TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Kary za ściąganie plików z Internetu

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Kary za ściąganie plików z Internetu

Postprzez wonski » 24 Paź 2006, 20:01

PostUA:

Witam,
chciałby się dowiedzieć co myślicie na temat ostanich publikacji w pracie i telewizji na temat zakazu ściągania plików z Internetu. To jest międzynarodowa akcja, złapano kilkunastu "piratów". Akcja ma dotyczyć nie tylko osób zajmujących sie rozprowadzaniem pirackich płyta, ale także osób które na właśny użytek posiadaja piraty. Wytarczy kilka płyt z muzyka czy filami i policja ma prawo wejść do Twojego domu bez nakazu :shock: 8)

Moje zdanie........POP1ERDOLONY POMYSŁ. Teaz mam na prawde strach ściągać filmy :/
wonski
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 15 Lip 2006, 19:25
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez skylinegtr » 24 Paź 2006, 20:06

PostUA:

W takim razie siedziec pujdzie 99% użytkowników internetu. Pozatym znajomy mi mówił , ze zeby wejsc ci do domu musi byc pewien warunek : Zeby miec nakaz , trzeba miec dowód , zeby miec dowód trzeba miec nakaz i tak w kółko:))
Straights sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae

Drift isn't the fastest way trought the corner. But it's the most exciting way. - Keiichi Tsuchiya

Oo\__/oO

Skyline is the limit......
Awatar użytkownika
skylinegtr
Postujący
Postujący

Dołączenie: 11 Mar 2006, 16:57

Postprzez +ADI+ » 24 Paź 2006, 20:35

PostUA:

no co Wy :shock: ,przecierz to gówno prawda wszystko jest, wierzycie w skuteczność policji? LOL
Awatar użytkownika
+ADI+
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 11 Wrz 2006, 21:06

Postprzez wonski » 24 Paź 2006, 20:44

PostUA:

Wiara w skuteczność policji to jedno, a to że już parenaście osób złapali to drugie. Sam jestem zdania że sprawa ucichnie za 2 tygodznie i bedzie po staremu, ale póki co lepiej dmuchac na zimne :D
wonski
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez LucaS » 24 Paź 2006, 20:49

PostUA:

Osobiście kupuje niedługo dysk. Na samą muze i filmy. A płytki pochowam do piwnicy albo gdzieś głęboko w szafkach :sad: Już kilku z mojego miasta, liczącego zaledwie ~10tys. mieszkańców, złapali i zapłacili wysokie grzywny :sad:

Wystarczy, że jeden na drugiego powie: "Mam to od XXX, mojego kumpla, sam mi nagrywał, mieszka TU i TU" i mamy pozamiatane... :?

Lepiej dmuchać na zimne :?

A nie wiecie może czy sprawdzają przy tym legalność systemu?
Trza by odkładać na Windowsa Oryginała, bo na Linuksa nie mam czasu :-?

Zeby miec nakaz , trzeba miec dowód , zeby miec dowód trzeba miec nakaz i tak w kółko:))

Użytkownicy Neostrady mają najbardziej przekichane. Mogą łatwo sprawdzić kto ściąga, co ściąga i skąd jest. Także o dowód nie trudno.

Jak do mnie przyjdą to nie otworze :P Będę udawał, że mnie nie ma. Zostawie kartke na drzwiach "Wyjechałem w pizdu, wracam w listopadzie 2007, pozdrowienia dla organów ścigania" :D
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez wonski » 24 Paź 2006, 21:40

PostUA:

Oczywiście że będą sprawdzać czy masz orginała system, cały dysk konfiskują i nie ma juz niczego. Lepiej jak przyjdą faceci, zawsze możesz powiedzieć że masz jakieś filny xxx i oni biorą i mówią że będą jutro a ty wszystko usuwasz i po kłopocie :D
Dobre nie 8)
wonski
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez jonny » 25 Paź 2006, 08:06

PostUA:

Strachy na Lachy !
Komputery , Internet szeroko pojęte to miliardowy biznes .
Jak wszystkich skasują to kto będzie kupowal sprzęt , korzystał z internetu ?
Co ? kupimy se kompy ,legala wina powiedzmy za 4 tyś PLN i i będziemy otwierać i zamykać okienka bo kogo stać na zakup legalnego oprogramowania . Prawie kazdy posiada soft który wart jest legalnie nierzadko nawet setki tyś.

