym rogu budynku. Sam nie wiem jak to działa i już mi się nie chce o tym myśleć, wolę żeby ktoś mi to wyłożył z polskiego na nasze, bo nie chcę się wprowadzać w błąd czy też wydawać niepotrzebnie pieniążki :?

Jest pare opcji. Kabel za metr kosztuje na ogół 50gr - 2zł za metr, wtyk rj45 zależy od 20gr - 1zł, osłonka zazwyczaj 50gr która jest zbędna czasem nawet przeszkadza - rozporwadzasz kabel po całym mieszkaniu i masz spokój. Albo jeżeli masz modem od tp to nie kupuj routera adsl tylko kup zwykły dobry router i podepnij do tego modemu z tp. Kup airlive 5460ap ale pamietaj żeby byl v2, bo są dwie wersje, kup porządną antenkę np https://ssl.allegro.pl/item413085992_an ... ys24h.html. Wgrywasz oprogramowanie które na routerze pozwala użyć 26dbm bodajże e11 montujesz antenkę do routera dokupujesz dwie karty bezprzewodowowe do tych komputerów i sieć masz. Lub bardziej extremalny sposób i najdroższy z nich wszyskich. Kupujesz router w standardzie 802.11n stawiasz i karty bezprzewodowe w tym standardzie i dobre atenki do tego i też będzie hulać.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Palacio » 09 Sie 2008, 22:49

PostUA:

Chodzi mi o jak najprostsze rozwiązanie, aby można było korzystać z internetu z dwóch komputerów jednocześnie. Posiadam model F@st 800 E2T (neostrada).
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Palacio » 10 Sie 2008, 15:50

PostUA:

Proszę o szybką odpowiedź bo mam zamiar do czwartku kupić router. Moje rozumowanie wygląda następująco (jeżeli złe proszę poprwić):
- mam modem od tp, który zostawaim przy 1 kompie
- dokupuje model airlive 5460ap v2 i stawiam przy modemie tp aby go do niego podłączyć tylko jak przez USB czy LINE (czy może mam wykorzystać rozdzielnik, który dostałem w zestawie i podłączyć do gniezdka telefonicznego i wtedy jedno idzie do modemu tp a drugie do routera?)
- korzystanie z internetu będzie możliwe z 2 komputera bez potrzeby włączania 1 - głównego ?
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez 1jaa » 11 Sie 2008, 09:31

PostUA:

Palacio napisał(a):Proszę o szybką odpowiedź bo mam zamiar do czwartku kupić router. Moje rozumowanie wygląda następująco (jeżeli złe proszę poprwić):
- mam modem od tp, który zostawaim przy 1 kompie
- dokupuje model airlive 5460ap v2 i stawiam przy modemie tp aby go do niego podłączyć tylko jak przez USB czy LINE (czy może mam wykorzystać rozdzielnik, który dostałem w zestawie i podłączyć do gniezdka telefonicznego i wtedy jedno idzie do modemu tp a drugie do routera?)
- korzystanie z internetu będzie możliwe z 2 komputera bez potrzeby włączania 1 - głównego ?

Zależy jaki tam masz modemik od neostrady, bo z modemu powinien wychodzić zwykły kabel z wtyczką rj45 jak go nie masz to lipa, to wtedy tylko router adsl np 2000arm
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Palacio » 11 Sie 2008, 13:34

PostUA:

to jest mój modem - http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Sagemfast800.jpg
tylko ze ja mam szary
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez 1jaa » 11 Sie 2008, 22:12

PostUA:

No to lipa, bo nie masz z modemu wychodzącej "skrętki". Kup zwykły router adsl np tego tplinka bo wyjdzie najtaniej, dokup antenkę dookólną taką żeby miała chociaz 10 dbm, jak nie wystarczy Ci syganłu do 2-komputerów, wtedy dopiero możesz kupić tego airlive i postawić go pomoge Ci jak chcesz wgrać odpowiedni soft tak abyś miał w całym domu zasięg.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Palacio » 12 Sie 2008, 11:26

PostUA:

Jeżeli ten router TP link posiada antenkę do przesyłu bezprzewodowego sygnału to co jest odbiornikiem tego sygnału w komputerach :?:
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez 1jaa » 14 Sie 2008, 10:51

PostUA:

Karty sieciowe bezprzewodowe.
Awatar użytkownika
1jaa