TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Jak pozbyc się konta:(status:admin)?

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

Jak pozbyc się konta:(status:admin)?

Postprzez aleksandra » 17 Maj 2006, 02:08

PostUA:

Cześć Kochani! Tym razem wpadam po pomoc w sprawie konta użytkownika.Problem polega na tym ,że dotąd było jedno wspólne (ogólne)konto "administrator"-ale moja córa wpadła na pomysł,by założyć jeszcze trochę...Więc zostaję z następującym problemem :konto "administrator "nie pojawia się już przy logowaniu,moja córa ma take same uprawnienia jak ja...więc mamy dwa konta -moje nowe- utworzone przez córę nie jest mi potrzebne -co więcej nie odpowiadają mi jego ustawienia.Próbowałam usunąć nowe konta i przywrócic stare ,ale nic z tego! Nie mogę ani usunąć ani zmienić obecnego konta na dawne konto "administrator".Nie widzę też sensu w zakładaniu kolejnych kont po to, by usunąć wcześniejsze!Czy ktoś miał kiedys podobny problem?Bardzo prosze o pomoc,może przez -gpedit- ktoś poprowadzi-bo ja nie bardzo wiem jak mam zacząć? :x
...-i boli niestety i brak mi słów!
"Life is..."-to piękny ,cytat nie sądzisz?
aleksandra
Postujący
Postujący

Dołączenie: 29 Kwi 2006, 14:49
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez niunka » 17 Maj 2006, 08:10

PostUA:

A sprobuj zmienic sposob logowania uzytkownikow i sprawdz czy wtedy sie pokaza wszystkie konta.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez aleksandra » 17 Maj 2006, 09:34

PostUA:

:razz: Niunka -JESTEś KOCHANA!
Dziękuję Ci z całej siły.
Ostatnio edytowany przez aleksandra, 24 Maj 2006, 19:27, edytowano w sumie 1 raz
aleksandra
Postujący
Postujący

Postprzez Chief » 17 Maj 2006, 10:28

PostUA:

2 sposob na pojawienie sie konta administratora podczas logowania to:
przy ekranie powitalnym wcisnac 2 razy ctrl+alt+del , jedyny warunek rzaden user nie moze byc zalogowany.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 08 Gru 2005, 22:26
Miejscowość: Warmia

Postprzez niunka » 17 Maj 2006, 10:50

PostUA:

Jezeli zalogujesz sie na starym koncie(konto administaratora) to nie powinno byc problemow z usunieciem innego konta.np tego ktore zalozyla ci corka.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez aleksandra » 17 Maj 2006, 11:02

PostUA:

:cry: Niestety nie udało mi się.Mimo,że loguję się na wejściu jako "administrator"-to przy próbie usunięcia niechcianego konta (również ze statusem admin) otrzymuję wiadomość ,że NIEE,bo konto ogólne to jest tak tylko... i że musi być choć jedna zalogowana -OSOBA- z tym statusem!!!SIC!Przecież jestem ...o co chodzi?Usunęłam z kompa wszystkie doc.związane z tym g*****,ale to i tak wyświetla się na wejściu -doprowadzając mnie do furii!
Znasz może sposób na oszukanie sys. i zlikwidowanie ustawień user accesa :roll: ??? Strach pomyśleć co by to mogło być gdyby podcczas pracy na tym moim koncie rozpanoszył się jakiś wirus...miałby pole do popisu!!!

PS.
Ręce opadają!
Ostatnio edytowany przez aleksandra, 24 Maj 2006, 19:29, edytowano w sumie 1 raz
aleksandra
Postujący
Postujący

Postprzez niunka » 17 Maj 2006, 11:11

PostUA:

A sprobuj zmienic to niechciane konto na konto z ograniczeniami,jak sie zmieni to i sie usunie.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez aleksandra » 17 Maj 2006, 11:12

PostUA:

HEH...dodam jeszcze -=,że dziwi mnie,że dotąd nikt nie zwrócił na to uwagi,że to jakiś cholerny feler!!!Każda stwora (następna po mojej córce )mogłaby wpaść na pomysł ,by mnie "wyeliminować"...To absurd ,że mając status admin ...tak naprawdę nie mogę z niego skorzystać ...chociażby do tego ,by zabrać status temu drugiemu niechcianemu ...już nie rozumiem o co chodzi ? I jestem wściekła na Cały MICROSO...W D... :evil:
aleksandra
Postujący
Postujący

Postprzez Chief » 17 Maj 2006, 11:25

PostUA:

No nie koniecznie wystarczy ze bedziesz ADMINISTRATOREM i tego konta nie tak łatwo usunąć.
zreszta odrzau jak zakładasz zakładaj pozostałym userom konta z ograniczeniem i po sprawie.

a co do twojego problemu bo własnie tworzyłem i usuwałem konta i wszystko dzialało sprawnie. Uzywałem kilku kombinacji i tez.
zero kłopotów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez aleksandra » 17 Maj 2006, 11:51

PostUA:

Chief ...Skarbie -wierzę CI !Ale nie wziąłeś pod uwagę faktu,że brak administratora-jako OSOBY zakładającej profil -podczas instalacji systemu -spowodowało utworzenie bezosobowego profilu o tej właśnie nazwie-a konto to jest traktowane jako zamienne ...w razie gdyby żadna osoba się nie zalogowała !Zrozum ,że nie wiedziałam o tym i że cZzuję się oszukana!!!Na przyszłość będę wiedziała,że TRZEBA TWORZYć KONTO PRZY INSTALACJI...bo inaczej nie da się uniknąć podobnych problemów!Chcesz -to sprawdź -a zobaczysz,że jako admin z przypadku -będziesz "zlewany" przez system -tak jak ja teraz! :x
aleksandra
Postujący
Postujący

Postprzez aleksandra » 17 Maj 2006, 12:24

PostUA:

No dobrze -zacznę od początku...bo być może znajdzie się ktoś na tyle szalony by sprawdzić moje twierdzenie:że feler jest i kropka!!!OK:
Jeśli jestes tym szaleńcem -pod żadnym pozorem nie zakładaj profilu(konta);
zostaw wszystko w rękach systemu...A potem załóż ze dwa konta -oba ze statusem admina - w tym jedno na hasło...;okazać się może ,że będziesz się musiał pobawić z usunięciem jednego -a o usunięciu drugiego będziesz mógł zapomnieć...a i nie zdziw się ,że po utworzeniu owych dwóch kont -zniknie zastępczo utworzony przez system profil"administrator"-a na jego miejscu pojawią się "Uzurpatorzy" ,którzy nadali sobie ten status ;a ty siedź wygodnie przed monitorem ,rozluźnij się i pozwól by ten ,którego za nic nie możesz pozbawić uprawnień namieszał CI na tyle -na ile pozwoli mu jego wyobraźnia...No i jak? Podoba się ten scenariusz?Bo mnie nie jest do śmiechu :evil: :x
aleksandra
Postujący
Postujący

Postprzez Chief » 17 Maj 2006, 12:40

PostUA:

Na sam poczatek udało mi sie usunac 1 konto z udziałami admin.
lecz teraz juz tego zrobic nie moge. zupełnie nie wiem o co chodzi.

Ja zawsze na rozpocecie nie zakładam rzadnych kont.
Instaluje wszystko co potzrebne i dopiero na koniec daje 1 lub 2 konta, oczywiscie ograniczone.

z kompa korzystam ja i brat, ale mimo wszystko wople mu dac ograniczenie i miec spokuj na kompie.
Zawsze sie moze zdarzyc jakas wpadka ta jak w twoim przyopadku.

pozdrawiam serdecznie

p.s. po godzinie walki mogłem zmienic konto brata na ograniczone, niewiem o co chodzi z tym naprawde.
2 razy usuwałem konto brata ( admin) i mi sie wieszała konto uzytkowników, a teraz bach zmieniłem na ograniczony.
naprawde nie rozumiem xp. Mimo ze przeczytałem ze 3 poradniki do niego. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez aleksandra » 17 Maj 2006, 13:29

PostUA:

A ja dopiero teraz zaczynam XP -rozumiec ,bo do tej pory nie miałam pojęcia czym może poskutkować zwlekanie z założeniem hasła chociazby...Teraz już nie mam złudzeń ,że nie istnieje żaden sposób na błędy popełnione podczas końcowej fazy instalacji XP-eka!

Jestem zmuszona zrobić ...format C
i APELUJę do wszystkich : Uwaga ! To boli! :x
Naprawdę nie ma już innego wyjścia,bo nie istnieje inny sposób na pozbawienie uprawnień niechcianego konta-jak tylko utworzenie kolejnego konta ze statusem admina ...Tylko po jaką cholerę!!!Powiedzcie sami ...czy to nie jest żart?
BTW: ludziska od XP-powinni wprowadzić "żądanie" utworzenia konta ADMINISTRATORA- (imienne , z hasłem) po to by umożliwić pełną kontrolę nad kompem już w momencie instalacji...bo nie wszyscy muszą wiedzieć czym grozi pominięcie tych czynności...

Bądźcie barzdiej rozumni ode mnie-przynajmniej nie będzie bolało...
WARTO też posłuchac rady Chief'a : od razu ustalić -kto rządzi!!!
Ostatnio edytowany przez aleksandra, 24 Maj 2006, 19:25, edytowano w sumie 1 raz
aleksandra
Postujący
Postujący

Postprzez niunka » 17 Maj 2006, 13:56

PostUA:

W jaki sposob chcesz podciac galaz na ktorej siedzsz?Windows sie bedzie bronil przed usunieciam konta admina bardzo skutecznie.Musi byc bynajmniej jeden administrator.
U siebie zrobi z kontami co tylko chce,jak mi wygodnie tak moge je zmieniac,wiec szczerze mowiac nie rozumiem o co chodzi :?
Zakladam konto z uprawnieniami admina,loguje sie na nowo zalozonym koncie a kazde inne moge usunac.Ja naprawde tego nie rozumiem jak mozna nie moc usunac konta.
Niema znaczenia czy konto jest utworzone podczas instalacji czy nie,jezeli nie tworzy sie zadnego konta,windows automatycznie tworzy jedno konto o nazwie administrator,zeby byla wogole mozliwosc zalogowania sie do systemu.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez aleksandra » 17 Maj 2006, 15:57

PostUA:

Niunka posłuchaj...to konto właśnie ,o którym wspominasz na końcu wypowiedzi -to właśnie jest to "właściwe"...z moimi ustawieniami ...pozostałe były stworzone przez moją córę-ale ze statusem ,który mi nie odpowiadał...bynajmniej dla konta córy...(admin)sęk w tym,że nie wiedziałam ,że żeby usunąć bądź zmienić jedno z nich -trzeba samemu posiadać status administratora...Usunęłam jedno ...ale okazało się po restarcie,że gdzies zniknęło konto ogólne (czyli to właściwe-ale niezabezpieczone)-Pomogłaś mi wrócić do niego -poprzez pomysł zmiany sposobu logowania...Wtedy to zrobiłam drugie podejście...próbowałam zarówno zmienić status pozostawionego konta -jak i usunąć go z ekranu ,ale prawda jest taka,że system odmawia jednego i drugiego...Wydawać by się mogło ,że przez wyszukiwanie i explorację można pokombinować - ale tym razem udaje się jedynie usunąć jakąś część tego profilu...a i tak przy logowaniu znów pojawia się ...no właśnie!!!Zaraz postradam zmysły :x może już jaśniej nie zdołam tego przedstawić...Mogę oczywiście stworzyć nowe konto dla córy z ograniczeniami i zostawic to "to" -w spokoju -zakładając hasło -żeby wykluczyć córce próby dobrania się do kompa od d*** strony(że się tak wyrażę...)Ale chyba lepiej już będzie jeśli zrobię jak powiedziałam...od początku założę konto Aleksandra ,czy d***,ale przynajmniej będzie z hasłem ,z uprawnieniami i z możliwością zablokowania innym możliwości tworzenia podobnych kont bez mojej wiedzy... :roll: Dalej nie wiem czy to jest jasne... :?
aleksandra
Postujący
Postujący

Następna

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]