Reasumując ,jeśli tak by było to po co nam kompy , łącze int. itd.

90% prywatnych urzytkowników wypi....ala kompy na śmietnik ,bo kto to kupi i po co ?

Skutki:
Padają firmy produkujące sprzęt ,sklepy ,hurtownie ,dostawcy internetu ,serwerownie itd...
Pozatym ogolnie załamanie wielu dziedzin gospodarki ,przecież przez int. robimy zakupy , korzystamy z usług banków, i dociera do nas reklama a to dopiero jest kasa.

W tym interesie chodzi o to żeby wielu ludzi korzystało , wtedy wszyscy zarabiają a że odbywa sie to za pośrednictwem nielegalnego oprogramowania nie jest takie ważne. Stosunek zysków do strat będzie niewspółmierny czyli zbyt wielu straci kosztem niewielu którzy zyskają a raczej nie stracą bo i tak mało kto kupi legale .
Zatem broni nas wielki biznes który nie pozwoli sobie na stratę tylu klientów. Także dostawcy internetu zrobią wszystko żeby nie udostępnić nikomu inf. co ściągamy.

Walka z piractwem to temat stary jak komputery , ciągle się o tym gada i nic co potwierdza to o czym piszę . Straszą bo coś trzeba mówić a zawsze
ktoś tam się wystraszy i poleci kupić legala .Tak było nie raz np. z xp ,postraszyli jakąś poprawką i systemy znikły z pułek a kto sie nie wystraszył zaoszczędził i dalej jedzie na piracie a miało być to niemożniwe.No i czasem kogoś muszą złapać dla przykładu i aby było widać że coś robią.

Tyle moich przemyśleń . Spoko wielkich czystek nie będzie.
Mam nadzieje że Was nie zanudziłem .
WYSOKICH TRANSWERóW PRZY śCIąGANIU !!!!!! POZDRO

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Postprzez benek-b12 » 25 Paź 2006, 10:13

PostUA:

ja nie wiem po co oni to robia? moga wejsc do mnie do domu sprawdzic mnie itd. ale co im to da? caly swiat leci na piratach! naprawde sa tylko jednostki co kupuja orginaly, ja osobiscia znam tylko jedna osobe co tak robi.

moga sobie sprawdzac firmy itd. czy maja orginaly! ja mysle ze to jest bezsensu. jezeli ja sobie sciagam i nie rozprowadzam tego nikomu to dlaczeog mam dostac jaks grzywna do zaplaty? :/ niech sie wezma za ludzi co robia na piratach naprawde duza kase!

jesli oni chca sie zabrac za piratow to niech wyjdzie ustawa o zakazie sprzedarzy pustych plyt cd i dvd w sklepach! niech wycofaja z rynku wpyalarki i poblakuja wszystkie programy p2p! ale nikt tego nie zrobi bo za duzo ludzi na tym straci!

ludize co sie tym zajmuja maja nas w dupie no i wychodza z zalozenia ze jak wlepia kare paru osoba to sie na tym skonczy. TO NIC NIE DA!!!
benek-b12
Postujący
Postujący

Dołączenie: 18 Sie 2006, 15:13
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez niunka » 25 Paź 2006, 11:31

PostUA:

Musza walczyc z piractwem,jak nie maja jak to nich walcza z drobnym.

Co do strat kto ile staraci na walce z piractwem to jest nie istotne,istotne jest to kto ile traci na piractwie i tu sa znacznie wieksze starty.
Firmy produkujace oprogramowanie,firmy fonograficzne ponosz olbzymie straty na piractwie, a produkcja czegokolwiek jest straznie kosztowna do tego podatki itd wiec beda sie domagac walki z piractwem i beda starac sie je zminimalizowac,nie wazne jak i od ktorej strony.

