TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

jak sformatowac dysk?

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

jak sformatowac dysk?

Postprzez deamon » 25 Wrz 2008, 21:04

PostUA:

Moze to banalne ale nie wiem jak sformatowac dysk bez nagrywania Win XP. Bo mam zainstalowane 2 systemy na 2 roznych partycjach i potrzebuje usunac jeden z nich
Jeżeli ci pomoglem to daj mi +
deamon
Postujący
Postujący

Dołączenie: 17 Mar 2005, 16:36

Re: jak sformatowac dysk?

Postprzez Bozz » 25 Wrz 2008, 21:12

PostUA:

Prawy przycisk myszy na partycję z systemem, którego chcesz się pozbyć -> Formatuj

Następnie żebyś nie musiał wybierać systemu przy starcie:
Prawy przycisk myszy na Mój Komputer -> Właściwości -> Zaawansowane -> Uruchamianie i Odzyskiwanie -> Ustawienia -> Edytuj

I wklejasz tam [gdy system na pierwszej partycji - C i system Win XP Pro]:
Kod: Zaznacz wszystko
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez deamon » 26 Wrz 2008, 07:24

PostUA:

nie moge tak bo jak klikam w formatowaniu rozpocznij to wyskakuje jakis blad. ,, Nie mozna sformatowac tego dysku zakoncz dzialanie wszytkich pragramów (...)"
Jeżeli ci pomoglem to daj mi +
deamon
Postujący
Postujący

Dołączenie: 17 Mar 2005, 16:36

Postprzez niunka » 26 Wrz 2008, 09:47

PostUA:

deamon napisał(a):nie moge tak bo jak klikam w formatowaniu rozpocznij to wyskakuje jakis blad. ,, Nie mozna sformatowac tego dysku zakoncz dzialanie wszytkich pragramów (...)"

Bo nie mozesz formatowac partycji systemowes spod systemu a chyba tak chcesz zrobic.
Uzyj do dego Partition Magic -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _Magic.php
A jak nie dasz raday PM to pobierz Hiren CD -> http://soft.softoogle.com/ap/hiren-s-bo ... 6916.shtml , zabotujesz z plyty z Hiren wybierzesz odpowiedni program czyli PM i formatujesz :)
Uruchamiasz system i

Bozz napisał(a):Następnie żebyś nie musiał wybierać systemu przy starcie:
Prawy przycisk myszy na Mój Komputer -> Właściwości -> Zaawansowane -> Uruchamianie i Odzyskiwanie -> Ustawienia -> Edytuj

I wklejasz tam [gdy system na pierwszej partycji - C i system Win XP Pro]:
Kod: Zaznacz wszystko
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez piczer » 26 Wrz 2008, 20:42

PostUA:

Po co tak? Wystarczy uruchomić kompa z płyty z windowsem i na samym początku naciśnać r. Konsola zapyta do kturego systemu chcesz się zalogować. Wciskasz mu np.1 enter(w tym momencie nie ma znaczenia do którego się zalogujesz.... Następnie konsola poprosi o hasło administratora(jeżeli go nie wpisywałeś podczas instalacji wciskasz poprostu enter.) Pojawi się c:\windows>. Wpisujesz wtedy format c:, gdzie c: to litera dysku, który chcesz sformatować. A co do usunięcia wpisu do bootloadera to użyj easybcd...
piczer
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 21 Wrz 2008, 08:54

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników