TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

jaki system do 6gb ramu?

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

jaki system do 6gb ramu?

Postprzez neoono » 05 Sie 2008, 18:26

PostUA:

otoz jak widac w temacie chodzi o system ktory obsluzy 6gb ramu, obecnie mam 2x1gb pamieci corsair dominator 1200mhz i chcialem dokupic jeszcze 2x2gb tej samej pamieci tylko ze nei wiem jaki system wybrac? zastanawialem sie nad vista home premium 64bity, ale slyszalem ze 32 biotwa wersja poradzi sobie z taka pamiecia w co jednak watpie, bo z tego co wiem to 32bitowa vista obsluguje tylko 4 gb. czekam na propozycje :)
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Cze 2008, 17:34
Miejscowość: Siedlce (mazowieckie)

Postprzez Dawid255151 » 05 Sie 2008, 18:49

PostUA:

Najlepiej linux :D albo Vista Ultimate Sp1 64Bit a tak szczerze to na co ci aż 6GB ram jak 4GB to powinno być wystarczające..
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Postprzez murarz777 » 05 Sie 2008, 18:53

PostUA:

Ja tez nie wiem po co ludziom tyle pamieci ram
wybierz sobie Windows Vista 64Bit i możesz poszaleć
Człowiek, który porusza się w tłumie, nie dojdzie dalej niż inni. Ten, który chodzi samotnie, może znaleźć się tam gdzie jeszcze nikogo nie było.
Awatar użytkownika
murarz777
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 09 Lip 2007, 01:51
Miejscowość: nie wiem
Pochwały: 3

Postprzez Dawid255151 » 05 Sie 2008, 19:20

PostUA:

4GB Ram dobry procek i dobra grafika i do gier maszyna jak talala chyba że chcesz zainwestować te pamięci w przyszłość komputera ;-) ale co z tego że za 4lata będziesz miał 6GB ram jak to będzie norma ale będziesz miał słabego procka i lipa ramy będą wporzo a procek nie będzie wyrabiał ;-) twój wybór.
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez neoono » 06 Sie 2008, 11:39

PostUA:

proceosr tez kiedys wymienie a ten ram to nie jest droga sprawa a duzy zapas zawsze sie przyda zwlaszcza jak mam korzystac z ultimate 64bity :)
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Postprzez Dawid255151 » 06 Sie 2008, 12:13

PostUA:

U kumpla na procku pentium D 2,68Ghz i na 4GB Ram vista ultimate 64bit śmiga idealnie, i jakoś mu się nic takiego nie wiesza, a jak potrzebujesz system który nie jest w stanie się zawiesić to tylko linux.
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez murarz777 » 06 Sie 2008, 15:04

PostUA:

Swoją drogą jak juz walniesz te 6Gb ramu zdaj relacje jak Ci Crysis na full detalach w DirectX® 10 chodzi
Oczywiscie jezeli posiadasz takową gre
Może bym sobie też ramu dokupił :P
Pozdro :wink: :roll:
Człowiek, który porusza się w tłumie, nie dojdzie dalej niż inni. Ten, który chodzi samotnie, może znaleźć się tam gdzie jeszcze nikogo nie było.
Awatar użytkownika
murarz777
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez neoono » 06 Sie 2008, 20:25

PostUA:

Dawid255151 napisał(a):U kumpla na procku pentium D 2,68Ghz i na 4GB Ram vista ultimate 64bit śmiga idealnie, i jakoś mu się nic takiego nie wiesza, a jak potrzebujesz system który nie jest w stanie się zawiesić to tylko linux.

a co linux ma lepszego od windowsa?? :/ nie jestem do konca do niego przekonany bo po pierwsze nie ma na niego wiekszosci sterownikow do urzadzen a po drugie ilosc osob ktore go posiadaja swiadczy chyba tez o jego jakosci, nie iwem jak ty ale ja wole zostac przy windowsie :)
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Postprzez destyny » 06 Sie 2008, 20:38

PostUA:

neoono napisał(a):
Dawid255151 napisał(a):U kumpla na procku pentium D 2,68Ghz i na 4GB Ram vista ultimate 64bit śmiga idealnie, i jakoś mu się nic takiego nie wiesza, a jak potrzebujesz system który nie jest w stanie się zawiesić to tylko linux.

a co linux ma lepszego od windowsa?? :/ nie jestem do konca do niego przekonany bo po pierwsze nie ma na niego wiekszosci sterownikow do urzadzen a po drugie ilosc osob ktore go posiadaja swiadczy chyba tez o jego jakosci, nie iwem jak ty ale ja wole zostac przy windowsie :)

Linux lepszy system operacyjny, ale żeby zainstalować na nim jakąkolwiek grę to jest nie lada wyczyn. Jest to spowodowane niestety tym że większość gier pisana jest pod monopolistę jakim jest Microsoft czyli "Windows".