Jezeli by nikt nie kupowal orginalnego oprogramowanie to nie bylo by go dostepnego w sieci nielegalnie.
Bez wzgledu na to ile by oprogramowanie nie kosztowalo to i takk bedziecie kozystac z nielegalnego oprogramowania.
Tak jest i bez walki z tym niczego sie nie zmieni.
I nie mowcie glupot zejakby bylo tanie to byscie jekupowali,bo prosty przyklad cfos-akosztuje 30 zl i ile osob ma go kupionego ? wiekszosc z was patrzy zeby go scracowac.

Jak ktos bedzie chcial korzystac z legalnego softu to bedzie z niego korzystal,bo sa odpowiedniki w postaci darmowych programow.
Tak samo jestz filamami. jest kino,ktore nie jest drogie,tak samo videoteki sa coraz tansze.

Proste nie stac cie na mercedesa jezdzisz maluchem,albo ryzykujesz i kradniesz tak samo piractwo,ryzykujesz i jestes "zlodziejstwem"
wiec trzeba z nim walczyc.
A przedewszystkim z takim nastawienim jakie do tego macie,prawo jest prawem i powinno byc szanowane mimo tego ze jest masa przepisow beznadziejnych.
Myscie jak sie temu wszystkiemu przeciwstawic (glupiemu rzadowi itd) a nie zastanawiac sie jak krasc i nie dac sie zlapac.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez jonny » 25 Paź 2006, 13:48

PostUA:

Jakoś mi nie żal tych wielkich firm .
Jeśli BMG czy SONY Music stać aby dać przeciętnemu "artyście" grube miliony dolców za nagranie płyty to nie mają sie zle i jest to ich sprawa ale jeśli żądają potem za płytkę 60 PLN to nie dziwne ze się szuka w sieci za free.
To jest zdzierstwo żeby głupi programik kosztowal 200 czy wiecej zł. przykładów jest wiele .

Uważam że oprogramowanie do użytku domowego powinno być darmowe , przecież nie zarabiamy na tym.
W życiu nie dam 2 tyś.zeby sobie zdjęcia poprawić .

Darujmy sobie górnolotne teksty o przestrzeganiu prawa .Wszyscy powinniśmy ale prawie nikt tego nie robi. Szczególnie wielkie firmy mają dobrych prawników i prawo w d...e. Jak się głębiej zastanowić to nie wiadomo kto tu kogo okrada.
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Postprzez benek-b12 » 25 Paź 2006, 17:42

PostUA:

po co rozne firmy produjuja wypalarki do kompow czy tez puste plyty idt.? na piractwie jedna firma traci a druga zyskuje! a dla nas to oszczednosc.

jakbym ja mial kupic od kogos jakiegos pirata to wolalbym sobie isc do sklepu i kupic orginal! tu place i tu place takze to bez ruznicy a na orginal zawsze sie lepiej patrzy :) ale jak mam do wyboru sklep gadzie tam placa a internet gdzie tu mam za free to w ogle nie ma o czym gadac...

takze ja uwazam ze powinni sie do tego zabrac w inny sposob! bo ja sie nie czuje zlodziejem ze sobie sciagne jakis film i go pozniej obejrze!
benek-b12
Postujący
Postujący

Dołączenie: 18 Sie 2006, 15:13
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez Hpest » 25 Paź 2006, 19:34

PostUA:

Według mnie producenci programów od szybkiej wymiany plików nie przewidzieli tego, że posiadacze Internetu, a zarazem ich użytkownicy będą wymieniać się w sposób nielegalny płatnymi programami, filmami, grami i muzyką.

