Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
09 Wrz 2011, 14:57
Witam
Mam pytanie... Jak sprawdzić czy mam szpiega w klawiaturze (keylogger sprzętowy)?
Zaglądałem już do jej wnętrza, ale się na tym nie znam. W prawym górnym rogu była mała płytka, przyłączona do kilku warstw przezroczystej folii, która była rozmieszczona na całej klawiaturze.
Jak taki keylogger wygląda? Gdzie go znajdę?
Może to wam pomoże mi pomóc
http://detektywistyka.rubikon.pl/keyloggery.htmlZ góry dziękuję za każdą pomoc, podzrawiam.
09 Wrz 2011, 17:04
Pozwolę sobie podać link do Google, gdyż może mieć to różne wyglądy
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=key ... a=N&tab=wi.
09 Wrz 2011, 18:26
Dzięki kominekl, wiem już gdzie go szukać, jednak jest ich tyle rodzajów... Może inaczej sformułuję pytanie, jak powinna wyglądać płytka drukowana bez keyloggera?
09 Wrz 2011, 20:29
Dzięki za pomoc z uporaniem się z tym problemem

.
14 Wrz 2011, 20:58
Odświeżam temat, skoro nie został jeszcze zamknięty.
Postanowiłem ponownie zajrzeć do wnętrza klawiatury. Na płytce drukowanej (w moim przypatku to taka mała brązowa płytka w prawym górnym rogu) jest przymocowany jakiś dziwny czarny kwadracik.
Idzie to tak... Kabel, ten od klawiatury, wewnątrz jej rozchodzi się na 5 małych kabelków, które są osobno podłączone do tego kwadracika, z którego potem wychodzi 5 małych drucików przyczepionych do płytki drukowanej.
Czy ten kwadracik może być keyloggerem? Sory za te pytanie jeśli było głupie, ale wydaje mi się że tak nie powinno być...
15 Wrz 2011, 11:23
Zrób zdjęcie, to może będzie łatwiej odpowiedzieć na Twoje pytanie.
15 Wrz 2011, 17:54
Niestety, tu wam nie pomogę...
Jest to taki czarny kwadracik, długość boku około 2cm.
17 Wrz 2011, 14:03
Gdzieś czytałem, że jeśli ktoś mi zamieścił szpiega, to żeby się dowiedzieć co piszę na klawiaturze, to musi co jakiś czas przyjeżdżać i odbierać informacje od tego keyloggera. Czy to prawda?
17 Wrz 2011, 17:04
W sprzętowych to prawda, ale w keyloggerach programowych to nieprawda.
18 Wrz 2011, 12:21
W programowych to wiem że nieprawda. Chodziło mi o sprzętowego. Ok, dzięki wielkie.
Temat do zamknięcia. Pozdrawiam.
10 Sty 2012, 18:48
Witam ponownie.
Tym razem problem dotyczy całego sprzętu. Gdzie jeszcze, poza klawiaturą może znajdywać się keylogger sprzętowy? Jak coś takiego wygląda? Czy może się on znajdować gdzieś wewnątrz komputera?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
10 Sty 2012, 20:50
Wygląda więc na to że wszystko jest jak powinno.
Dziękuję jeszcze raz.
Temat do zamknięcia.