TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

jak ustawic dyski?

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

jak ustawic dyski?

Postprzez neoono » 29 Sie 2008, 12:47

PostUA:

mam jeden dysk 750gb i dokupilem drugi 320gb, oba sa na sata2, i tu pytanie czy da sie je ustawic zeby podczas instalacji windowsa byly wykrywane jako jeden dysk? jesli sie da to jak to zrobic? mam na mysli to co trzeba zrobic zeby podczas dzielenia na partycje przy instalce nie byly pokazane 2 dyski tylko jeden o pojemnosci ponad 1000gb?
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Cze 2008, 17:34
Miejscowość: Siedlce (mazowieckie)

Re: jak ustawic dyski?

Postprzez Mac » 29 Sie 2008, 20:20

PostUA:

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/prin ... 37451.html
http://www.intel.com/design/chipsets/ma ... age_sb.htm

Tyle że nie wiem jak to w praktyce za bardzo wygląda, i obawiam się ze może być problem z powodu drastycznej różnicy pojemności dysków.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez destyny » 30 Sie 2008, 09:18

PostUA:

Dobra a Ja zadam pytanie z innej beczki, a co to ma na celu ? Przecież i tak będziesz dzielił dysk na partycję tak ? To co za problem najpierw podzieli 1 a potem 2 ? No chyba że chcesz 2 partycje po 500giga ale jaką masz gwarancję ze nic się dziać nie będzie ? Ze nie będą znikały dane czy coś. Czy takie coś nie spowalnia pracy dysków ?
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Postprzez murarz777 » 30 Sie 2008, 11:32

PostUA:

Jakieś połączenie dysków może znacznie przyspieszyć prace np zamiast 1TB można sobie kupić 2x 500GB i będzie szybciej chodziło tylko nie wiem czy o to chodzi autorowi :)
Człowiek, który porusza się w tłumie, nie dojdzie dalej niż inni. Ten, który chodzi samotnie, może znaleźć się tam gdzie jeszcze nikogo nie było.
Awatar użytkownika
murarz777
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 09 Lip 2007, 01:51
Miejscowość: nie wiem
Pochwały: 3

Postprzez Mac » 30 Sie 2008, 20:18

PostUA:

murarz,
takie coś się nazywa raid 0.