Cała ta machina p2p po prostu za bardzo się rozbujała, by ktokolwiek mógł ją teraz zatrzymać. I choć podejmowane są pewne kroki w tę stronę, to jest no niemalże pewne, że po prostu NIE da się uniknąć dalszemu rozpowszechnianiu nielegalnych plików w sieci, jaką jest Internet. Jest to za duże grono osób, którym odpowiada czynność pobierania płatnych aplikacji bez żadnych opłat i opodatkowań. Być może zamiary producentów p2p były zupełnie inne i miały one nam jedynie ułatwiać komunikację i pomagać w codziennym życiu, a tym czasem stało sie jak widać obecnie. My jako osoby posiadające Internet, dostęp do p2p i innych zasobów Internetu jesteśmy wręcz zmuszeniu do ściągania nielegalnych rzeczy, bo po prostu mamy to wszystko na wyciągniecie ręki. W dodatku nie musimy za to płacić, a czynności antypiradzkie prowadzone przez policje i inne organy ścigania są tak minimalne, że jesteśmy nieuchwytni. Biorąc pod uwagę ilość osób chociażby w Polsce, które posiadają Internet banalne było by sprawdzenie każdego z nich i przeszukiwanie jego dysku twardego są to czynności czasochłonne, a co za tym idzie nie do zrealizowania. Długo by pisać na ten temat, ponieważ darmowe pobieranie plików jest to główna funkcja Internetu, jeśli nie najważniejsza.

Dlatego albo ktoś coś z tym zrobi i wprowadzi opłaty za użytkowanie programów p2p lub całkowicie zabroni z nich korzystać i zablokuje nam do nich dostęp albo nadal będzie tak, jak jest dotychczas.
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez proktor » 25 Paź 2006, 21:17

PostUA:

p2p to swiatynia kazdego piratow... niema co ukrywac, ale ten lans, ze wniesli te 80 000 wnioskow do prokuratury to wielki gowno... co to jest 80 000 jak w ciagu minuty przez p2p ciagnie ok. 2mln internautow(zaloze sie ze wiekszosc nielegalnie) a oni sie podniecaja ehhh.... fakt, ze od czegos musza zaczac... ale te 80 000 wnioskow mogli by zlozyc juz dobre pare lat temu, po prostu dupy im sie niechce ruszyc, a zrobienie bota ktory sprawdza co poszczegulny ip, z poszzcegolnego kraju ciagnie to tez chyba niejest jakis wielki problem dla tych policyjnych informatykow(podobno znaja sie na tym co robia) krotko mowiac opiepszaja sie :D

jesli 80 000 to pewnie jeszcze niejeden user instalki.pl dostanie grzywne ;)

ps. wydaje mi sie ze to niebedzie zadne chodzenie po domach tak jak to przedstawiali poprzednicy, tylko poprostu dostanie lisciek jak z pkp bedziesz bulil i tyle.... przez tyle czasu dupy nieruszyli to akurat teraz beda przetszasac 80 000 dzieci neostrady ;) Acha, dowody tez maja bo przeciez jesli maja gdzies tam skitrane/zapisane o ktorej godzinie i z jakiego ip bylo pobierane to moga sprawdzic, kto ty jestes ;)

pozdrowienia, polecam p2p, ciekawe co im wyjdzie z tego lapania ehh =)
strony internetowe: Błonie, Brwinów, Pruszków, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Kwi 2005, 19:59

Postprzez pavko89 » 25 Paź 2006, 21:48

PostUA:

PeerGuardian 2.0 i po problemie 8)
Awatar użytkownika
pavko89
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 05 Kwi 2006, 20:23

Postprzez proktor » 25 Paź 2006, 21:54

PostUA:

pavko.... nie po problemie... dopuki bedzie istnialo piractwo.. ten problem nie bedzie zamkniety, zadne polska, wloska, ukrainska czy afrykanska siec p2p tego niezmieni....

ps. dlamnie piractwo to niejest problem, niech sie martwia o to firmy ktore na tym traca ;) To ich problem, jak niepotrafia sie zabezpieczyc to niech sie licza z piractwiem...
strony internetowe: Błonie, Brwinów, Pruszków, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Kwi 2005, 19:59

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]