A jaki system pod tą ilość ramu to zadecyduj sam..... Z taką ilością ramu to każdy system będzie chodził jak należy.....
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Postprzez Dawid255151 » 07 Sie 2008, 01:40

PostUA:

neoono napisał(a):

Po pierwsze linux jest darmowy więc to ogromny plus :D
po drugie siedząc na linuxie praktycznie nie jesteś w stanie załapać syfa..
po trzecie linux bardzo dobrze radzi sobie z procesorami dwurdzeniowymi i z duża ilości pamięci
po czwarte linux się nie wiesza

a po drugie ilosc osob ktore go posiadaja swiadczy chyba tez o jego jakosci

Jakiej jakości co ty gadasz :/ linux jest trudny do zrozumienia i ciężki na linuxie opierasz się na komendach a dla ludzi którzy potrafią na windowsie włączyć i wyłączyć kompa i po szperać po necie i zainstalować grę to wybacz trudno aby dali sobie rade z linuxem.
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez banan » 07 Sie 2008, 13:47

PostUA:

wróćmy do tematu ;)
tak będziesz mieć 6giga ramu ale co z tego?
to nie będzie aż taki zapas, kupisz DDR2 a już powoli wchodzą DDR3 ;)

crysis przypuszcam że na full nie pójdzie
chyba jedynym PCem na którym pójdzie crysis na full to ASUS ARES ;)

co do linuxa to powiem tak. to że większość ludzi ma winde to nie oznacza że jest lepsza. windows jest prostrzy, tyle
banan
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 18 Kwi 2006, 21:40
Miejscowość: Będzin ;)

Postprzez murarz777 » 07 Sie 2008, 16:30

PostUA:

Jak chcesz kupić 6Gb ramu do surfowania po necie to marnujesz kase :grin:
Do czego Ci to?
Granie grafika programowanie czy coś tam?
O Linuxie nie mogę powiedziec nic złego bo go nigdy na kompie nie miałem ale szykuję się na wprowadzenie go do mojego sprzętu
Moim zdaniem same plusy :)
Pozdro
Awatar użytkownika
murarz777
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez destyny » 07 Sie 2008, 16:33

PostUA:

A tak coś Mi zaświtało, czy Windows XP nie obsługuje czasem tylko max. 4giga ramu ?
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez murarz777 » 07 Sie 2008, 16:39

PostUA:

32 bitowy system zobaczy najwięcej 3,25 GB ram
Chodzi tu o XP ale z Vista pewnie tak samo :D :roll:
1. System 32 bit obsługuje tylko 4GB przestrzeni adresowej wiec to jest absolutny max dla niego
2. W tej przestrzeni adresowej znajdują sie obszary zarezerwowane dla pewnych zasobów sprzętowych komputera (adresy fizyczne dla PCI, PCI-Express, bufory dla grafiki itd. długo można by wymieniać). Obszary te mają różne rozmiary (zalezne od płyty i BIOS) ale w praktyce można założyć żę jest to maksymalnie około 768MB.
3. Zatem BIOS widzie 4GB. Niestety BIOS także rezerwuje cześć adresów dla sprzętu. Zatem CPU tych 768MB nie jest w stanie zaadresować, czyli nie jest w stanie wykorzystać. Zatem pozostaje nam około 3,2 GB pamięci dostępnej dla systemu operacyjnego.
4. Co jak CPU 64-bit i system też? Niestety to samo, Dlaczego? Ano dlatego że BIOS musi być uniwersalny i musi być przygotowany dla dowolnego systemu (zarówno 32 jak i 64 bit). Z tego też powodu nie moze sobie przenieść tego obszaru "rezerwacji" powyżej 4GB bo inaczej nie dało by się na tym komputerze uruchomić żadnego 32-bitowego systemu (16-bit też, nawet DOS by nie wstał). Rozwiązaniem jest jedynie wykonanie specjalnego "zoptymalizowanego" BIOS'a pod 64-bit system. Jednak w przypadku plyt normalnych (nie serwerowych) nikt tego nie robi. Powód - ważniejsza jest uniwersalność platformy. Jakby jestem pewien że producenta, który wypuścił by płytę "zoptymalizowaną" prędzej czy póżniej wszyscy użytkownicy by "zjedli żywcem".
Dlatego "rezerwacja" jest i pozostaje na razie na zawsze pomiędzy 3,2GB a 4GB.
Zatem czy warto instalować 64-bitowe systemy operacyjne? Tak, oczywiście szczególnie jak mamy wiecej jak 4GB pamieci. Jeśli mamy na przykład 8GB to dla systemu dostępne będzie 7,25GB nawet na "niezoptymalizowanym" BIOSie uniwersalnym.
Awatar użytkownika
murarz777
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez destyny » 07 Sie 2008, 16:41

PostUA:

murarz777 napisał(a):32 bitowy system zobaczy najwięcej 3,25 GB ram
Chodzi tu o XP ale z Vista pewnie tak samo :D :roll:

No coś Mi takiego świtało. Wiec teraz kolego odpowiedz sobie czy jest sens kupowania 6giga ramu...... będzie jadło tylko więcej prądu :).
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]