Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

JAK SKONFIGUROWAĆ TL-WR543G i TL-WA501G?

19 Sie 2008, 11:13

Witam,
Mam problem: chcę podzielić ,,radiówkę,, bezprzewodowo w domu, więc kupiłem sobie takie urządzenia: TP-Link TL-WR543G i TP-Link TL-WA501G i mam problem z ich konfiguracją :( proszę wszystkich o pomoc
Jestem zielony w tych sprawach, przeczytałem instrukcje ale nic z niej nie rozumiem.
Jak mam podłączyć te urządzenia? bo teraz mam tak:
Kabel od anteny na dachu-----wkręcony jest do TL-WA501G----połączony kablem RJ-45 z ------- TL-WR543G *** i dalej bezprzewodowo ( czy dobrze to podłączyłem? ) wiem tyle że trzeba wejść w przeglądarkę i coś tam ustawić.

19 Sie 2008, 17:34

Nie. Antenke wkręcasz do 543g, ponieważ on ma tryb wisp (routowanie sygnału radiowego). Po zalogowaniu na ten router ustawiasz router w trybue AP client i wpisujesz dane tak aby połączył się z siecią w zależności jak jest zabezpieczona jak po macu to zmieniasz adres fizyczny funkcja mac clone jak wep to wpisujesz wep jak wpa to wpisujesz wpa. Dopiero jak juz sie polaczysz i bedziesz miec neta to podpinasz do niego 501g i ustawiasz tryb ap i wysylasz radiowo. Jak czegoś nie rozumiesz to pisz to Ci wytłumacze.

19 Sie 2008, 19:40

1jaa napisał(a):Nie. Antenke wkręcasz do 543g, ponieważ on ma tryb wisp (routowanie sygnału radiowego). Po zalogowaniu na ten router ustawiasz router w trybue AP client i wpisujesz dane tak aby połączył się z siecią w zależności jak jest zabezpieczona jak po macu to zmieniasz adres fizyczny funkcja mac clone jak wep to wpisujesz wep jak wpa to wpisujesz wpa. Dopiero jak juz sie polaczysz i bedziesz miec neta to podpinasz do niego 501g i ustawiasz tryb ap i wysylasz radiowo. Jak czegoś nie rozumiesz to pisz to Ci wytłumacze.

ok, zrobiłem tak jak mówiłeś: wkręciłem kabel do 543g i się zalogowałem i ustawiłem go w trybie ,, AP Client router ,, i na tym koniec bo dalej nie wiem co zrobić ( nie wiem jakie dane mam wpisać i nie wiem gdzie je mam wpisać ) podejrzewam że trzeba wpisać w zakładce ,, Network ,, potem są tam podpunkty: ,, LAN,, , ,,WAN,, , ,, MAC Clone ,, czy właśnie tam trzeba te dane wpisać?

19 Sie 2008, 20:01

Okej przypuszczam, że Twój dostawca internetu nie bawi się w hasła tylko przypisuje internet po nr MAC (adres fizyczny karty sieciowej).

Wchodzisz w panel sterowania -> połączenia sieciowe -> połączenie sieci bezprzewodowej -> zakładka obsługa -> szczegóły -> spisujesz adres fizyczny.

Teraz ustawiasz router 543g:
1. Operation mode -> ap client router
2. Network:
- lan <- ustaw sobie tutaj ip np 192.168.2.1
- wan <- dynamic ip
- mac clone <- tu wpisujesz adres fizyczny, który wcześniej spisałeś tylko z kreskami nie z dwukropkiem.
3. Wireless
- site survey <- tutaj są sieci które Twoja antea podłączona do tego routera wyłapuje, a więc podłączasz się do sieci tej z której masz mieć internet za pomocą connect.

To już wszystko. Pamiętaj żeby przy każdej z operacji z kadego pod punktu tutaj wymienionego robic save. Teraz odpal i zobacz czy jest internet jak jest to zajmiemy się konfirugracją 501g.

19 Sie 2008, 21:45

1jaa napisał(a):Okej przypuszczam, że Twój dostawca internetu nie bawi się w hasła tylko przypisuje internet po nr MAC (adres fizyczny karty sieciowej).

Wchodzisz w panel sterowania -> połączenia sieciowe -> połączenie sieci bezprzewodowej -> zakładka obsługa -> szczegóły -> spisujesz adres fizyczny.

