TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

jak połączyć dwa komputery

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

jak połączyć dwa komputery

Postprzez ula » 23 Sty 2006, 11:42

PostUA:

proszę o poradę jak mogę połączyć dwa komputery aby w obydwóch był internet.Narazie mam podłączenie do jednego a chciałabym mieć w drugim.Obydwa komputery są w jednym pokoju.,nie chcę routera.obydwa mają karty sieciowe i mam zaprawiony przewód ...niestety nie ma nadal w drugim komputerze internetu.
ula
ula
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 20 Sty 2006, 00:50

Postprzez Drusss » 23 Sty 2006, 21:03

PostUA:

jeśli jeden komputer widzi drógi komputer to jest juz dobrze :) Musisz w połączeniach sieciowych znalesc połączenie lokalne i tam w zakładce Zaawansowane musisz zaznaczyc : "Zezwalaj innym uzytkownikom sieci na łączenie sie poprzez połączenie internetowe tego komputera". mam nadzieje ze to pomoze.
Drusss
Postujący
Postujący

Dołączenie: 14 Lip 2005, 19:13

dwa komputery w sieci

Postprzez ula » 24 Sty 2006, 21:42

PostUA:

druss ------ dzięki jeszcze się z tym męczę .w jednym komp.już wykazuje połączenie sieciowe ale w drugim niestety nie.ale ja jestem laik i pomęczę się jeszcze,ale dzięki to miło że komuś się chce odpowiadać ,mnie laikowi
ula
ula
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Drusss » 25 Sty 2006, 05:08

PostUA:

ja tez nie jestem zadnym specem od kompów ale ja tez przechodziłem takie problemy jak Ty :) a co sie dzieje ze drógi komp niechce zobaczyc sieci ?? opisz tą sytuacje, moze cos pomoge, a jesli nie ja to moze ktos inny z tego forum!!!!
Drusss
Postujący
Postujący

dwa komp.w sieci

Postprzez ula » 25 Sty 2006, 10:54

PostUA:

dwa komputery stoją w jednym pokoju.kupiłam kabel lan zaprawili mi w sklepie do podłączenia komp-komp.Połączyłamn od karty sieciowej do karty sieciowej.mam szybki internet z dialogu, i na tym koniec jestem laik i stoję w miejscu.Ten komputer który już miał internet wykrywa sieć a drugi ani , ani w ząb.Aby mi pomóc musisz krok po kroku ,bo ja jak powiedziałam........ laik. masz cierpliwość ? -to pomóż :shock: :shock: ula
ula
ula
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Drusss » 25 Sty 2006, 17:53

PostUA:

A wiec zaczynajmy :) mam nadzieje ze masz dwa takie same windowsy, bo ja umiem tylko na XP.musisz udostepnic dyski i w jednym i w drógim kompie.a skad wiesz ze drógi komp nie widzi sieci ??bedziesz musiał pingowac obydwa kompy, ustawic grupe roboczą i IP i maske podsieci.
Drusss
Postujący
Postujący

do Drussa

Postprzez ula » 26 Sty 2006, 10:39

PostUA:

jeden komputer to xp a druki win.98 i co dalej ? :oops: ..ten w którym już jest internet to xp ..ula
ula
ula
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Drusss » 26 Sty 2006, 16:03

PostUA:

no to ja nie wiem jak to zrobic na dwóch różnych systemach.moze napisz PW do kogos z forum kto sie duzo udziela i ma jakąs wiedze.i popros go o zainteresowanie sie twoim postem.
Drusss
Postujący
Postujący

do Drussa

Postprzez ula » 26 Sty 2006, 16:16

PostUA:

bardzo dziękuję ci za szczere chęci
ula
ula
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez hrydziu » 27 Sty 2006, 11:03

PostUA:

proponuje poszukac na forum bo ten temat byl juz poruszany. Tez dotyczylo dwoch roznych systemow operacyjnych.

Ale niech strace opisze to jeszcze raz :)

Na kompie z XP ustawiasz adres ip we wlasciwosciach karty sieciowej np na IP:192.168.0.1
Maska podsieci zostaje standardowa: 255.255.255.0
Wlaczasz udostepnianie polaczenia internetowego
I ustawiasz grupe robocza np: WORKGROUP

Na kompie z win98 ustawiasz :
IP: 192.168.0.2
Maska podsieci zostaje standardowa: 255.255.255.0
Ustawiasz brame domyslna na: 192.168.0.1
I oczywiscie ta sama grupa robocza: WORKGROUP

To cala konfiguracja, nia ma bata zeby nie dzialalo :)
O żesz ku**a jego w d**ę pie*****na sku****ska mać - powiedział bosman, po czym zaklął szpetnie...
Awatar użytkownika
hrydziu
Postujący
Postujący

Dołączenie: 13 Maj 2004, 21:38

dwa komputery

Postprzez ula » 27 Sty 2006, 12:25

PostUA:

hrydziu,ale ja mam internet w sieci DSL ,czy to co mi napisałeś podejdzie? już próbuję .D Z I Ę K I
ula
ula
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez hrydziu » 27 Sty 2006, 12:46

PostUA:

jak masz DSL to pewnie ten modemik DSL tez przez karte sieciowa jest podlaczony do kompa (u mnie tak jest w przypadku DSL z dialogu) w takim przypadku musisz miec jedna karte sieciowa do dsl na kompie z win xp a druga karte do polaczenia z drugim kompem. Ale rozumiem ze jezeli udalo ci sie juz spiac dwa kompy do kupy to masz dwie karty sieciowe na kompie z xp?
O żesz ku**a jego w d**ę pie*****na sku****ska mać - powiedział bosman, po czym zaklął szpetnie...
Awatar użytkownika
hrydziu
Postujący
Postujący

dwa kompuyery w sieci

Postprzez ula » 27 Sty 2006, 20:13

PostUA:

w komputerze xp mam jedną kartę sieciwą,z niej poprowadziłam przewód do drugiego komputera z win 98,który też ma kartę sieciową ,,,,,,,wprowadziłam zalecane przez ciebie dane, i gdzieś popełniam błąd bo drugi komp. nie wykrywa połączenia sieciowego.Rozumię ,że podpowiadasz mi że w xp mają być dwie karty sieciowe ???
ula
ula
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez hrydziu » 27 Sty 2006, 22:20

PostUA:

w jaki sposob jest podlaczony modem dsl do komputera na ktorym jest win xp?

czy po podlaczeniu dwoch komputerow kablem sieciowym na obu nie ma internetu czy tylko na jednym?
Awatar użytkownika
hrydziu
Postujący
Postujący

ula dziękuje

Postprzez ula » 28 Sty 2006, 18:00

PostUA:

Drusss , Hrydziu bardzo dziękuję za ogólną pomoc,udało się cała rzecz polega na porządnym ustawieniu komputerów wpisaniu im odpowiedniej konfiguracji.Mogą być połączone w sieci dwa komputery,obydwa cały czas włączone i nie potrzeba routera. W tym wszystkim jednak najważniejsze jest to,że tu na Forum ludzie sobie pomagają mimo że niejednokrotnie pytania laików są może śmieszne dla starych wyżeraczy,jednak macie cierpliwość , chęci i odrobinę chociaż waszego czasu poświęcacie takim jak ja.DZIĘKI WAM.
ula
ula
Forumowicz
Forumowicz

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników