TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Jaki ISP wybrać gdy tp zawodzi

Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.

Jaki ISP wybrać gdy tp zawodzi

Postprzez proktor » 10 Paź 2010, 19:32

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US) AppleWebKit/534.3 (KHTML, like Gecko) Chrome/6.0.472.63 Safari/534.3

Witam wszystkich, szczególnie starszych forumowiczów którzy mnie jeszcze pamiętają :)

Od kilku lat mam neostradę, na początku miałem pakiet 1mb niestety po roku internet przestał działać, serwisant z neostrady mówił, że to wina linii i nic się nie da zrobić więc byłem zmuszony na zmianę do 512kb. Niestety problemy znów się zaczęły, internet cały czas się rozłącza, czasami nie działa nawet kilka godzin a później po jakimś czasie znów się rozłącza. W ciągu 2 miesięcy pomoc techniczna z neostrady była u mnie już 6 razy i nadal się psuje, na początku myślałem, że jak będę dzwonić to w końcu ktoś się za to weźmie i to zrobi... ale na nich to nie działa...

Już mam tego dość i zacząłem szukać czegoś u innych ISP ale jakoś do niczego nie mogę się przekonać. Netia odpada bo raczej będzie to samo co w neostradzie, bo w końcu problem jest na linii. Żadnej sensownej oferty u lokalnych ISP wifi nie znalazłem, więc zacząłem się zastanawiać nad internetem hspda lub satelitarnym.

I z tu własnie mam prośbę do was, czy moglibyście mi coś polecić co by w miarę stabilnie działało? Prędkość pobierania ani wysyłania nie musi być oszałamiająca.

Pozdrawiam
strony internetowe: Błonie, Brwinów, Pruszków, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Kwi 2005, 19:59

Re: Jaki ISP wybrać gdy tp zawodzi

Postprzez 1jaa » 10 Paź 2010, 22:42

PostUA: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; Trident/4.0; Maxthon; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729)

Siema

Satelitarny sobie odpuść - gorzej niż z tepsy. Jeśli chodzi o pasma komórkowe - jeżeli nie zależy Ci na pobieraniu danych to możesz wziąć. Nie da się określić co działa lepiej jeśli chodzi o taki internet. Zależy od sygnału i nadajnika. Sporo osób chwali sobie sieć PLAY, część ludzi znowu chwali sobie IPLUS ale jak już wspominałem to zależy od tego co w pobliżu się znajduje. No i te limity danych.. Nie masz dojścia do internetu z kablówki? Żaden lokalny ISP nie prowadzi internetu w Twoim miejscu? Co do tepsy, zawsze możesz się dogadać z monterem (net sprint), żeby Ci poprawił tą linie. Nie jest to zawsze możliwe ale możesz go zapytać czy da rade i się na boku z nim dogadać.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez proktor » 11 Paź 2010, 10:30

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US) AppleWebKit/534.3 (KHTML, like Gecko) Chrome/6.0.472.63 Safari/534.3

Z tymi monterami u mnie to się chyba nie dogadam, szczerze mówiąc próbowałem, ale mówił, że to jest wina jakiś kabli pod ziemia i oni nic nie mogą zrobić.

Mieszkam na wsi więc z tymi lokalnymi ISP jest mały problem, bo są ale sygnał u mnie już jest bardzo słaby.

Do najbliższego nadajnika hspda/umts mam ok 4km. Czy przy takiej odległości będzie to działac?
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez 1jaa » 11 Paź 2010, 20:32

PostUA: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; Trident/4.0; Maxthon; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729)

Musiałbyś mapkę podejżeć u dostawcy plusa czy chociaż one są w niektórych miejscach nieaktualne i być może że będziesz miał np EDGE (innym słowem - tragedia).
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35

Postprzez Mirahz » 12 Paź 2010, 11:49

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Witam,

Play raczej odpada ze względu na zasięg. Zgodnie z tym co napisał 1jaa, przetestuj sobie iplusa. Metodą prób i błędów coś pewnie dobierzesz... chociaż wybór niewielki.
Awatar użytkownika
Mirahz
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:40
Miejscowość: Polska
Pochwały: 6
Sprzęt: Samsung NP530, Huawei P30 Pro

Postprzez proktor » 17 Lut 2011, 23:15

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US) AppleWebKit/534.13 (KHTML, like Gecko) Chrome/9.0.597.98 Safari/534.13

(Sory za odświeżanie starego tematu)

Zdam krótki raport ;)

Miałem od znajomych iplusa, play online, i coś z orange.

Orange po kilku próbach nawet nie brałem pod uwagę, nie wiem czy to winna zasięgu czy modemu, ale internetu praktycznie zero tylko na pasku stanu coś się zmienia i czasem po wielkich męczarniach co nieco się wczytało.

Iplus transfer przy pobieraniu newet dobry, porównywalny z neostradą 1024, chociaż pingi ogromne i przy przeglądaniu stron raczej będziemy się czuć jak na 512 lub 256. Niestety stosunek ceny do możliwej ilości pobrania danych wypada koszmarnie np. 3GB miesięcznie za 70 zł :567:

No i na koniec play, prędkość pobierania, i przeglądanie stron jak w iplus chociaż ciut słabiej, pingi także strasznie duże. Stosunek cena / ilość danych już znacznie lepiej niż iplus, ponadto w salonie dowiedziałem się, że gdy wezmę abonament na telefon będę mógł dokupić internet 10GB/miesiąc za 45zł.

Ostatecznie zdecydowałem się oczywiście na playa z abonamentem na telefon. Z obydwu jestem zadowolony.

Opinia jest subiektywna głównie dlatego, że jakość internetu zależy od siły sygnału, więc nie radzę się kierować tym moim ala raportem tylko zrobić własny.

Wszystko było testowane w okolicach Brwinowa - woj mazowieckie, powiat pruszkowski.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez piotrek234 » 19 Lut 2011, 12:03

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Wydaje mi się że internet bezprzewodowy można na okres próbny wziąć ? w play jak masz telefon na kartę to masz 10 GB limit pobierania (prędkości nie pamiętam) wydaje mi się że to będzie najkorzystniejszy wybór (z uwagi na to że podobno play jest jedną z najszybciej rozwijających się obecnie firm tego typu) ale jak ktoś już wcześniej pisał, zależy do rozmieszczenia nadajników itp. więc okres próbny jeżeli jest możliwy jest dobrym rozwiązaniem.
piotrek234
Postujący
Postujący

Dołączenie: 01 Sty 2007, 12:52

Powróć do Sieć Internet, Sieci LAN, WLAN

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]