Teraz ustawiasz router 543g:
1. Operation mode -> ap client router
2. Network:
- lan <- ustaw sobie tutaj ip np 192.168.2.1
- wan <- dynamic ip
- mac clone <- tu wpisujesz adres fizyczny, który wcześniej spisałeś tylko z kreskami nie z dwukropkiem.
3. Wireless
- site survey <- tutaj są sieci które Twoja antea podłączona do tego routera wyłapuje, a więc podłączasz się do sieci tej z której masz mieć internet za pomocą connect.

To już wszystko. Pamiętaj żeby przy każdej z operacji z kadego pod punktu tutaj wymienionego robic save. Teraz odpal i zobacz czy jest internet jak jest to zajmiemy się konfirugracją 501g.

doszedłem do momentu mac clone i jak wpisałem to wyskoczył błąd: ,, Bad MAC address, please input another one! ,,,
( robie to na laptopie który nigdy jeszcze do tej pory nie łączył się z internetem, cały czas internet jest na stacjonarnym kompie, czy ma to jakąś różnicę?

19 Sie 2008, 22:27

Źle wpisujesz maca napewno piszesz z kreskami?

19 Sie 2008, 22:32

1jaa napisał(a):Źle wpisujesz maca napewno piszesz z kreskami?

tak, pisze z kreskami

1jaa napisał(a):Źle wpisujesz maca napewno piszesz z kreskami?

DZIAŁA !! Maiłeś rację źle wpisałem, poprawiłem i wszystko jest ok :) a co teraz mam zrobić z tym drugim urządzeniem?

20 Sie 2008, 08:59

TL-WA501G

Teraz do 543g podłączasz do któregoś z czterech portów lan(obojetnie który) jedną stronę kabla, a drugi koniec kabla wpinasz do 501g ale do portu wan! Teraz drugim kablem podepnij się do 501g z komputerem po to żeby skonfigurować.

Ustaw na 501g:
Wlan settings
chennel <- ustaw sobie 11 ale oczywiscie mozesz inny
mode <- tu ustaw na sztywno 54Mbps (802.11g)
disable wireless to musi być odznaczone!! (zeby Ci nie przyszlo do głowy tego zaznaczać)
access point (zaznaczasz Access Point), w polu SSID wpisujesz nazwę swojej sieci.

Kwestia zabezpieczenia albo po nr mac albo po haśle wpa albo wep
Wireless MAC Filtering <- tu wpisujesz adresy fizyczne (mac) komputerów które mają się łaczyć z tym routerem albo nie łączyć

Żeby zabepieczyć mac
1. Klikasz Enable
2. Zaznaczone ma być Allow
3. Klikasz Add new i wpisujesz adresy fizyczne komputerów, które mają możliwość łączenia się z tym ap

To wszystko jeżeli chodzi o zabezpieczeniem mac'iem

Jeśli chcesz zabezpieczyć hasłem co wydaje mi się to w warunkach domowych zbędne możesz wejść wireless security i teraz wep albo wpa już pisałem na tym forum jak się zabezpiecza wep a jak wpa, roznica wep to ze masz tylko mozliwosc uzycia znakow od a do f i cyfry od 1-9, przy 64 bitowym to masz 10 znakow przy 128 - 26 znakow. Co do wpa ustaw tkip i ustawiaj jakie hasło chcesz.

20 Sie 2008, 09:58

1jaa napisał(a):TL-WA501G

Teraz do 543g podłączasz do któregoś z czterech portów lan(obojetnie który) jedną stronę kabla, a drugi koniec kabla wpinasz do 501g ale do portu wan! Teraz drugim kablem podepnij się do 501g z komputerem po to żeby skonfigurować.

Ustaw na 501g:
Wlan settings
chennel <- ustaw sobie 11 ale oczywiscie mozesz inny
mode <- tu ustaw na sztywno 54Mbps (802.11g)
disable wireless to musi być odznaczone!! (zeby Ci nie przyszlo do głowy tego zaznaczać)
access point (zaznaczasz Access Point), w polu SSID wpisujesz nazwę swojej sieci.

Kwestia zabezpieczenia albo po nr mac albo po haśle wpa albo wep
Wireless MAC Filtering <- tu wpisujesz adresy fizyczne (mac) komputerów które mają się łaczyć z tym routerem albo nie łączyć

Żeby zabepieczyć mac
1. Klikasz Enable
2. Zaznaczone ma być Allow
3. Klikasz Add new i wpisujesz adresy fizyczne komputerów, które mają możliwość łączenia się z tym ap

To wszystko jeżeli chodzi o zabezpieczeniem mac'iem

Jeśli chcesz zabezpieczyć hasłem co wydaje mi się to w warunkach domowych zbędne możesz wejść wireless security i teraz wep albo wpa już pisałem na tym forum jak się zabezpiecza wep a jak wpa, roznica wep to ze masz tylko mozliwosc uzycia znakow od a do f i cyfry od 1-9, przy 64 bitowym to masz 10 znakow przy 128 - 26 znakow. Co do wpa ustaw tkip i ustawiaj jakie hasło chcesz.

mam problem z podłączeniem tego, w 501g nie ma portu wlan pisze że jest port lan ( zobacz zdjęcie )
spróbowałem tak że podłączyłem 501g do kompa i wpisałem 192.168.1.1 i nie chciało otworzyć tej strony ( menu tego routera ) spróbowałem też wpisać 192.168.2.1 ale też nic. czy da się jakoś inaczej wejść w tą konfiguracje routera 501g ?

TL-WA501G

Image

TL-WR543G

Image

20 Sie 2008, 16:46

Faktycznie jeden port tylko jest, pomysligło mi się z 541g. Ale wpinasz do tego jednego portu i konfigurujesz tak jak pisałem.

Małe sprostowanie do moim postów wyżej, 501g z najnowszym firmware też ma funckej wisp.

20 Sie 2008, 16:56

1jaa napisał(a):Faktycznie jeden port tylko jest, pomysligło mi się z 541g. Ale wpinasz do tego jednego portu i konfigurujesz tak jak pisałem.

Małe sprostowanie do moim postów wyżej, 501g z najnowszym firmware też ma funckej wisp.

tak ale jak mam to skonfigurować? wpisałem w przeglądarce 192.168.1.1 i nie chciało otworzyć tej strony ( menu tego routera )

20 Sie 2008, 21:41

Podepnij sie kabelm do routera (501g) z komputerem. Wejdz w panel sterowania -> połączenia sieciowe -> połączenie lokalne -> zakładka obsługa -> zobacz jaki jest adres ip bramy domyślnej i taki adres wpisz w przeglądarce internetowej.

Tak na marginesie to wszystko powinieneś mieć w książeczce dołączonej do routera.

20 Sie 2008, 22:46

1jaa napisał(a):Podepnij sie kabelm do routera (501g) z komputerem. Wejdz w panel sterowania -> połączenia sieciowe -> połączenie lokalne -> zakładka obsługa -> zobacz jaki jest adres ip bramy domyślnej i taki adres wpisz w przeglądarce internetowej.

Tak na marginesie to wszystko powinieneś mieć w książeczce dołączonej do routera.

Niestety ale nie ma ip bramy domyślnej ( nic nie pisze ) poniżej link do screena: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ff478cb017131962.html
trudno, może spróbuję zrobić to na innym kompie, a czy wgranie nowego windowsa coś pomoże?

aha, teraz zauważyłem że jak wpisuje 192.168.2.1 to przez chwile w przeglądarce na zakładce pisze TP-LINK ( trwa to około 1s ) a później że nie może wyświetlić strony.

i jeszcze jedno robie to wszystko na laptopie na którym jest windows vista a na stacjonarnym kompie jest windows xp i tam nie mam w panel sterowania---połączenia sieciowe--- i tu jest tylko: połączenie sieci bezprzewodowej ( nie ma: połączenie lokalne )

20 Sie 2008, 23:16

Dobra zrobimy to na sztywno. W połączeniu lokalnym kliknij na protokół internetnowy TCP/IP v4 i wpisz

adres ip 192.168.1.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1

Odpal internet explorer i wpisz 192.168.1.1

Teraz powinienes sie połączyć.

Re:

21 Sie 2008, 20:08

1jaa napisał(a):Dobra zrobimy to na sztywno. W połączeniu lokalnym kliknij na protokół internetnowy TCP/IP v4 i wpisz

adres ip 192.168.1.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1

Odpal internet explorer i wpisz 192.168.1.1

Teraz powinienes sie połączyć.

oki, poszło, połączyłem się i zrobiłem tak jak mi napisałeś wcześniej, ale na tym AP 501g nie chciał chodzić internet..
Spróbowałem tak: Kabel od anteny na dachu podłączyłem z-------543g-----kabel RJ-45 z------501g i na laptopie włączyłem wifi i nie mogło wyszukać sieci więc chyba jest coś źle skonfigurowany ten 501g tak?
Wyślij odpowiedź