TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Klawisz D

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Klawisz D

Postprzez deusexjcdenton » 15 Sty 2011, 17:18

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 ( )

Witam!

Jestem nowy na forum. Bardzo mnie interesuje, w jaki sposób powstaje litera "d" na ekranie po wciśnięciu klawisza "d" na klawiaturze? Może ktoś opisać, w jaki sposób to następuje?
deusexjcdenton
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 15 Sty 2011, 17:13

Re: Klawisz D

Postprzez kominekl » 15 Sty 2011, 17:22

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 ( )

Po naciśnięciu klawisza "d" na klawiaturze napięcie w obwodzie pod klawiszem "D" ulega bardzo nieznacznemu zachwianiu.
Procesor klawiaturowy zauważa zmianę napięcia i przekazuje do komputera, ten momentalnie wysyła kilkadziesiąt zadań, które właśnie wykonuje, do miejsca składowania zwanego stosem, a potem stwarza drogę o specjalnym priorytecie dla kodów nadchodzących z klawiatury. Kod litery "D" zostaje skierowany przez procesor klawiaturowy, tą ekspresową drogą do podstawowego systemu wejścia-wyjścia - BIOS-u - który sprawdził, czy nie wcisnąłeś równocześnie klawisza SHIFT, CTRL lub ALT. Upewniwszy się, że nie, BIOS tłumaczy kod z klawiatury, oznaczający małą literę "d", na inny kod, ASCII, który następnie zostaje przesłany do karty graficznej komputera. Z kolei karta dokonuje konwersji kodu na sygnał cyfrowy, transmitując go do dział elektronowych, znajdujących się z tyłu monitora. Działa wystrzeliwują wiązkę energii prosto w chemiczną powłokę ekranu. I w tak cudowny sposób na monitorze wyświetla się litera d.

Autor postu otrzymał pochwałę
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Re: Klawisz D

Postprzez deusexjcdenton » 15 Sty 2011, 17:24

WOW!!!!!

Co to za forum? Taka szybka odpowiedź? TO najlepsze forum w sieci. Dzięki kominekl za taką szybką i dość jasną odpowiedź! Szukałem tego wszędzie, nawet mój nauczyciel informatyki nie potrafił powiedzieć, w jaki sposób to się dzieje.
deusexjcdenton
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 15 Sty 2011, 17:13

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]