Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
15 Sty 2011, 17:18
Witam!
Jestem nowy na forum. Bardzo mnie interesuje, w jaki sposób powstaje litera "d" na ekranie po wciśnięciu klawisza "d" na klawiaturze? Może ktoś opisać, w jaki sposób to następuje?
15 Sty 2011, 17:22
Po naciśnięciu klawisza "d" na klawiaturze napięcie w obwodzie pod klawiszem "D" ulega bardzo nieznacznemu zachwianiu.
Procesor klawiaturowy zauważa zmianę napięcia i przekazuje do komputera, ten momentalnie wysyła kilkadziesiąt zadań, które właśnie wykonuje, do miejsca składowania zwanego stosem, a potem stwarza drogę o specjalnym priorytecie dla kodów nadchodzących z klawiatury. Kod litery "D" zostaje skierowany przez procesor klawiaturowy, tą ekspresową drogą do podstawowego systemu wejścia-wyjścia - BIOS-u - który sprawdził, czy nie wcisnąłeś równocześnie klawisza SHIFT, CTRL lub ALT. Upewniwszy się, że nie, BIOS tłumaczy kod z klawiatury, oznaczający małą literę "d", na inny kod, ASCII, który następnie zostaje przesłany do karty graficznej komputera. Z kolei karta dokonuje konwersji kodu na sygnał cyfrowy, transmitując go do dział elektronowych, znajdujących się z tyłu monitora. Działa wystrzeliwują wiązkę energii prosto w chemiczną powłokę ekranu. I w tak cudowny sposób na monitorze wyświetla się litera d.
15 Sty 2011, 17:24
WOW!!!!!
Co to za forum? Taka szybka odpowiedź? TO najlepsze forum w sieci. Dzięki kominekl za taką szybką i dość jasną odpowiedź! Szukałem tego wszędzie, nawet mój nauczyciel informatyki nie potrafił powiedzieć, w jaki sposób to się dzieje.