Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Kłopoty z kartą sieciową?

24 Sie 2011, 18:25

Mam taki oto problem. W pracy korzystam z laptopa (HP Compaq 6820s, Vista) i na początku tygodnia była awaria internetu (TP SA). Wczoraj usunięto ją, było na początku w porządku, "świat wirtualny" był dostępny, ale po jakimś czasie znów zawiodła łączność. Postanowiłem wszelkimi dostępnym sposobami przywrócić łączność (resetowanie karty sieciowej, automatyczne pobieranie IP, diagnoza i naprawa), sprawdziłem wszystkie kable. Przypuszczam, że w laptopie coś padło, bo inni współpracownicy mają neta. Chwilowo zmieniłem kabel sieciowy, zmieniałem też gniazdka. Bez skutku.
Ale gdy sprawdzam kartę sieciową (menadżer urządzeń - właściwości) wszystko wskazuje na to, że działa ona poprawnie - tak pisze. :smile:
Czy jest sposób (szansa) jakoś naprawić to samemu, bez konieczności wzywania fachowców?

Re: Kłopoty z kartą sieciową?

24 Sie 2011, 20:32

Pobiera Ci IP? Czy w ogóle nie wykrywa połączenia. Jeżeli jest połączenie z ograniczoną łącznością to można spróbować ustawić statyczne IP.

25 Sie 2011, 10:51

Tak wygląda stan mojego połączenia z netem.

Image

25 Sie 2011, 12:14

Witam!

Miałem podobnie z tym że ja mam internet w multimedia router linksys wrt54gl i laptopa toshiba satellite l40-17u zrywało mi połączenie wi-fi wszyscy domownicy mieli spokój tylko ja nie.Pomogło wgranie nowszego firmware do routera ze strony producenta oraz aktualizacja sterowników do karty sieciowej również pobrane ze strony producenta laptopa.

Pozdrawiam.
Wyślij odpowiedź